Ontstaan van de New Wave, Ancienne Belgique (AB)
Het onstaan van de New Wave gebeurde in het Antwerpse Ancienne Belgique of AB genaamd. Maar wat is New Wave juist en wie speelde hierin de belangrijkste rol?
Tal van muziekstijlen
New Beat kent zijn oorsprong in de New Wave. Maar
New Wave is op zijn beurt een samenraapsel van stijlen. Bovendien was tegen de helft van de jaren ´80 de New Wave uiteengevallen in tal van subgenres zoals Synthpop, EBM, Gothic, Cold Wave, Ska, enz. In tal van clubs begon Gothic en EBM de overhand te krijgen, maar de meeste commerciële clubs waren de weg ingeslagen van de Synthpop en de Eurodisco.
Ancienne Belgique
In enkele clubs, waaronder de
Ancienne Belgique, of kortweg AB, werd dan weer veeleer de originele New Wave gedraaid die vaak overhelt naar de Ska, Balearic en naar andere wereldmuziekstijlen. Daarmee volgden ze de oprukkende Belgische golf van groepen zoals Nacht und Nebel, 2 Belgen, Liquid Liquid en zo meer. De AB opende zijn deuren in februari 1985 in een oude cinemazaal. De eigenaar Renzo Mela wou van deze ambitieuze trendy club de place to be maken van de Scheldestad.
Ronny Harmsen en John Van Looveren
Twee dj´s werden aangesproken om te draaien in deze club. Ronny Harmsen, beter bekend als dikke Ronny en John Van Looveren, die beiden eerder draaiden in de Voque. Ronny had, net als John, ervaring in tal van café´s en dancings in Antwerpen en Brussel, waaronder de zeer populaire Scandals. Ronny was in de Voque ontslagen wegens zijn drugsgebruik en er vervangen door John. De mix van platen die gedraaid werd in de AB was dus zeker niet nieuw. Ronny en John draaiden ook hier van meet af aan New Wave voor het deftige Antwerpse publiek. Voor obscure New Wave en Gothic kon je dan weer terecht in de Cinderella. Ze draaiden een
mix van Ska, Balearic, bizarre Jazz, New Wave en minder bekende
Eurodisco. Een geheel eigen stijl met als gemene delers: electronisch en dansbaar. Ronny was nog steeds een hevig druggebruiker en werd twee maand na de opening op staande voet ontslagen. Maar het concept sloeg aan en de AB kan gerust de belangrijkste club genoemd worden van het Antwerpen van halfweg jaren ´80 met elke zaterdag een dikke 3000 bezoekers. Ronny en John kochten hun platen in USA import op de Sint-Jacobsmarkt. De meeste dj´s uit de streek kwamen hier wekelijks samen om hun platen te kiezen. Hier ontstond de term
AB-sound. Hier gingen klanten van de club en andere dj´s op zoek naar die AB-plaatjes die enkel John van Looveren draaide of reeds jaren tot de collectie van Ronny Harmsen behoorde.
De eersten die de AB-sound overnamen waren de makers van het radioprogramma
Liaisons Dangereuses. Door dit radioprogramma kreeg de AB van meet af aan gratis reclame voor hun discotheek. In dit radioprogramma werd de muziek van John en Ronny gedraaid en vaak ook bij titel genoemd. John heeft in die eerste gloriedagen van de AB regelmatig platen sneller of trager gedraaid om ze in zijn set te kunnen passen, nog voor “Flesh” van A Split Second uit werd gebracht. Een klassieker op dat vlak is "Dead Eyes Opened" van Severed Heads.
Het
tempo werd vaak
verlaagd om de sfeer ten goede te komen en niet zozeer om te kunnen beatmixen, zoals sommigen vaak denken. Beatmixen was in de jaren ´80 nog helemaal niet gebruikelijk, of beter, het werd allerminst van een dj verwacht.
Omstreeks
1988 sloot de AB en John ging draaien in de College op de Keizerlei. Ronny Harmsen verdween definitief uit het Antwerpse nachtleven. Daarna zou de club nog enkele keren opnieuw opengaan, o.a. als “new-AB” en "Mamounia", maar kende niet meer het succes van ervoor. Tegenwoordig is in het gebouw een kledingwinkel gevestigd.
Ook al werd deze AB-sound in vele clubs in België in mindere mate gedraaid, de invloed van de Ancienne Belgique op de New Beat is enorm. En wel door de reactie die deze "sound" teweegbracht bij andere dj´s, platenwinkels en platenlabels zoals Antler/Subway.
Wil je meer te weten komen over New Beat? Kijk dan even op de site die we zelf aangemaakt hebben
Belgian New Beat.