Hardwired: een film over toekomstige reclametechnologie

Hardwired: een film over toekomstige reclametechnologie Hardwired is een film uit 2009 met een interessante visie over reclame en de toekomstige technologieën. Cuba Gooding Jr. speelt een man wiens leven totaal verandert na een auto-ongeluk. Het ene moment rijdt hij in de auto met zijn zwangere vrouw en op het andere moment is hij weduwnaar die niets meer van zijn leven weet. Technologische producten in mensen moeten getest worden, maar hoe kom je aan testpersonen? Mensen krijgen een chip geïnstalleerd, via de chip kunnen bedrijven reclame sturen. Bedrijven kunnen hun producten aanprijzen en de mens beïnvloeden dit product te kopen. De film zet aan tot het nadenken over de toekomstige chips die ontwikkeld worden voor de mens. Een identificatiechip lijkt een prima idee, maar ook hier kunnen kwaadwilligen misbruik van maken.

Gegevens film Hardwired

 • Regie: Ernie Barbarash
 • Productie: Christine Haebler en Kirk Shaw
 • Schrijver: Mike Hurst
 • Muziek: Schaun Tozer
 • Cinematografie: Stephen Jackson
 • Bewerking: Gordon Williams
 • Productiebedrijf: Stage 6 Films
 • Distributie: Sony Pictures Home Entertainment
 • Releasedata: 3 november 2009
 • Duur: 94 minuten
 • Land: Verenigde Staten
 • Taal: Engels

Karakters

Luke Gibson

Luke Gibson is een gelukkig getrouwde man, zijn vrouw is zwanger. Hij heeft gediend als commando en is niet bang onderlegd.

Virgil Kirkhill

De baas van Hope Corporation die op zoek is naar proefpersonen om zijn chip op uit te proberen. Hope Corporation plaatst chips bij mensen in de nek. Bedrijven kunnen dan advertentieruimte kopen om hun product aan te prijzen.

Hal

De vader van Keyboard die samen met zijn zoon strijdt tegen de Hope Corporation. Keyboard werkte voor het bedrijf en ligt nu in een bed en kan alleen nog leven met ademhalingsapparatuur.

Punk Red en Punk Blue

Twee tieners, een meisje (Red en een jongen (Blue). Ze zijn door Hal en Keyboard opgenomen in hun hackgroep. Ze zijn erg goed in hacken en wilden meestrijden tegen het kwaad.

Verhaal

Luke Gibson rijdt met zijn vrouw door de stad wanneer plotseling iemand tegen hun auto rijdt. Luke ontwaakt in het ziekenhuis en er zit een man naast hem. Deze man vertelt hem rare verhalen over beelden die hij ziet. De vrouw van Luke is overleden, dit wordt hem verteld nadat hij is bijgekomen van een operatie in het ziekenhuis. In het ziekenhuis is tijdens de operatie een chip in zijn nek geplaatst. Zijn zus is naar het ziekenhuis gekomen, maar Luke herkent niemand meer. Hij verlaat het ziekenhuis maar snapt niks van wie hij is en wat er met hem gebeurt. Er worden advertenties naar hem gestuurd in de vorm van beelden die hij ziet. Het is de bedoeling dat hij dit product van de advertentie gaat kopen. Koopt hij het product niet, komt er een pijnlijk geluid of gevoel in je lichaam en word je gek. De persoon zelf weet niet waar dit vandaan komt. Ook exploderen er hoofden wanneer de opgedragen producten niet worden gekocht.

Terwijl Luke erachter probeert te komen wie hij is en wat er met hem gebeurd is, ontdekt hij dat de chip een test is. Er zit op de chip een failsafemodus die de personen die niet gehoorzamen, doodt. Hij gooit het raam in van een winkel waar het product dat hij moet kopen, ligt vervolgens en komt oog in oog met een agent te staan. De agent dreigt te schieten als hij zijn handen niet omhoog doet, maar er worden telkens signalen naar de chip gestuurd, en hierdoor kan hij niet reageren op de bevelen van de agent. Opeens verschijnen er berichten voor Luke, er staat dat het veiligheidsslot van het pistool niet geactiveerd is. Hij zet het op een lopen en wordt voortvluchtig.

