recensie

The Wave nu door de Duitsers zelf verfilmd in Die Welle

Om zijn leerlingen duidelijk te maken hoe het kwam dat Hitler een zodanige aantrekkingskracht had op de mensen startte hij een experiment. Het experiment loopt echter bijna uit de hand. Dit werd verfilmd in een educatieve film ‘The Wave’ echter interessanter is dat Duitsers deze film hebben vertaald en het zelfs in Duitsland laten afspelen…

Het verhaal

Ron Jones was in 1967 werkzaam als geschiedenisleraar in de Verenigde Staten. Tijdens de les werd hem de vraag gesteld hoe Hitler het voor elkaar had gekregen dat al die mensen achter hem aanliepen. Hoe het kwam dat hij zo mateloos populair was geweest. Is zoiets hier ook mogelijk? De leraar had hier geen antwoord op en besloot een experiment te starten.

Binnen een paar weken is er een nieuwe beweging ontstaan. Ze noemden zichzelf "The Wave". De leden zochten een sterk gemeenschapsgevoel en een gezonde werkdiscipline. Al snel werd de groepering met de 'mysterieuze leider' een doel op zich. 'The Wave' kreeg te maken met tegenstanders en daarmee met vijanden. Jarenlange vriendschappen werden dramatisch verbroken. 'The Wave' accepteerde geen kritiek en intimeerde zijn tegenstanders, soms ook met geweld. De spanningen lopen zo op dat Ron Jones op een bepaald moment de controle verliest. Hij besluit om iedereen uit te nodigen voor een bijeenkomst. Die vindt plaats in de sportzaal waar beelden van een speechende Hitler zijn te zien alsof hij voor de zaal staat. Veel leerlingen reageren gechockeerd en barstten in tranen uit.

The Wave

Voor de televisie maakt Norman Lear in 1984 de ongeveer 50 minuten durende film 'The wave'. Hij wint hiervoor een Emmy en een Peabody. De film geniet veel bekendheid in Amerika en is tot op heden nog steeds een 'must' voor de geschiedenis lessen in Amerika. Zo ook in Nederland. Hier is de film ook op televisie vertoond begin jaren negentig ongeveer. In Nederland zijn n.a.v. de film ook vele discussies gestart op de scholen. In 2000 is er zelfs een rockmusical van de 'The wave' gemaakt.

Die Welle

Op 13 maart 2008 ging 'Die Welle' in premiere. De film werd gemaakt door Dennis Gansel. Ze hebben 'The Wave' opnieuw verfilmd echter nu speelt het in Duitsland zelf af. Het boek is ook al jaren populair en werd op vele scholen aanbevolen voor de boekenlijst. De premiere was in Berlijn en na afloop kwamen mensen enigszins gechockeerd uit de bioscoop. Er waren bezoekers die geschrokken waren van het feit dat ze zichzelf afvroegen of ze zich hadden kunnen verzetten tegen de beweging en daarmee tegen Hitler. Ze waren er tot dan altijd van overtuigd geweest dat zij nooit op Hitler gestemd hebben dachten ze. Van de film is ook lesmateriaal gemaakt. Overigens werd Ron Jones zelf betrokken bij deze film.

'Die Welle' draait waarschijnlijk vanaf 27 november 2008 in de Nederlandse bioscopen.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Davy Jones – de man zonder hartIn de Pirates of the Caribbean-films speelt de slechte Davy Jones een grote en belangrijke rol. Maar het personage Davy…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…
Rijbewijs vanaf 17 jaarRijbewijs vanaf 17 jaarVanaf november 2011 gaat een experiment starten onder de naam 2toDrive. In dit experiment is het mogelijk dat jongeren v…

De provincie - Jan Bosdriesz FilmrecensierecensieDe provincie - Jan Bosdriesz FilmrecensieIn de jaren ’80 ontmoetten de drie vrienden, Frank, Koos en Peter op een veerpont een meisje dat viool speelde. Ze heett…
De filmklassieker Gone with the windDe filmklassieker Gone with the windDe klassieker onder de romantische films. Peperduur voor z’n tijd maar grandioos gemaakt, alleen wel een beetje lang. Al…
Hoptunaa (55 artikelen)
Laatste update: 23-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.