InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Donkere dagen: bijzondere (post-)apocalyptische films

Donkere dagen: bijzondere (post-)apocalyptische films

Donkere dagen: bijzondere (post-)apocalyptische films Als de dagen aanzienlijk korter worden, nadert het einde van het jaar ineens heel snel. Nu volgt op een jaar doorgaans weer een nieuw jaar. Geen reden voor paniek of sombere gevoelens dus. Lekker languit op de bank, glaasje erbij, een goede film kijken: het kan best prettig zijn om even niets te hoeven, er niet op uit te gaan, lekker thuis te genieten. En wat is er leuker om dan een meesterstukje te bekijken waarin dat nieuwe jaar juist níet zo vanzelfsprekend is. Bijzondere, soms duistere films over het einde der tijden, het vergaan van de wereld, het leven ná vernietiging van alles wat we zo gewoon vinden. Sommige post-apocalyptische films hebben zelfs een geruststellend eind-goed-al-goed verloop... Dat biedt hoop tijdens donkere dagen.
Let op: deze beschrijvingen bevatten inhoudelijke informatie (spoiler alert). Wil je globaal weten waar de film over gaat zonder kennis te nemen van de afloop? Lees dan alleen de inleiding en/of kijktip per film.

The Book of Eli (2010, Denzel Washington en Mila Kunis)

Inleiding

The Book of Eli gaat over een man met een missie. Het is niet duidelijk wat die missie is, maar dat het niet makkelijk zal zijn laat zich raden. De aarde is ontdaan van al haar schoonheid, water is schaars en alle beschaving lijkt verdwenen. Eli komt nogal wat gespuis tegen op zijn reis. Wat ieders doel is, wordt niet direct onthuld. Dat hij een belangrijke taak heeft, waarmee de wereld weer een stukje mooier wordt als hij hem volbrengt, is genoeg om te weten. Voor nu. Op zijn reis ontmoet hij een jongedame die voor de nodige opschudding zorgt.

Kijktip

Heel geschikte film voor mensen die van actie en diepgang houden. Je hoeft niet per se gelovig te zijn om de waarde van het boek in deze context te kunnen inzien. Gemotiveerd geweld moet geen probleem zijn voor de kijker, al heeft de hoofdpersoon engelengeduld... Geen alledaagse film, maar juist daarom past The Book of Eli prima in dit rijtje ‘eindejaarsfilms’.

Het verhaal

Eli heeft een boek. Dit boek brengt hij naar een ver weg gelegen stad, waar ‘goede’ mensen zich verzameld hebben. Het belang van het boek wordt gaandeweg duidelijk. Maar er zijn kapers op de kust: mensen die het boek als een bedreiging zien. Voor hun macht, voor hun welzijn. Daarom wordt Eli de hele film dwarsgezeten. En niet alleen door mensen die het boek voorgoed willen laten verdwijnen: ook rovers, agressors en ander gespuis maken zijn reis moeizaam en langzaam. In een dorpje ontmoet hij twee vrouwen die belangrijk voor hem zijn: een blinde vrouw en een jong meisje. De blinde vrouw heeft opdracht hem fysiek te behagen, wat hij weigert. Het meisje wil gewoon weg uit het dorp maar hij wil haar niet meenemen. Later in de film, als hij noodgedwongen het halve dorp op wonderbaarlijke wijze in zijn eentje heeft uitgeschakeld, redt hij het meisje als zij verkracht dreigt te worden en vergezelt zij hem alsnog. Als ze eindelijk hun bestemming bereiken, wordt onthuld dat Eli een brailleversie van de bijbel bij zich draagt en dat hij blind is. Zijn taak was om ervoor te zorgen dat de bijbel opnieuw gedrukt kon worden, waarmee meer vredelievende tijden zouden aanbreken in de ruïnes van het bestaan.

Melancholia (2011, Kirsten Dunst en Kiefer Sutherland)

Inleiding

De bijzondere film Melancholia gaat over twee zussen en bestaat uit twee delen. In elk deel wordt de situatie vanuit één zus beschouwd. Beide dames hebben zeer verschillende levens en ook kijken zij niet hetzelfde tegen het leven aan. Het is niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is, er wordt in deze film niets uitgelegd over de achtergrond van de zussen of over de situatie waarin zij verkeren. Het is zelfs niet helemaal duidelijk wat de chronologie is. Wel blijkt al snel dat één zus lijdt aan depressieve gevoelens. Als een grote gebeurtenis zich onvermijdelijk aandient, reageren de zussen dan ook zeer verschillend.

Kijktip

Als je houdt van artistieke, minder voor de hand liggende films met prachtig gefilmde beelden, weinig actie maar veel ruimte voor filosofie, dan is dit zeker een aanrader. Alhoewel er weinig wordt uitgelegd, worden sfeer en gevoelens stevig neergezet. Ben je zelf nogal somber aangelegd en fijngevoelig, dan kun je Melancholia misschien beter niet kijken.

Het verhaal

De zussen verblijven samen in het huis van één van hen. De depressieve van de twee wordt liefdevol opgevangen door haar zus en diens man en kind. Er gaan geruchten dat een planeet de aarde tot op zeer korte afstand zal benaderen. Het is een grootse gebeurtenis en de man heeft een soort kijker gemaakt waarmee je kunt zien of de planeet nog dichterbij komt of juist weer verder van de aarde af reist. Op een zeker moment ontdekken zowel de man als de zus dat een inslag onvermijdelijk is en dat de aarde op het punt staat vernietigd te worden. De man pleegt zelfmoord, de depressieve zus is opgelucht en kalm, haar zus maakt zich zorgen om haar kindje. Met het einde der tijden letterlijk voor de deur, wachten de twee zussen in een soort ritueel samen met het kind de fatale inslag af.

I am Legend (2007, Will Smith)

Inleiding

In I am Legend heeft een onbekend virus de mensheid vrijwel volledig vernietigd. Mensen die ermee besmet zijn en het overleven, worden een soort ijzersterke zombies. Voor zover de hoofdpersoon weet, is hij de enige die eraan ontkomen is. Hij zwerft met zijn hond door de geruïneerde en verlaten stad en lijkt prima om te kunnen gaan met de nieuwe omstandigheden. Zo zorgt hij ervoor dat hij alleen als het licht is buiten zijn huis komt en vermijdt hij donkere ruimten in de stad. Zijn huis is zodanig geïsoleerd en beveiligd, dat de zombies hem niet kunnen zien, horen of ruiken.

Kijktip

Deze film is niet geschikt voor de gevoelige maag. Er zitten ook zeker een paar flinke horror-achtige schrikmomenten in. Verder is het verloop weinig verrassend, maar wel met lekker veel actie voor de liefhebber. De nodige humor doet je de ellende snel vergeten.

Het verhaal

Al snel blijkt dat de hoofdpersoon experimenteert met een geneesmiddel. Daarvoor vangt hij zombies en dat is een zeer riskante onderneming. Het lijkt erop dat hij dicht bij een doorbraak is. Maar tot nog toe zijn alle pogingen om een zombie te genezen mislukt. Op een dag ontmoet hij een vrouw die, net als hij, ongevoelig is voor het virus. Samen verdedigen ze zich tegen de zombies, die het huis vinden en vastberaden zijn om de twee te verorberen. Het geneesmiddel dat hij aan het maken was, blijkt uiteindelijk toch te werken. De vrouw zegt een plek te weten waar meer mensen leven en de hoofdpersoon beschermt haar tegen de zombies door zichzelf op te offeren. Hij houdt de zombies op afstand, zodat de vrouw kan ontsnappen en het geneesmiddel naar de overlevende mensen kan brengen.

Mad Max Beyond Thunderdome (1985, Mel Gibson en Tina Turner)

Inleiding

Van de drie Mad Max-films (anno 2016) heeft Beyond Thunderdome de meeste diepgang. Naast veel spektakel zijn er veel verwijzingen naar historische vragen én antwoorden over ons bestaan. De film beschrijft de lotgevallen van een man die in een post-apocalyptische wereld, waarin goederen en voedsel schaars zijn, probeert te overleven. Hij raakt verzeild in de bizarre perikelen van verschillende samenlevingen, die elk zo hun eigen manier hebben gevonden om met de sobere omstandigheden om te gaan.

Kijktip

De vele interessante verwijzingen naar ons bestaan maken dit een film die meer is dan een actie kaskraker. De manier waarop de kinderen een verklaring zoeken voor hun aanwezigheid bijvoorbeeld, lijkt in veel opzichten op de manier waarop wij uiting geven aan ‘geloof’ en religie. Het samenspel van de geestelijk beperkte spierbundel en de fysiek zwakke intellectueel lijkt een metafoor voor de macht van samenwerking. Hoe omgegaan wordt met schaarse bronnen zou zelfs anno 2016 als voorbeeld gebruikt kunnen worden in het oplossen van energievraagstukken. Maar ook gewoon lekker achterover leunen en de actie voorbij laten komen is bij deze film een optie, dus geschikt voor het hele gezin.

