recensie

Mooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’

Mooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’ Dat Sir Anthony Hopkins mooie films maakt weten we allemaal en dat hij er af en toe een misser tussen heeft is ook geen geheim, maar ‘Instinct’ uit 1999 werd gemengd ontvangen. Dit terwijl de beelden prachtig zijn.

Het verhaal

Start

Het verhaal gaat over de antropoloog Dr. Ethan Powell, gespeeld door Anthony Hopkins, die na jaren vermissing in de jungle (hij leefde daar met gorilla’s) naar de Verenigde Staten wordt gebracht. Hij wordt namelijk beschuldigd van moord, omdat hij parkwachters die gorilla’s doorgeschoten hebben, op zijn beurt heeft doodgeschoten. Dr. Ben Hillard, gespeeld door Donald Sutherland, is eigenlijk degene die Powell moet gaan ‘beoordelen’ in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is. Zelf wil Powell alleen maar terug naar zijn gorilla’s. Als de jonge ambitieuze en rechtlijnig denkende psycholoog Dr. Theo Caulder, gespeeld door Cuba Gooding Jr., dit graag wil gaan doen, probeert hij Hillard zover te krijgen. Deze stemt er mee in en fungeert als zijn vraagbaak. Dan begint het pas...

Verwilderd

Bij aankomst op het vliegveld gaat het al mis en wil Powell los. Hij valt daarbij enkele bewakers aan, maar wordt uiteindelijk door meerdere bewakers overmeestert in de aankomsthal. Powell’s vrouw en dochter wachten hem hier op en zien dit alles gebeuren. Powell’s vrouw speelt geen rol meer in het verhaal, maar zijn dochter Lynn Powell, gespeeld door Maura Tierney, wel. Ze heeft min of meer een haat liefde verhouding met haar vader.

In de gevangenis komt Caulder Powell opzoeken en de zeer intelligente Powell speelt spelletjes met hem en moet regelmatig terug naar Hillard om feedback te krijgen. Echter, langzaam maar zeker pakt Caulder op wat Powell doet en krijgt hem aan het praten, hij gaat zijn verhaal vertellen wat er echt allemaal gebeurt is. Langzaam krijgt Caulder in beeld waarom Powell gedaan heeft wat hij in Afrika gedaan heeft. Maar het gaat verder, want Powell laat hem zien waar het daadwerkelijk om gaat, de controle die we continu zoeken en hoe moeilijk we het onszelf maken. Uiteindelijk slaagt Powell er in om Caulder in te laten zien wat er werkelijk aan de hand is.

Wel of niet terug?

Caulder betrekt zijn dochter, die Powell nog een keer graag wil zien, erbij. Hij moet er veel moeite voor doen, maar Powell wil kost wat kost terug naar Afrika en daarvoor wil hij zijn dochter nog een keer gezien hebben. Uiteindelijk stemt ze er mee in en de emoties lopen op. