recensie

Revolutionaire Western: Dances with Wolves

Hoewel ik een hekel heb aan westerns, trok deze film mijn aandacht. Ik moet eerlijk toegeven dat de reden daarvoor was, dat deze film 7 oscars gewonnen heeft. Niet echt miniem, en dat voor een western. Ook de prijs beviel me wel, drie voor 10 euro of zoiets. Al met al, liep ik een paar minuten later de winkel uit met onder andere Dances with Wolves in mijn tas. Gisteravond heb ik hem gekeken. Voldeed deze film aan mijn westernverwachtingspatroon (western = slecht)?

Ontvangst van de film

Dances with Wolves verscheen in 1990 en wordt beschouwd als het filmepos van dat jaar. Aan het eind van het jaar werd de film genomineerd voor maarliefst twaalf oscars. Hiervan zou Dances with Wolves een gigantisch aantal van 7 in de wacht weten te slepen. Meer over de prijzen die deze fil gewonnen heeft, later. Over het algemeen werd deze film al snel zeer bekend en beroemd. Ikzelf had er echter nog nooit van gehoord. Waarom? Ik denk omdat 1990 nog redelijk voor mijn tijd was (*1991) maar ook omdat ik me over het algemeen niet echt heel erg in films interesseer.

Het verhaal van de film

De film gaat in grote lijnen over de verhoudingen tussen de nieuwe Amerikaanse bevolking en de authentieke indiaanse stammen. Een prachtig concept natuurlijk, wat ook in zeer veel westerns wordt aangegrepen. Deze keer wordt het echter niet verteld uit Amerikanen of indianen perspectief. Nee, deze keer wordt het verteld uit het perspectief van een Amerikaan binnen een indianenstam. Dit vind zeer goed en origineel gevonden door Michael Blake (verantwoordelijk voor het verhaal van de film).

Deze Amerikaan is luitenant John J Dunbar die een post bezet ergens in het gebied van de frontiere (de scheiding tussen 'beschaaft' oosten en het westen van Amerika). Onbevooroordeeld als hij is, komt hij is contact met de indianen stam bij hem in de buurt en wordt hij uiteindelijk zelfs lid van de stam. Dit zorgt op het eind natuurlijk weer voor problemen.

Cast

 • Regie: Kevin Costner
 • Schrijvers: Michael Blake (verhaal) en Michael Blake (screenplay)

Acteurs:

 • Kevin Costner - Lt. John J. Dunbar
 • Mary McDonnell - Stands With A Fist
 • Graham Greene - Kicking Bird
 • Rodney A. Grant - Wind In His Hair
 • Floyd 'Red Crow' Westerman - Ten Bears (as Floyd Red Crow Westerman)
 • Tantoo Cardinal - Black Shawl
 • Robert Pastorelli - Timmons
 • Charles Rocket - Lieutenant Elgin
 • Maury Chaykin - Major Fambrough
 • Jimmy Herman - Stone Calf
 • Nathan Lee Chasing His Horse - Smiles A Lot
 • Michael Spears - Otter
 • Jason R. Lone Hill - Worm
 • Tony Pierce - Spivey
 • Doris Leader Charge - Pretty Shield

Belangrijkste personages

Luitenant John J. Dunbar heeft een ongeluk gehad in de oorlog en probeert zelfmoord te plegen zodat zijn been er niet afgehakt hoeft te worden. Deze zelfmoord mislukt en hij wordt door deze daad op wonderbaarlijke wijze held van het kamp. Als 'beloning' mag hij zijn volgende post uitkiezen. Waar ook in Amerika. Hij wil graag in het gebied van de frontiere geplaatst worden. Uiteindelijk komt hij daar aan en begint zijn post. Hij wordt langzaamaan bevriend met de indianen in de stam bij hem in de buurt. Hierdoor komt hij onder andere in de knoop te zitten tussen de US Army en de indianen stam.

