recensieThe Longest Day (1962): Filmrecensie
The Longest Day is een oorlogsfilm uit 1962. De film vertelt het verhaal over D-Day, de landing in Normandië te Frankrijk, tijdens de Tweede Wereldoorlog. The Longest Day is in zwart-wit opgenomen en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cornelius Ryan uit 1959. De film is geregisseerd door Ken Annakin, Andrew Marton, Bernard Wicki, Gerd Oswald en Darryl F. Zanuck. The Longest Day ging op 25 september 1962 in première in Frankrijk, daarna volgden andere landen.
Plot
The Longest Day laat zien hoe de eerste uren van de invasie verliepen. In het begin van de film is te zien hoe de Duitsers en de Geallieerde troepen zich voorbereiden op de invasie in Frankrijk. Daarnaast laat de film gevechten zien die achter de vijandelijke linies plaatsvonden. Eveneens laat de film de momenten zien waar de gevechten het hevigst waren maar ook de verbazing dat er op enkele plekken nauwelijks tegenstand was. The Longest Day laat in chronologische volgorde de gebeurtenissen van de invasie zien.
Filmrecensie The Longest Day
The Longest Day geeft een helder beeld weer van hoe de uren voor en na de invasie op 6 juni 1944 zijn verlopen. De belangrijkste gebeurtenissen tijdens D-day komen aan bod. Er zitten wel wat fouten in de film en het verhaal doet soms geromantiseerd aan. De film kent ook genoeg dramatische momenten waaronder de parachutisten die neerdalen in een Frans dorp en daar veelal in de lucht worden beschoten door Duitse soldaten.
Ondanks dat de The Longest Day al meer dan vijftig jaar oud is kan de film dankzij het prachtige camerawerk en de indrukwekkende scenes nog steeds boeien. Daarbij krijgt de kijker een klein beetje inzicht in wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens de invasie. Sterk aan de film zijn ook de verschillende talen die gesproken worden. Er zijn namelijk films over de Tweede Wereldoorlog waarin de Duitse troepen Engels spreken.
In de film spelen veel ervaren acteurs en actrices mee en dit is ook te zien de acteerprestaties. De rollen worden sterk neergezet en komen geloofwaardig over. De aanwezige muziek is een goede aanvulling op de filmbeleving. De originele locaties die een rol hebben gespeeld bij de invasie komen ook terug in The Longest Day, ook hierdoor komt de film authentiek over. Omdat de film in chronologische volgorde de gebeurtenissen vertelt is de film goed te volgen.
Acteurs
Aan de film werkten vele acteurs mee waaronder enkele bekende namen uit de filmwereld zoals: Paul Anka, Sean Connery, Henry Fonda en Robert Mitchum. Voor Sean Connery was het de laatste filmrol voordat hij ging acteren als James Bond. Voor de verschillende gevechtsscènes is gebruikt gemaakt van soldaten waarvan sommigen ook actief hebben deelgenomen aan D-Day.
Over het algemeen spelen er veel ervaren acteurs in The Longest Day, toch spelen er in de film ook enkele acteurs die feitelijk gezien te oud zijn om de betreffende rol te spelen. Eén de acteurs: John Wayne, 55 jaar tijdens de filmopnamen, speelde de rol van Benjamin Vandervoort, tijdens de invasie 27 jaar oud.
Onder andere de volgende acteurs en actrices hebben meegewerkt aan The Longest Day.
- Eddie Albert – Kolonel Thompson
- Paul Anka - U.S. Army Ranger
- Arletty Arletty – Mevrouw Barrault
- Jean-Louis Barrault – Pastoor Louis Roulland
- Richard Beymer – Soldaat Dutch Schultz
- Hans Christian Blech - Majoor Werner Pluskat
- Bourvil Bourvil – Burgemeester van Colleville
- Richard Burton – PilootDavid Campbell
- Wolfgang Büttner – Majoor-Generaal Hans Speidel
- Red Buttons – Soldaat John Steel
- Pauline Carton – Dienstmeisje
- Sean Connery – Soldaat Flanagan
- Ray Danton – Kapitein Frank
- Irina Demick – Janine Boitard
- Fred Dur – Majoor U.S. Army
Filmlocaties
De Longest Day is op verschillende locaties gefilmd. Het merendeel van de filmlocaties was in Frankrijk. Af en toe kwam men tijdens werkzaamheden voor de film nog originele oorlogsvoertuigen tegen. Daarnaast vroegen sommige grondeigenaren veel geld aan de regisseurs om te mogen filmen. Uiteindelijk is The Longest Day op meer dan zestien verschillende locaties opgenomen.
Overzicht filmlocaties The Longest Day
- La Pointe du Hoc – Frankrijk
- Cyprus
- Bénouville – Frankrijk
- La Rochelle – Frankrijk
- Ouistreham – Frankrijk
- Rivedoux – Frankrijk
- Orne – Frankrijk
- Plage de Lotu – Frankrijk
- Calvados – Frankrijk
- Port-en-Bessin-Huppain – Frankrijk
- Fox Boulonge Studio, Boulogne-Billancourt – Frankrijk
- Sainte-Mére-Eglise – Frankrijk
- Chateau de Chantilly – Frankrijk
Filmproductie
The Longest Day is opgenomen in zwart-wit, later is er ook een gekleurde versie van de film uitgebracht. In totaal mocht de film maximaal 10 miljoen dollar kosten van 20th Century Fox. Hiermee bleef de film tot 1993 (Schindlers List) de duurste zwart-witfilm ooit. De opbrengsten van de film waren meer dan vijftig miljoen dollar. Dit was de redding voor de filmmaatschappij 20th Century Fox die in 1962 in financiële problemen verkeerde. De regisseurs mochten een gedeelte van de Amerikaanse marinevloot gebruiken. Hierdoor konden er talloze landingsvoertuigen gebruikt worden. Daarnaast mochten de regisseurs gebruik maken van duizenden echte soldaten tijdens de filmopnamen.
Technische aspecten The Longest Day (1962)
- Tijdsduur: 2 uur en 58 minuten
- Genre: Oorlog
- Talen: Engels, Duits en Frans
- Opbrengst: 50 miljoen
- Land: Verenigde Staten
- Muziek: Maurice Jarre
- Cinematografie: Jean Bourgoin, Walter Wottiz
- Geregiseerd door: Ken Annakin, Andrew Marton, Bernard Wicki, Gerd Oswald en Darryl F. Zanuck