Het verhaal

Mad Max wordt beroofd en op zoek naar zijn spullen zwerft hij door de woestijn, de overblijfselen van een vernietigde wereld. Hij komt terecht in een stad waar een strenge dame de touwtjes in handen heeft. Deze stad blijkt geheel te zijn gebaseerd op elektriciteit uit varkensmest: in de krochten van de stad heersen twee mannen over de veestapel. Een grote sterke maar geestelijk beperkte man, letterlijk op zijn nek gezeten door een klein, zwak maar bijzonder slim ventje. Deze twee-eenheid maakt in feite de dienst uit, iets wat de ‘koningin’ niet zint. Max moet hier niet alleen zijn spulletjes zien terug te vinden, hij wordt ook gedwongen op leven en dood te vechten in een kooi waar overtreders ‘berecht’ worden. Slechts één man zal, volgens de regels, levend uit de kooi komen. Na veel avonturen en omzwervingen komt hij bovendien terecht bij een gemeenschap van kinderen, die nooit de wereld hebben gezien zoals hij was. Hij wordt daar aangezien voor hun redder, omdat de enige geschiedenis waarover de kinderen beschikken, bestaat uit een paar foto’s en een verhaal wat ze elkaar daarbij vertellen. Max heeft er zijn handen vol aan om zichzelf, zijn spulletjes en enkele onschuldige slachtoffers te redden. De manier waarop dit uiteindelijk lukt is op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder.

12 Monkeys (1995, Bruce Willis, Brad Pitt en Madeleine Stowe)

Inleiding

Het is goed opletten in deze film, want je krijgt in een vroeg stadium al verschillende hints en tips te zien die uiteindelijk verwijzen naar de ontknoping. 12 Monkeys is een sciencefictionfilm die zich afspeelt in de toekomst. Althans, dat beweert de hoofdpersoon. Alleen gelooft niemand hem. In de toekomst is de aarde onbewoonbaar. Alleen met beschermende kleding kun je naar buiten. Er wordt naarstig gezocht naar aanwijzingen over de oorzaak van een virusuitbraak in het verleden, die aan het grootste deel van de bevolking het leven heeft gekost. De hoofdpersoon wordt op onderzoek uitgestuurd in het verleden, maar dat loopt niet precies zoals bedoeld.

Kijktip

Een spannende film, maar je moet wel bij de les blijven om het verhaal te volgen. Daarom is 12 Monkeys heel geschikt om meer dan eens te kijken. De fictie lijkt nogal vergezocht, toch word je snel meegenomen in de gebeurtenissen en krijgt het verhaal een bepaalde mate van geloofwaardigheid. Niet zo zeer geschikt voor heel jonge kijkers of mensen die lui achterover willen hangen zonder hun hersens te belasten.

Het verhaal

De hoofdpersoon belandt in een andere tijd, wordt voor gek verklaard en in een inrichting voor psychisch zieke mensen opgeborgen. Daar ontmoet hij vreemde types en de enige die zich om hem bekommert, is een vrouwelijke psychiater. Het kost veel tijd en moeite om haar te laten inzien dat hij werkelijk uit de toekomst is gekomen. Steeds meer aanwijzingen bevestigen zijn verhaal. Intussen zijn ze samen voortvluchtig: hij heeft haar ontvoerd, maar ze begint hem te geloven en zal hem uiteindelijk helpen. Hij heeft de opdracht om te voorkomen dat het virus verspreid wordt en via een speciaal telefoonnummer moet hij zijn bevindingen naar zijn meerderen in de toekomst doorbellen. Ook dat gaat niet helemaal zoals het moet, waardoor zowel in de toekomst als in het verleden verwarring ontstaat. De hoofdpersoon heeft steeds het gevoel dat hij de vrouwelijke psychiater ergens van kent, maar het blijft tot het einde van de film onduidelijk waarvan. Dan blijkt dat de droom die hij steeds opnieuw heeft gehad over zijn eigen naderende einde ging. Zijn jonge ‘ik’ ziet op het vliegveld hoe hij, achterna gerend door de psychiater, doodgaat. Maar de boodschap over de uitbraak van het virus heeft toch de toekomst bereikt, waar direct maatregelen zijn genomen om de dader te onderscheppen. Daardoor is de dood van de hoofdpersoon wel degelijk van nut voor de mensheid.
© 2016 - 2017 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dystopische filmsDit artikel gaat over films met een dystopisch thema. In dit artikel is een overzicht te zien van dystopische films, en…
Top 10 films (meest succesvol, duurste en grootste flops)Top 10 films (meest succesvol, duurste en grootste flops)Bijna iedereen houdt er van om op zijn tijd een film te kijken, thuis op de bank of in de bioscoop. Maar wat zijn nou de…
Netflix - Online legaal films kijkenNetflix - Online legaal films kijkenJe wilt graag het gemak van films online kijken. Steeds meer torrent-sites worden uit de lucht gehaald en het liefst zou…
Films over hondenDit is een lijst met films over honden. Hierin zijn zoveel mogelijk films opgenomen die over honden gaan, of waarin een…
Films over dinosauriërsDit is een lijst van wel veertig films waarin dinosauriërs voorkomen. Iedereen kent natuurlijk wel de grote kaskrakers z…

Reageer op het artikel "Donkere dagen: bijzondere (post-)apocalyptische films"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Chelsea
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Schrijf mee!