Kevin Costner speelt John J Dunbar in een woord geweldig. Veel films van hem ken ik niet zo goed, maar hoe hij in deze film speelt vond ik echt erg goed. Ik zou daar een vergelijking willen trekken tussen Tom Hanks die in e film Forrest Gump, het gelijknamige hoofdpersonage speelt. Petje af.

Stands With A Fist is de indianen naam van een westers meisje dat op jonge leeftijd bij de indianen is ingetrokken. John J. Dunbar vindt haar terwijl je rouwt om haar overleden echtgenoot. Stands With A Fist is het enige lid van de indianen stam die een beetje Engels spreekt (door haar verleden), hierdoor leert John J. Dunbar steeds beter de taal van het indianen volk, en leren de indianen steeds beter Engels. Uiteindelijk trouwt Stands With A Fist (wel érg cliché) met John J. Dunbar.

Kicking Bird is een soort opperhoofd van de indianen stam. Hij wil graag weten van John hoe het staat met de binnenvallende Amerikanen. Ook wil hij weten wat John J Dunbar nou eigenlijk voor een persoon is. Dit zorgt voor mooie gesprekken tussen deze twee. Ook is Kicking Bird de vader van Stands With A Fist en daardoor de schoonvader van John J Dunbar.

Beeld

Verbazend goed beeld al zeg ik het zelf. Zeker voor een film uit 1990! Niet alleen de kwaliteit was prima, ook de verschillende camera standen. Ik lette daar gisteren ook nog even apart op, maar er zitten echt prachtige shots tussen, waarbij camera positie, kleur en compositie een oogstrelend geheel vormen. Ook het Amerikaanse landschap, erg uitgestrekt, maakt dat de film over het algemeen betere beelden heeft dan veel hedendaagse films.

Geluid

Een belangrijk aspect van iedere film is natuurlijk het geluid of de muziek op de achtergrond. Het brengt zo veel sfeer met zich mee dat een film zonder muziek tegenwoordig geen film meer is. De soundtrack bij Dances with Wolves is zeer goed. De muziek is gecomponeerd door John Barry en deze muziek is naar mijn mening alleen maar de vergelijken met die van Gladiator of PoTC. De nummers zijn niet overheersend maar brengen toch overal genoeg inbreng. Geweldige soundtrack dus! Dances with Wolves heeft overigens ook een oscar gewonnen voor beste soundtrack - hierover later meer.

DVD Extra's

Mijn DVD had geen extra's. Je had een hoofdmenu met daarop 'Film spelen', 'Scene selecteren' en 'Opties'. Niks bijzonders dus. Wat er op andere versies van deze film staat aan extra's weet ik niet.

Prijzen

Dances with Wolves heeft zoals ik al zei meerdere prijzen in de wacht gesleept. Voorbeelden daarvan zijn de (maarliefst) zeven oscars. Hieronder volgt een rijtje met prijzen.Gewonnen prijzen (vooral oscars):
 • Academy Award for Best Picture - Andreas Nordbø, Jim Wilson and Kevin Costner
 • Academy Award for Directing - Kevin Costner
 • Academy Award for Writing Adapted Screenplay - Michael Blake
 • Academy Award for Best Cinematography - Dean Semler
 • Academy Award for Film Editing - Neil Travis
 • Academy Award for Sound - Russell Williams II, Jeffrey Perkins, Bill W. Benton, and Gregory H. Watkins
 • Academy Award for Original Music Score - John Barry
 • Golden Globe Award for Best Motion Picture - Drama - Jim Wilson and Kevin Costner

Genomineerde oscars (niet gewonnen):
 • Academy Award for Best Actor - Kevin Costner
 • Academy Award for Best Supporting Actor - Graham Greene
 • Academy Award for Best Supporting Actress - Mary McDonnell
 • Academy Award for Best Art Direction - Jeffrey Beecroft and Lisa Dean
 • Academy Award for Costume Design - Elsa Zamparelli
Hier zitten zeer mooie prijzen tussen. Kijk maar naar Award for Best Picture, for Best Writing of for Best Directing. Allemaal stuk voor stuk welverdiende prijzen.

Leuke weetjes over de film

 • Dances with Wolves is de meest winsgevende western ooit.
 • De taal die de Sioux indianen spreken in de film, is een versimpelde versie van de orginele Lakota taal. De director versimpelde de taal omdat er in de orginele taal onderscheid in tussen vrouwentaal en mannentaal.
 • Twee van de buffels die ze in de film gebruiken zijn geleend van de muzikant Neil Young.

Conclusie

Om terug te komen op de bovenstaande vragen:
Voldeed deze film aan mijn westernverwachtingspatroon (western = slecht)?
Nee; Ik vond westerns altijd flink eenzijdig en oppervlakkig. Deze film bevat veel meer. Ook het feit dat er nu in een ander perspectief (zie ook boven) naar indianen wordt gekeken maakt me blij.

Was deze film al die oscars waard?
Ik weet niet welke films er nog verder uitkwamen in 1990 maar ik denk dat deze film die Oscars zeker wel heeft verdiend.
Is deze film de moeite waard voor jullie om ook te kopen?
Ja; Ik heb er van genoten en ik denk dat wanneer jullie houden van een toffe film die de realiteit van zo'n 150 jaar geleden prima laat zien, een film die eens wat anders is of van prima beeld en geluid, je deze film zeker moet zien.

Al met al een zeer mooie film. Hij is ook veel dieper dan ik hier in deze review behandeld heb. Ik denk dat je over deze film en de problemen die zich afspeelden in de tijd waarin deze film zich afspeelde uren en uren kan blijven praten. Ook het hoofdpersonage, John J Dunbar, is zo grandioos uitgewerkt dat je bijna in zijn hoofd. Zo goed komen zijn gedachtes en verlangens naar boven. Hieronder een lijstje van goede en slechte punten van Dances with Wolves.

Voordelen:
 • Verhaal is weer eens wat anders - nieuw perspectief
 • Geluid - prachtige soundtrack die zeer veel aan de film toevoegd
 • Goed uitgewerkt hoofdpersonage - John J. Dunbar houdt je psychologisch nog wel een tijdje bezig

Nadelen:
 • Beetje cliché - zoals we gewend zijn van Amerikaanse films.
© 2008 - 2023 Bas-s, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
Kevin Costner, acteur van wereldfaamKevin Costner, acteur van wereldfaamEr zijn maar weinig acteurs die kunnen tippen aan de voortdurende populariteit van ras-acteur Kevin Costner, die al vijf…
Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…
Filmrecensie “Waterworld”recensieFilmrecensie “Waterworld”Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner nie…

De filmklassieker Gone with the windDe filmklassieker Gone with the windDe klassieker onder de romantische films. Peperduur voor z’n tijd maar grandioos gemaakt, alleen wel een beetje lang. Al…
Dierenfilms, bekende films waarin dieren de hoofdrol spelenDierenfilms, bekende films waarin dieren de hoofdrol spelenAls je gek bent op honden, zijn films met een pup of volwassen hond in de hoofdrol extra leuk. Maar hetzelfde geldt voor…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt0099348/
Reactie

Franet (infoteur), 17-01-2011 #1
Ik ben het vrijwel helemaal eens met de schrijver van dit artikel. Het is een van de beste films uit de filmgeschiedenis: in dit rijtje horen o.a. thuis: Gone with the wind; The ten commandmends; Ben Hur; The sound of music; Titanic; Blackbook. Reactie infoteur, 18-01-2011
Mooi om te horen! Het is zeker een klassieker, maar met The Sound of Music heb ik het niet zo.

Bas-s (20 artikelen)
Laatste update: 25-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.