recensie

Filmrecensie “Dangerous Liaisons”

Filmrecensie “Dangerous Liaisons” Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat zich afspeelt in de 18e eeuw in het mondaine Frankrijk.

De film

Basis van het verhaal

Het verhaal gaat eigenlijk tussen Glenn Close die de bijna duivelse The Marquise de Merteuil speelt en met haar “partner in crime” The Vicomte de Valmont, gespeeld door John Malkovich, een plan beraamd dat de jonge dochter van haar nicht Madame de Volanges verleid gaat worden door Malkovich. De jonge dochter wordt door een jonge Uma Thurman gespeeld en is eigenlijk al vergeven aan haar jonge vriend Chevalier Danceny, gespeeld door een jonge Keanu Reeves.

Verleiding

Hij gaat op een mooie locatie een spel met het meisje spelen, maar eigenlijk is hij meer geïnteresseerd in de vrouw wiens man in het buitenland zit. Een volwassen vrouw genaamd Madame de Tourvel, gespeeld door Michelle Pfeiffer. Maar met het jonge meisje en deze volwassen vrouw gaat hij het spel aan. Verleid uiteindelijk beide vrouwen en de jonge Uma Thurman gebruikt hem vervolgens voor de ervaring die hij heeft en zij niet.
Met Michelle Pfeiffer wordt het een lastige, want ze worden echt verliefd op elkaar en ze gaat er uiteindelijk aan onderdoor.

Duivelsdilemma

Glenn Close schiet er met haar duivels plan tussendoor en doet het, gaandeweg in de film wordt dit duidelijk, alleen omdat ze zich verveeld. Een vervelende zure vrouw als blijkt dat zij John Malkovich eigenlijk ook wel tot haar harem had willen nemen en zich langzaam maar zeker als een jaloerse vrouw gaat gedragen.

Duel

Als Keanu Reeves achter de daad van John Malkovich komt, gaat hij het gevecht met hem aan en dood hem tijdens dit gevecht. Keanu Reeves gaat op John Malkovich verzoek nog wel een keer langs bij de doodzieke Pfeiffer om haar te vertellen dat John Malkovich echt van haar hield.

De recensie

Achter de schermen

Het mooie maar lastige verhaal werd geschreven door Christopher Hampton en in 1988 verfilmd door regisseur Stephan Frears. De film werd in zijn geheel in Frankrijk opgenomen. De film was succesvol en bracht de producers Norma Heyman en Hank Moonjean meer op dan de 14 miljoen dollar die de film gekost had. Warner Bros bracht de film uit.

De acteurs en het verhaal

De vele bekende acteurs doen het goed samen, ze pikken elkaars shots niet af en het naturel spel van Malkovich en Close komt goed over. Ook de jonge mensen als Michelle Pfeiffer, Uma Thurman en Keanu Reeves doen het goed. Thurman en Reeves lijken soms wat onbeholpen, maar past bij de rol die ze spelen.

Voor de rol die Uma Thurman kreeg hebben ook Drew Barrymoren en Sarah Jessica Parker auditie gedaan.

Het verhaal wordt dan ook goed en gedegen neergezet en is goed te volgen. De film is in zijn genre absoluut een aanrader om te bekijken. De film is de koop en te huur op DVD.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1988De Oscarwinnaars 1988De Academy Awards van het jaar 1988. De beste films van dit jaar waren Rain man, Dangerous liaisons, Gorillas in the mis…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…

recensieRemember me, een film van Allen CoulterDe film ‘Remember me’ is een aangrijpende Amerikaanse film. Met acteurs als Robert Pattinson, Emelie de Ravin en Ruby Je…
Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.