Ontstaan van de New Wave, Ancienne Belgique (AB)

Het onstaan van de New Wave gebeurde in het Antwerpse Ancienne Belgique of AB genaamd. Maar wat is New Wave juist en wie speelde hierin de belangrijkste rol?

Tal van muziekstijlen

New Beat kent zijn oorsprong in de New Wave. Maar New Wave is op zijn beurt een samenraapsel van stijlen. Bovendien was tegen de helft van de jaren ´80 de New Wave uiteengevallen in tal van subgenres zoals Synthpop, EBM, Gothic, Cold Wave, Ska, enz. In tal van clubs begon Gothic en EBM de overhand te krijgen, maar de meeste commerciële clubs waren de weg ingeslagen van de Synthpop en de Eurodisco.

Ancienne Belgique

In enkele clubs, waaronder de Ancienne Belgique, of kortweg AB, werd dan weer veeleer de originele New Wave gedraaid die vaak overhelt naar de Ska, Balearic en naar andere wereldmuziekstijlen. Daarmee volgden ze de oprukkende Belgische golf van groepen zoals Nacht und Nebel, 2 Belgen, Liquid Liquid en zo meer. De AB opende zijn deuren in februari 1985 in een oude cinemazaal. De eigenaar Renzo Mela wou van deze ambitieuze trendy club de place to be maken van de Scheldestad.

Ronny Harmsen en John Van Looveren

Twee dj´s werden aangesproken om te draaien in deze club. Ronny Harmsen, beter bekend als dikke Ronny en John Van Looveren, die beiden eerder draaiden in de Voque. Ronny had, net als John, ervaring in tal van café´s en dancings in Antwerpen en Brussel, waaronder de zeer populaire Scandals. Ronny was in de Voque ontslagen wegens zijn drugsgebruik en er vervangen door John. De mix van platen die gedraaid werd in de AB was dus zeker niet nieuw. Ronny en John draaiden ook hier van meet af aan New Wave voor het deftige Antwerpse publiek. Voor obscure New Wave en Gothic kon je dan weer terecht in de Cinderella. Ze draaiden een mix van Ska, Balearic, bizarre Jazz, New Wave en minder bekende Eurodisco. Een geheel eigen stijl met als gemene delers: electronisch en dansbaar. Ronny was nog steeds een hevig druggebruiker en werd twee maand na de opening op staande voet ontslagen. Maar het concept sloeg aan en de AB kan gerust de belangrijkste club genoemd worden van het Antwerpen van halfweg jaren ´80 met elke zaterdag een dikke 3000 bezoekers. Ronny en John kochten hun platen in USA import op de Sint-Jacobsmarkt. De meeste dj´s uit de streek kwamen hier wekelijks samen om hun platen te kiezen. Hier ontstond de term AB-sound. Hier gingen klanten van de club en andere dj´s op zoek naar die AB-plaatjes die enkel John van Looveren draaide of reeds jaren tot de collectie van Ronny Harmsen behoorde.
De eersten die de AB-sound overnamen waren de makers van het radioprogramma Liaisons Dangereuses. Door dit radioprogramma kreeg de AB van meet af aan gratis reclame voor hun discotheek. In dit radioprogramma werd de muziek van John en Ronny gedraaid en vaak ook bij titel genoemd. John heeft in die eerste gloriedagen van de AB regelmatig platen sneller of trager gedraaid om ze in zijn set te kunnen passen, nog voor “Flesh” van A Split Second uit werd gebracht. Een klassieker op dat vlak is "Dead Eyes Opened" van Severed Heads.
Het tempo werd vaak verlaagd om de sfeer ten goede te komen en niet zozeer om te kunnen beatmixen, zoals sommigen vaak denken. Beatmixen was in de jaren ´80 nog helemaal niet gebruikelijk, of beter, het werd allerminst van een dj verwacht.
Omstreeks 1988 sloot de AB en John ging draaien in de College op de Keizerlei. Ronny Harmsen verdween definitief uit het Antwerpse nachtleven. Daarna zou de club nog enkele keren opnieuw opengaan, o.a. als “new-AB” en "Mamounia", maar kende niet meer het succes van ervoor. Tegenwoordig is in het gebouw een kledingwinkel gevestigd.
Ook al werd deze AB-sound in vele clubs in België in mindere mate gedraaid, de invloed van de Ancienne Belgique op de New Beat is enorm. En wel door de reactie die deze "sound" teweegbracht bij andere dj´s, platenwinkels en platenlabels zoals Antler/Subway.


Wil je meer te weten komen over New Beat? Kijk dan even op de site die we zelf aangemaakt hebben Belgian New Beat.

Lees verder

© 2009 - 2020 Raphaella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New Beat: Wat is wat?New Wave is een verzameling van verschillende muziekstromen. Hieronder even kort de verschillende muziekgenres besproken…
Boccaccio Life InternationalDiegene die Boccaccio kennen, zullen het nog weten. De discotheek ging in 1993 onherroepelijk dicht op verzoek van de lo…
recensieThe Wave nu door de Duitsers zelf verfilmd in Die WelleOm zijn leerlingen duidelijk te maken hoe het kwam dat Hitler een zodanige aantrekkingskracht had op de mensen startte h…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…

60 Jaar muziekgeschiedenis60 Jaar muziekgeschiedenisGeen feestje, geen film, geen liefdesverdriet zonder muziek. Dankzij de ontwikkeling van elpees en platenspelers aan het…
Nederhop; de groeiNederhop is erg geliefd bij veel jongeren. Het lijkt op hiphop maar is toch anders dan de manier waarop ze het in Amerik…

Reageer op het artikel "Ontstaan van de New Wave, Ancienne Belgique (AB)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerritseric (infoteur), 28-03-2009 17:03 #3
Cool! Ik ga nog eens wat schrijven over Front242, Kraftwerk, Royksopp.
Maar eerst is metal aan de beurt :-) Enrico

Raphaella (infoteur), 28-03-2009 14:33 #2
Beste Erik,

Ik heb er ondertussen een special van gemaakt.
gr

Gerritseric (infoteur), 28-03-2009 11:22 #1
Leuk artikel! Persoonlijk ben ik helemaal weg van Front242 maar dat is EBM geloof ik, niet?
What the hell als het maar goede muziek is. :-) Gr. Eric

Infoteur: Raphaella
Laatste update: 14-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Special: Belgian New Beat
Reacties: 3
Schrijf mee!