Samenvatting: Schindlers List

Samenvatting: Schindlers List Dit is een film over de Tweede Wereldoorlog waarin Oscar Schindler de hoofdpersoon speelt. De film gaat over de Jodenvervolging in Polen en hoe Schindler daarmee omgaat.

Algemene informatie

  • Titel: Schindlers List
  • Auteur: Steven Spielberg
  • Jaar: 1993
  • Leeftijd: 12 jaar en ouder
  • Duur: 184 minuten

Inhoud

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over een man die Schindler heet, hij is de eigenaar van een fabriek waar potten en pannen worden gemaakt, genaamd: Emaille. Hier had hij Joden aan het werk gezet in de Tweede Wereldoorlog, want dat waren goedkope arbeidskrachten. Schindler was in het begin van de film een nazi, maar dat veranderde heel snel, toen hij erachter kwam dat de nazi's ook Joden vervolgden en daarvoor kwamen zijn eigen werknemers ook in aanmerking. Zelf was hij ook een Jood, maar omdat hij goede vrienden was met een aantal SS-soldaten, werd hij niet opgepakt. Hij was in het begin heel aardig tegen de Duitsers, hij gaf feestjes en kon goed vrouwen versieren.
Toen Schindler een keer vrij nam en de Joden doorwerkten, kwamen de Duitsers zijn fabriek binnen en vermoorden een paar Joden. Dit was het begin van Schindler om de Joden te helpen. De oorlog begon in 1939 toen de Duitsers Polen aanvielen. Daar werden de meeste Joden vermoord en in concentratiekampen gestopt. Joden kregen ook steeds meer beperkingen in het dagelijks leven, zoals dat ze voortaan een davidster op hun kleding moesten dragen om te laten zien dat ze Joods waren en Joodse ambtenaren werden ontslagen.

De film is helemaal zwart/wit behalve een klein meisje, want haar kleren waren rood gekleurd. Zij was ook een Jood en werd aan het einde van de film vermoord en op een brandstapel gegooid in Auschwitz. Heel veel jonge Joodse kinderen verscholen zich in beerputten en de kasten of onder het bed om niet door de nazi’s te worden opgepakt. Er werden ook heel veel Joodse kinderen vergast. Dit pikte Schindler niet en samen met Itzhak Stern heeft hij een heleboel Joden gekocht. Stern kende een aantal Joodse zakenmensen waar Schindler geld van kon lenen in ruil voor de pannen en potten die worden gemaakt in zijn fabriek. Met dat geld kon hij Joden kopen van een SS-er die hij kende: Amon. Die Joden liet hij toen werken in zijn fabriek. Het waren bij elkaar elfhonderd Joden die hij had gered van de levensgevaarlijke nazi's.

De film speelt zich het grootste deel af in Auschwitz, waar de Joden mishandeld, vermoord en misbruikt werden door de nazi's. In de film kom je ook een fragment uit de kristalnacht tegen, daar werden de Joden uit hun huizen gehaald en door de Duitsers naar de getto's gebracht. Soms werden ze zelf gewoon op straat doodgeschoten. Heel veel Joden gingen naar de riolen toe om zich te verschuilen, maar daar waren de Duitsers ook. Vluchtelingen werden tevens ook gewoon op straat neergeschoten.

Toen de oorlog voorbij was, kwamen de Joden van de fabriek en Schindler bij elkaar om afscheid te nemen. Schindler kreeg een gouden ring van de Joden. Hij was er erg blij mee en wilde de ring eigenlijk uitgeven voor geld om nog meer Joden te redden, maar de Duitsland had al bijna gecapituleerd, dus dat had geen zin meer. Tijdens de bijeenkomst werd Schindler heel emotioneel en had graag gewild dat hij die ene ring nog had kunnen ruilen voor geld. Een aantal Joden troostte hen en toen vertrok hij. Aan het eind van de film zie je Schindlers graf in Jeruzalem. De Joodse mensen die hij heeft gered, komen dan allen bijeen om een steen op het graf van Schindler tel leggen. Op deze manier herdenken de Joden die zijn gered door Schindler hem.

Jouw mening

Ik heb deze film gekozen, omdat ik hem in mijn jeugd wel eens gezien heb en in die tijd sprak de film mij wel aan. De film sprak me aan, omdat ik vind dat er een goed verhaal in zit en omdat het echt gebeurd is. Na het kijken van de film, heb ik heel lang nagedacht waarom de Joden nou eigenlijk werden vervolgd, want die film heeft heel veel indruk op me gemaakt. Verder vond ik de film erg spannend, omdat ik vroeger nog niet wist wat er nou eigenlijk met de Joden zou gaan gebeuren in de concentratiekampen. Ik vond de film ook erg ontroerend, want op het einde van de film kwamen alle Joden bijeen om afscheid te nemen van Schindler in zijn graf. Ze legden toen allemaal kleine steentjes op zijn graf. Door het kijken van de film heb ik geleerd dat het heel moeilijk voor de Joden had moeten zijn om in de Tweede Wereldoorlog, vooral in Europa (Polen) te leven. Ook heb ik geleerd dat Schindler goed voor mensen kan opkomen. Door deze film ben ik niet anders over het onderwerp gaan denken, want ik weet er toch al behoorlijk veel van af.

Ik weet nu wel dat er ook goede Duitsers bestaan, die Joden geholpen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal bleef zeker weten van het begin tot het einde boeien, want er werd goed uitgelegd hoe het met de Joden ging in de Tweede Wereldoorlog en dat werd al in 1939 duidelijk. Toen werden er bijvoorbeeld al bepaalde regels opgelegd voor Joden. Dit was ook duidelijk in de film te zien. Ik zou Schindler wel willen zijn in het verhaal, omdat hij toch elfhonderd Joden van de ondergang gered heeft. Dat lijkt mij een erg belangrijke betekenis. De gebeurtenis die mij het meeste indruk heeft gemaakt is dat Schindler zag hoe het Joodse meisje met de rode kleren onder de brandstapel is gekomen, omdat hij haar in het begin van de film nog gewoon met een aantal andere Joodse kinderen zag spelen. Het meisje dat op de brandstapel is gekomen is voor mij verder niet herkenbaar, maar wat voor mij wel herkenbaar is, is dat Joden worden buitengesloten. In Nederland zie je ook wel eens dat mensen worden buitengesloten, omdat ze bijvoorbeeld niet sociaal goed kunnen communiceren. Ik vond de film over het algemeen makkelijk te volgen, want in de ondertiteling stonden weinig moeilijke woorden. Verder vond ik het verhaal ook makkelijk te begrijpen, want het werd goed uitgelegd. Ik vond het einde van het verhaal goed afgesloten, omdat alles duidelijk was en voor mij alle vragen zijn beantwoord over de Jodenvervolging en over Schindler en de Joden.
De titel van het verhaal heet Schindlers List, omdat Schindler een lijst had bijgehouden over alle Joden die hij had gekocht. Op deze lijst had hij dan de namen van de Joden opgeschreven.
© 2010 - 2023 Barryqpo99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
Krakau: musea en bezienswaardighedenKrakau: musea en bezienswaardighedenKrakau is een ideale stad voor een stedentrip. Zeker als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog zijn in Krakau…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…
The Longest Day (1962): FilmrecensierecensieThe Longest Day (1962): FilmrecensieThe Longest Day is een oorlogsfilm uit 1962. De film vertelt het verhaal over D-Day, de landing in Normandië te Frankrij…

Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…
Filmrecensie “Hardball”recensieFilmrecensie “Hardball”Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten v…
Barryqpo99 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.