recensie

Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu Reeves

Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu Reeves Constantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmiddels uitgegroeid tot een grote professioneel gemaakte Hollywood film – zonder Hollywood glamour - en een soort cultstatus krijgt. Het gaat over de ‘demonenbedwinger’ John Constantine, gespeeld door Keanu Reeves en een nog jonge Shia Labeouf.

Het verhaal

John Constantine heeft de gave dat hij geesten/demonen ziet en het kwade wil bestrijden. Daar heeft hij een reden voor, nl. het feit dat hij graag in de hemel wil komen (maar hij heeft als kind een zelfmoordpoging ondernomen en dan kom je niet meer in de hemel). Wetende hoe de hel er uit ziet en de demonen die hij er naar toe gestuurd heeft.
Maar hij heeft longkanker en zal snel gaan sterven. Het bestrijden van de demonen is zijn manier van handelen om min of meer in een goed blaadje te komen en daarmee een plaatsje in de hemel te verdienen. Keanu Reeves is perfect gecast voor de rol van de cynische en sarcastische John Constantine en hij krijgt detective Angela Dobson, gespeeld dor Rachel Weisz, op bezoek. Angela haar tweelingzus heeft zelfmoord gepleegd, maar ze wil niet in zien dat de diepgelovige Isabel Dobson dit zou doen en ze wil geloven dat ze vermoord is. Toch zit in haar achterhoofd dat ze zelfmoord heeft gepleegd en nu wil ze weten of haar zus toch in de hemel gekomen is. Daarvoor moet ze naar Constantine die dit voor haar kan achterhalen.

Op zoek naar de zus vindt hij meer...

In eerste instantie wijst hij haar bruut af en heeft er geen zin is, maar als hij ziet dat de dame door demonen achtervolgd wordt, gaat hij alsnog kijken of haar zus in de hel is. Op een aparte manier kan hij een kijkje nemen in de hel en vindt inderdaad Isabel Dobson. Hij ontmoet Balthazar die hem stevig dwarsboomt en ontdekt dan dat de zoon van Lucifer, Lucifer wordt gespeeld door Peter Stormate, geboren wil worden en daar heeft hij de hulp van de engel Gabriel bij nodig én Angela. In haar moet hij geboren worden en dan is Gabriel’s kostje gekocht.

Constantine roept lucifer aan om Isabel uit de hel te halen in ruil voor zichzelf. Lucifer wil Constantine graag binnen halen, want al die demonenbestrijding is niet goed voor zijn ‘business’. Hij stemt in met het voorstel en krijgt als bonus het complot van zijn zoon in de schoenen geworden. Als hij Isabel uit de hel gehaald heeft, realiseert hij zich dat Constantine nu zo’n offer heeft willen brengen dat hij wel de hemel in mag. Dit houdt hij tegen door zijn zwarte longen van het roken en de woekende kanker uit zijn lijf te halen en hem nog jaren op aarde te laten. Beter op aarde dan in de hemel moet Lucifer gedacht hebben.

Angela wordt op tijd gered door Lucifer en de zoon wordt niet geboren, maar verder komt niet iedereen er even goed vanaf.

De recensie

Achter de schermen

Gebaseerd op Hellblazer, maar zeker niet ook als comedy gemaakt. De film is uit 2005 en geregisseerd door Francis Lawrence, is uiterst serieus gemaakt en er zijn kosten nog moeite gespaard het zo realistisch mogelijk te maken. De producers Gilbert Adler en Michael Aquilar hadden zo’n 100 miljoen tot hun beschikking en de film leverde zo’n 250 miljoen op. Warner Bros heeft de film uitgebracht. Het oorspronkelijke boek is van Alan Moore en is bewerkt voor de film door Kevin Drodhin.

De spelers

Het verhaal moet goed gevolgd worden om niet de draad kwijt te raken, maar de duistere kanten van het leven worden goed weergegeven door de regisseur en hoofdrolspeler Keanu Reeves. Reeves heeft niet heel veel expressie in zijn gezicht, maar dat is wel passend in deze rol. Tilda Swinton speelt Gabriel subliem en assistent Chas Kramer wordt goed neergezet door Shia LaBeouf. Actrice Rachel Weisz heeft een grove kant over zich, maar de dubbelrol als de detective Angela en haar zus Isabel speelt ze erg goed. Peter Stormate is een heel goede Lucifer. Totaal een goed in elkaar gezet verhaal en behoort tot een van de betere in zijn genre.

De film is de koop en te huur op DVD/on demand en zo nu en dan op TV te zien.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Trendsetter HollywoodTrendsetter HollywoodEr is een lijn te herleiden uit de trendsetters van pakweg de afgelopen eeuw. We kopiëren met het grootste gemak wat Hol…

Franse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"recensieFranse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"Zin in een leuke familiefilm met een dubbele bodem en een boodschap? Dan is "Bienvenue chez les Ch'tis" van en met rasec…
Leuke kinderfilms: G-ForcerecensieLeuke kinderfilms: G-ForceDe leuke kinderfilm G-Force: cavia's en een mol in de rol van geheime agenten die werkelijk tot de meest opvallende zake…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-04-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.