recensieFilmrecensie “Waterworld”
Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner niet dat succes wat in de lijn der verwachting ligt. Zeker niet in zijn thuisland de Verenigde Staten. Deze zeer dure productie blijkt het net niet te zijn, ondanks een verhaal met een prima basis en een Costner die verschillende eerdere producties in goud heeft doen laten veranderen.
De film
De wereld
Het verhaal speelt in de verre toekomst waar de poolkappen volledige gesmolten zijn en de aarde door water overheerst wordt. Er is alleen nog oceaan en de mensen die het overleefd hebben, hebben een eigen wereld opgebouwd. De wereld waar de mensen leven is niet meer dan wat geïmproviseerde drijvende steden met veel viezigheid en rottigheid, genaamd “Atolls” en bouwvallige boten waar van de ene naar het andere drijvende stad gevaren kan worden.
Is er dryland?
Mariner, gespeeld door Kevin Costner, is een zwervende handelaar die van drijvende stad naar drijvende stad gaat. Hij is handig op zijn boot en laveert overal letterlijk en figuurlijk tussendoor.
Er is wel een gebied wat Dryland heet, maar dat schijnt alleen door een uitverkorene t.w. Enola, gespeeld door Tina Majorino, gevonden te kunnen worden, althans zij moet voor de locatie concrete aanwijzingen voor hebben. Zij woont met haar adoptiemoeder Helen, gespeeld door Jeanne Tripplehorn, op een van de drijvende steden en samen met Mariner gaan ze op zoek naar Dryland.
De toekomst
De piratenman Deacon, gespeeld door Dennis Hopper, is er echter ook op zoek en besluit de drijvende stad waar het meisje is, aan te vallen. Het toch al redelijk barbaarse leven wordt stevig verstoort door deze piraat en Mariner weet het meisje er uit te redden. Langzaam ontrafelt het verhaal zich naar het Dryland en lijkt het erop dat Mariner toch weer afscheid lijkt te moeten nemen.
De recensie
Achter de schermen
De productie dateert uit 1995 en Costner is, naast hoofdrolspeler, ook een van de regisseurs en producers. De regie voert hij samen met Kevin Reynolds waar hij eerder de succesvolle Robin Hood film mee maakte. Maar ook samen weten ze er desondanks geen topper van te maken. Dankzij het buitenland weet de 180 miljoen dollar kostende productie er toch nog een slordige 265 miljoen dollar van te maken. Universal brengt de productie in de zomermaanden, niet de beste maanden voor de gemiddelde film, uit. De film duurt maar liefst ruim 2 uur en is op muziek van Mark Isham.
De acteurs
Hoewel Dennis Hopper bij uitstek een schurkenrol kan spelen, komt hij niet goed tot uiting in zijn rol. Mogelijk mede door de rol van Kevin Costner, die voor zichzelf een niet gewenste heldenrol bedacht heeft (en niet voor het eerst). Costner komt in zijn rol niet overtuigend over en dit ligt niet alleen aan zijn rol, maar meer de gehele film waar het aan inspiratie ontbreekt. De adoptiemoeder Jeanne Tripplehorn speelt wel en goede rol en die van een niet geïnteresseerde vrouw die bij toeval voor het meisje moet gaan zorgen.
Het verhaal
Het verhaal is mager en zit niet op alle fronten even goed in elkaar. De schrijvers David Twohy (o.a. bekend van GI Jane en Mad Max 2), Peter Rader en Joss Whedon hebben er uiteindelijk geen overtuigend verhaal van gemaakt. Het lukt niet om dusdanig in de film te komen dat deze ook voelt alsof het zo zou kunnen gebeuren. De losse flodders in de entourage leiden af van het toch al zwakke verhaal.
De film is te koop en te huur op DVD en voor de syfy liefhebbers wellicht een film om te bekijken, maar kwalitatief niet erg interessant.