Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015

Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015 Mad Max: Fury Road is door de Internationale Federatie van Film Critici (FIPRESCI) gekozen tot beste film van 2015. Dit apocalyptische actiedrama van de Australische regisseur George Miller liet andere genomineerden als het Hongaarse Holocaust-drama Son of Saul van regisseur László Nemes en de Iraanse semidocumentaire Taxi van Jafar Panahi achter zich. Mad Max: Fury Road toont de wereld van de Road Warrior, Max Rockatansky (een rol van Tom Hardy) die wordt achtervolgd door een turbulent verleden. Deze Mad Max denkt dat hij slechts in zijn eentje kan overleven. Tegen wil en dank moet hij samenwerken met Imperator Furiosa (Charlize Theron), die met een grote tank brandstof op de vlucht is voor de tiran Immortal Joe. Furiosa is mooi, intelligent, een overlever en een uitzonderlijk getalenteerde strijder. De woedende Immortal Joe stuurt zijn gevaarlijke bende achter het duo aan, wat leidt tot een enerverende achtervolging door het zinderde Wasteland.

George Miller debuteerde in 1979 met Mad Max, met toen in de hoofdrol Mel Gibson, die ook de titelheld speelde in de twee vervolgfilms Mad Max 2 (1981) en Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Mad Max: Fury Road is de vierde film in een chronologische reeks.

Mad Max

Oorspronkelijk was Mack Rockatansky een politieman in een door een grote ramp geteisterde wereld. De overheid en de politie hebben weinig meer in de melk te brokkelen, want motorbendes hebben de macht overgenomen. Mad Max komt in aanraking met één van die gevaarlijke leden en achtervolgt hem, waarbij de misdadiger om het leven komt.

Ondanks wat persoonlijke successen realiseert Max zich dat de politie de toenemende anarchie niet meer het hoofd kan bieden. Als dan ook nog zijn vrouw en zijn zoon door een bende worden vermoord, zweert Max wraak. Met een opgevoerde auto gaat hij op zoek naar de bendeleden, die hij allemaal doodt, om zich vervolgens terug te trekken in de outback van Australië.

Mad Max 2

De tweede film (ondertitel: The Road Warrior) is nog spectaculairder, wat blijkt als ex-politieagent Max op zoek gaat naar voedsel en benzine. Als hij in een dorp komt, moet hij in ruil voor eten en brandstof de bewoners verlossen van een nieuwe motorbende. Meer dan het eerste deel is Mad Max 2 een western: paarden zijn er niet, maar wel tal van waanzinnige, zelf gebouwde voertuigen.

Mad Max Beyond Thunderdome

In deze derde film in de reeks krijgt Max de hulp van kinderen om af te rekenen met Aunt Entity (Tina Turner) en haar bende. Maar voor het zover is wordt Max beroofd van al zijn bezittingen en moet hij meedoen aan kooigevechten waarin strijd op leven en dood wordt gevoerd. Zangeres Tina Turner zong ook nog een paar liedjes voor de soundtrack, zoals We Donít Need Another Hero.

Held

Een held is Mad Max 36 jaar (!) na het eerste deel nog steeds. Met het astronomische budget van 150 miljoen dollar, de heavy soundtrack van de Nederlander Junkie XL, de huidige technische mogelijkheden en computertechniek weet regisseur George Miller de spectaculairste van de vier films af te leveren. De nieuwe titelheld in de persoon van Tom Hardy doet niet onder voor Mel Gibson en het verhaal van Fury Road is nog steeds interessant. Dat bewijst het einde van de film, waar naast het machogedrag van Max een heuse feministische tendens valt te bespeuren. Het zal niemand verbazen dat er een vijfde deel in de Mad Max-franchise op stapel staat.
© 2015 - 2023 Fisher, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
recensieFilmrecensie: SpotlightDe film Spotlight gaat over een onderzoeksteam van The Boston Globe, dat een grootschalige misbruikzaak op het spoor is.…
De producties van Harro van Staverden (2004-2017)De producties van Harro van Staverden (2004-2017)Harro van Staverden is vooral bekend als producent van jeugdfilms en een aantal van zijn films brengen de geschiedenis t…
YouTuber Joe SuggYouTube wordt steeds populairder. Er ontstaan wereldberoemde kanalen waarop mensen van over de hele wereld hun dagelijks…

Hardwired: een film over toekomstige reclametechnologieHardwired: een film over toekomstige reclametechnologieHardwired is een film uit 2009 met een interessante visie over reclame en de toekomstige technologieën. Cuba Gooding Jr.…
Lucia de B. van Nederlandse film naar Amerikaanse remakeLucia de B. van Nederlandse film naar Amerikaanse remakeLucia de Berk is een verpleegster die werkt in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis. Ze wordt ervan verdacht betrokken te…
Bronnen en referenties
  • The Hollywood Reporter
Fisher (6 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.