recensie

Filmrecensie “Revenge”

Filmrecensie “Revenge” In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook Revenge uit 1990 van Tony Scott. Hoewel er andere speelfilms van Costner veel meer geld op zouden brengen, zou dit geen film worden waar hij zich voor hoeft te schamen. Het zou in totaliteit een financieel aardig succes worden, hoewel de dvd opbrengsten harder liepen dan de filmopbrengsten.

De film

De situatie

Kevin Costner speelt Michael J. Cochran die als oud militair rustig aan wil gaan doen. Hij wordt uitgenodigd door zijn rijke vriend Tiburon Mendez uit Mexico. Mendez wordt gespeeld door de bekende Anthony Quinn. Mendez is tevens een man die zijn geld in de illegale business verworven heeft, wat bij Cochran bekend is.

De vrouw in het spel

Dan ontmoet Cochran de veel jongere echtgenote van Mendez, genaamd Miryea. Miryea wordt gespeeld door de kwetsbaar ogende Madeleine Stowe. Deze vrouw is niet happy, ze wil kinderen maar mag dat niet van haar man, want dan zou ze minder mooi worden. Ze leidt een oppervlakkig leeg leven met Mendez en hobbelt, totdat ze Cockran tegen het lijf loopt, door. Dan beginnen er zaken te veranderen.

Cockran blijkt goed voor Miryea te zijn, ze leeft op en wordt enig moment zelfs verliefd op hem. Het duurt even maar het blijkt wederzijds te zijn en er ontstaat een relatie tussen hen. Mendez die veel te druk is met zijn illegale handel, heeft het in het begin niet eens door.
Maar langzaam maar zeker ontstaat er toch een spanning en Miryea smeekt Cockran om te blijven.

De dood

Tijdens een geplande ontmoeting elders, tussen Cockran en Miryea gaat het mis en Mendez neemt wraak op beiden. Beiden worden afzonderlijk zowat voor dood achter gelaten (Cockran in de woestijn en Miryea wordt toegetakeld en “afgevoerd” als een stuk vuil), maar Cockran redt het uiteindelijk en gaat op zoek naar Miryea. Deze komt hij op het spoor als hij Mendez gevonden heeft (hij is de enige die weet waar ze is).

Uiteindelijk vindt Cockran haar net op tijd in een klooster bij de nonnen. Daar sterft ze in zijn armen.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Tony Scott, die veel grote successen als Beverly Hills Cop, Days of Thunder, True Romance, Spy Game, Enemy of the State en The Taking of Pelham 1-2-3 op zijn naam heeft staan, maakte ook Revenge met grote namen in de hoofdrollen. De film werd begin 1990 door Columbia uitgebracht, onder productie van Stanley Rubin en Hunt Lowry, en de kosten waren “slechts” 10 miljoen dollar. Dit is voor Hollywood begrippen niet veel geld.

Jim Harrison tekende voor het boek waar de hoofdpersonen wat beter uitgediept werden dan in de speelfilm. Wat in de speelfilm ook duidelijk afbreuk doet aan het mooie verhaal. Jeffrey Alan Fiskin schreef het filmscript.

De acteurs

De kwetsbare Madeleine Stowe zet de vrouwelijke hoofdrol goed neer en is opgewassen tegen Costner. Costner speelt niet echt slecht, maar hij heeft betere rollen op zijn naam gezet. De altijd in zijn rol opgaande Anthony Quinn doet dat ook nu weer. Met het verhaal zoals dit voor de film geschreven is, zetten ze een aardig geheel neer. Maar het boek geeft aanleiding tot meer en dat komt er niet uit in de film.

Andere aardige hoofd- en bijrollen :
  • Miquel Ferrer als Amador
  • John Leguizamo als Ignacio
  • James Gammon als the Texan

De film is de huur en te koop op DVD en is als actiefilm zeker te moeite waard.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie DragonflyrecensieFilmrecensie DragonflyDe film dankt haar naam aan de libel (Dragonfly is libel in het Engels) en in dit geval een erfelijke tekening op het li…
Filmrecensie “Waterworld”recensieFilmrecensie “Waterworld”Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner nie…
Filmrecensie Rumor has itrecensieFilmrecensie Rumor has itIn 2005 maakt regisseur/acteur Rob Reiner deze speelfilm als een soort creatief vervolg op het succesvolle boek The Grad…
Kevin Costner, acteur van wereldfaamKevin Costner, acteur van wereldfaamEr zijn maar weinig acteurs die kunnen tippen aan de voortdurende populariteit van ras-acteur Kevin Costner, die al vijf…

Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Samenvatting: Schindlers ListSamenvatting: Schindlers ListDit is een film over de Tweede Wereldoorlog waarin Oscar Schindler de hoofdpersoon speelt. De film gaat over de Jodenver…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.