De geschreven mededelingen werd door een groep hackers gestuurd. Zij traceren hem en vertellen op hun geheime locatie aan hem wat ze tot dan toe weten. De groep bestaat uit een wat oudere man Hal, de zoon van Hal (Keyboard) en de twee tieners Punk Red (meisje) en Punk Blue (jongen). Zij vertellen hem over de Hope Corporation, de chip, zijn verleden (hij zat bij de commando's) en dat zijn vrouw zwanger was. Ze laten de momenten na het auto-ongeluk via beelden op schermen aan hem zien, hij ziet dat zijn vrouw vermoord werd. Hij is bewust als testpersoon uitgekozen. Een auto rijdt hen vanuit het niets bewust aan en zijn vrouw werd vermoord. Hij is razend en wil de moordenaar van zijn vrouw doden, hij spoort virtueel met behulp van de hackers de man op.

De hackers hopen dat hij kiest voor het niet opzoeken van de moordenaar, maar dat hij probeert samen met hen het bedrijf te vernietigen. Toch kiest hij voor het vermoorden van de moordenaar van zijn vrouw, hij zoekt hem op maar besluit hem niet te doden. Net op het moment dat hij weg wil gaan, valt de hulptroep van de Hope Corporation binnen. Hij wordt door hen meegenomen. In het gebouw van de Hope Corporation ziet hij de man uit het ziekenhuis die daar naast hem zat en vertelde dat hij rare beelden zag. Hij vertrouwt de man toe dat hij hetzelfde ziet en dat hij weet waar de hackers verblijven. Maar het blijkt dat deze man tot het complot van de Hope Corporation hoort. Hij is een acteur die ingehuurd werd om Luke te misleiden. Luke heeft het onderduikadres van de hackers vrijgegeven en deze moeten vluchten, het wordt een gevecht tegen de tijd.

Cast

 • Cuba Gooding, Jr. als Luke Gibson
 • Val Kilmer als Virgil Kirkhill
 • Michael Ironside als Hal
 • Tatiana Maslany als Punk Red
 • Eric Breker als Robert Drake
 • Juan Riedinger als Punk Blue
 • Chad Krowchuk als Keyboard
 • Terry Chen als Carter Burke
 • Hiro Kanagawa as Dr. Steckler
 • Rachel Luttrell als Candace
 • Donny Lucas als Bennett
 • Ali Liebert als Catalina Jones
 • Monica Mustelier als Veronica (Ronnie) Gibson
 • Julius Chapple als Lewis
 • Sunita Prasad as Nurse Price
 • Lance Henriksen as Hope

Tijd

De film speelt in de toekomst en wil ons meenemen in de vraag hoever bedrijven gaan in het ontwikkelen van technologie voor verkoopcijfers. Het speelt zich af in een wereld waar alles draait om computers en de technologie van software en chips die in mensen kunnen worden gebruikt. Kunnen er in de toekomst levens gered worden met kunstmatige chips?
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: OutbreakrecensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…
Mooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’recensieMooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’Dat Sir Anthony Hopkins mooie films maakt weten we allemaal en dat hij er af en toe een misser tussen heeft is ook geen…

6 oude vintage films over de Koude Oorlog6 oude vintage films over de Koude OorlogDe Koude Oorlog zorgde niet alleen voor een grote wapenwedloop, proxy-oorlogen en angst aan beide zijden, het zorgde ook…
Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015Filmcritici vinden 'Mad Max: Fury Road' beste film van 2015Mad Max: Fury Road is door de Internationale Federatie van Film Critici (FIPRESCI) gekozen tot beste film van 2015. Dit…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1405412/
Ballerina (33 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.