New Beat: Wat is wat?

New Wave is een verzameling van verschillende muziekstromen. Hieronder even kort de verschillende muziekgenres besproken.

What is what?

New Wave

Verzamelnaam voor de meer avant-garde postpunk tussen 1978 en 1988. Belangrijkste voorbeelden waren Human League, Fad Gadget, Gary Numan, Visage en Soft Cell.

Ska

Een subgenre in de New Wave die bijna even populair werd als de New Wave zelf. Veel Britse jongeren waren niet enkel opgegroeid met Punk, maar ook met Reggae. In de jaren tachtig kwam dit samen in deze mengstijl. De belangrijkste groepen brachten hun platen uit bij 2 Tone Records, Madness, The Selector en The Specials.

Cold Wave

Ook wel Dark Wave genoemd. Donkere en melancholische variant van de New Wave. De meeste groepen in dit genre kan je evengoed onderbrengen onder New Wave eenderzijds of Gothic anderzijds. Joy Division is alvast de meest gekende Cold Wave groep.

Gothic

Donkere opvolger van de punkrock. Vooral voortkomend uit populaire groepen zoals Bauhaus en Siouxsie & The Banshees. In Londen ontwikkelde het genre zich verder in de nachtclub The Batcave.

Acid House

Het genre ontstond in het homomilieu in Chicago, rond het jaar 1986. De eerste van vele platen die er gemaakt werden door jonge dj´s was « Acid Tracks » door de groep Phuture. De belangrijkste club waar de muziek ontstond was de Warehouse. Buiten een vergelijkbare undergroundscene in Detroit en New York, brak het genre in Amerika zelf nooit echt door. Het waaide daarentegen wel over naar Londen, vanwaaruit het na de Summer of Love van 1988 over heel europa werd verspreid.

Techno

De Detroit versie van de Acid House. Waar Acid House meer invloeden heeft uit de Hi-NRG Disco, is techno meer een bizarre combinatie tussen funk en Electro, met vaak een knipoog naar de jazz.

EBM

Is de afkorting voor Electronic Body Music. Nerveuze elektronische New Wave met een zware beat, grotendeels ontstaan in Duitsland en Belgie. Belangrijkste pioniers waren DAF, Cabaret Voltaire en Front 242. Belangrijkste instrumenten zijn de Korg MS-20 synthesizer en een stevige drumcomputer. De stijl floreerde vooral in de tweede helft van de jaren ´80.

Eurodisco

Europese versie van de Hi-NRG Disco. Veel Duitse groepen vallen hieronder. De groep waarmee het allemaal begon is vast en zeker ABBA. In de jaren tachtig had je ook voorbeelden als Modern Talking, Berlin en Gazebo. In Italie had je een enorme golf van groepen op zich. Daarom spreekt men daar vaak over Italodisco.

33 + 8:
Op een proffesionele Techniks MKII platendraaier, kan je niet alleen wisselen tussen 33 en 45 toeren, maar kan je ook in beide standen de draaitafel versnellen tot +8 of vertragen tot -8. New Beat platen werden dus vertraagt tot 33 toeren. Maar omdat het dan wel heel traag werd, terug versneld ( up gepitched ) tot +8.

Agreppo

Een afkorting voor Agressive Pop. Deze term werd door de Britten vaak gebruikt om New Beat, maar vooral EBM te beschrijven. Britten gebruikte te term Agreppo om de Belgische en Duitse dansmuziek niet te verwarren met hun eigen Britse Acid House.

Schizzo

Vanaf 1989 krijgt dit subgenre van de New Beat meer speelruimte. Het tempo wordt opgedraaid tot dat van de Techno en de sound heeft nog weinig weg van de New Wave.

Balearic Beats

Of Balearic House. Deze stijl is de Ibiza versie van de Europese dansmuziek, die net iets zuiders klinkt, met invloeden van Soul, Reggae en Funk. Vaak is deze stijl ook iets trager van tempo en heeft daardoor een soort chill out effect. Ibiza is al van in de jaren ´70 gekend voor zijn bruisend nachtleven. Bekendste discotheken aldaar waren Pacha, Amnesia, Ku, DC10 en Café Del Mar. Ku, noemt vandaag de dag Privilege en is de grootste discotheek ter wereld.

Hard Beat

Een subgenre van de New Beat, dat sterk onder invloed staat van de Acid House, maar gekenmerkt door het harde punkachtige karakter. Gelanceerd door het Kaos Dance Label.

Hi-NRG Disco

Hi tempo disco music. De hit « I feel love » van Donna Summer is hiervan het prototype. Later volgde tal van groepen. Bekende Hi NRG groepen waren Erasure, Bronski Beat, Franki Goes to Hollywood en Pet Shop Boys. Het werd erg populair in het Amerikaanse homomilieu. In Chicago lag het aan de basis van de Acid House cultuur. Stock, Aitken and Waterman waren razend populaire producers in dit genre.

AB-Sound

Zie Ancienne Belgique

LUISTER NU NAAR: Belgian New Beat Radio
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe worden definities van woorden bepaald?Hoe worden definities van woorden bepaald?Definities zijn er voor alle woorden die wij kennen. Een definitie van een woord bepalen is een vak apart. Er zijn twee…
Rappen leren, hoe?Rappen leren, hoe?Rappen leren. Rap is de afkorting van Rhythm And Poetry. Ritme en poëzie dus. Is het moeilijk om te leren rappen? Eigenl…
Ontstaan van de New Wave, Ancienne Belgique (AB)Het onstaan van de New Wave gebeurde in het Antwerpse Ancienne Belgique of AB genaamd. Maar wat is New Wave juist en wie…
Belang van goede definities in een bedrijfsbreed woordenboekBelang van goede definities in een bedrijfsbreed woordenboekGoede metadata en businessdefinities helpen bij kostenbeheersing en het halen van strategisch voordeel uit je data. Een…

60 Jaar muziekgeschiedenis60 Jaar muziekgeschiedenisGeen feestje, geen film, geen liefdesverdriet zonder muziek. Dankzij de ontwikkeling van elpees en platenspelers aan het…
Boccaccio Life InternationalDiegene die Boccaccio kennen, zullen het nog weten. De discotheek ging in 1993 onherroepelijk dicht op verzoek van de lo…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 21-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.