De filmklassieker Gone with the wind

De filmklassieker Gone with the wind De klassieker onder de romantische films. Peperduur voor z’n tijd maar grandioos gemaakt, alleen wel een beetje lang. Alles over de klassieker “gone with the wind”, een verhaal wat zich tijdens en kort na de Amerikaanse burgeroorlog afspeelt.

De start

Het boek van Margaret Mitchell, wat oorspronkelijk bekend stond als “keukenmeidenroman”, was al door veel Amerikanen gelezen en stond in de bestsellerlijst toen bekend werd dat MGM de rechten van het boek kocht had (voor $50.000,-) en zou gaan verfilmen. In 1938 werd bekend gemaakt wie de hoofdrollen zouden gaan spelen. Clark Gable was met veel moeite binnengehaald voor de rol van Rhett Butler en Leslie Howard zou Ashley Wilkes gaan spelen. Het wachten was op de degene die de rol van Scarlet O’Hara zou gaan spelen. De Engelse Vivien Leigh kreeg na een lange zoektocht de rol. De film zou 4 miljoen dollar gaan kosten en was voor die tijd een enorm bedrag.

Januari 1939 begonnen de opnames en 4 dagen voor de première was de film klaar. December 1939 kwam de film uit en werd direct een regelrechte klassieker. Alleen al in Nederland is de film al door 3 miljoen mensen bezocht, dit staat nog los van de latere TV en verkoop en verhuur van de video en dvd.

Het verhaal

Het verhaal begint bij aanvang van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) op het landgoed Tara. Scarlett is een jonge mooie vrouw die allerlei vriendjes om zich heeft heeft hangen maar eigenlijk verliefd is op de saaie Ashley. Deze trouwt met de even saaie Melanie, die gespeeld wordt door Olivia de Havelland. Uit boosheid dat hij niet met haar trouwt, trouwt Scarlett met Melanie’s broer. Als de oorlog uitbreekt is Scarlett’s man een van eerste die sterft, maar aangezien ze niet echt treurt is ze verre van een echte weduwe en dat lat ze blijken ... tot schande van de familie.

Rhett blijft ze maar tegen het lijf lopen en er ontstaat een haat/liefde verhouding tussen hen. Rhett weet van Ashley en houdt afstand. Kort daarna gaat van alles achter elkaar mis. Veel sterfgevallen, Atlanta staat in brand en haar geliefde landgoed Tara wordt geplunderd.

Scarlett blijft verliefd op Ashley en om hem een loer te draaien trouwt ze uiteindelijk met Rhett, maar dan gaat er opnieuw van alles mis en reliseert ze zich niet wat voor rol Rhett inmiddels is gaan spelen in haar leven.
Komt ze er op tijd achter?

Vanwaar het succes?

Het verhaal is lang en niet spectaculair, vanwaar het succes? Men denkt omdat het over echte situaties en echte mensen gaat. Het krachtige karakter draagt hieraan bij, evenals het feit dat, hoewel ze een bitch kan zijn, je niet echt kwaad op het karakter Scarlett kunt worden. Maar ook de kenners die zich er over gebogen hebben weten het niet zeker.

Het succes

Op 15 december 1939 was de première in Atlanta ondanks de kou stond het hele gebied om het theater vol. De film duurde 4 uur en na afloop was het theater stil, iedereen was enorm onder de indruk. Het wereldsucces wat er achteraan komt is bekend. De film kreeg uiteindelijk 10 Oscars en 5 niet verzilverde Oscars. De film heeft tot nu toe $1.293.085.600,- opgebracht.

Een film die je gezien moet hebben op DVD/on demand, op televisie of op het grote witte doek!
© 2008 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie miniserie: ScarlettrecensieRecensie miniserie: ScarlettScarlett is min of meer logisch vervolg op het megasucces van Gone With the Wind uit 1939 naar een oorspronkelijk verhaa…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
The American Film Institute: Amerikaanse filmsThe American Film Institute: Amerikaanse filmsDe Amerikaanse filmindustrie is een van de grootste filmindustriëen ter wereld. Zeg je Hollywood zeg je films. Het Ameri…
De meest bekende filmuitsprakenDe meest bekende filmuitsprakenDe beste films, de beste acteurs of de beste actrices. Wie won er de meeste Oscars? Welke film had het beste verhaal? Of…

recensieThe Wave nu door de Duitsers zelf verfilmd in Die WelleOm zijn leerlingen duidelijk te maken hoe het kwam dat Hitler een zodanige aantrekkingskracht had op de mensen startte h…
recensieRevolutionaire Western: Dances with WolvesHoewel ik een hekel heb aan westerns, trok deze film mijn aandacht. Ik moet eerlijk toegeven dat de reden daarvoor was,…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.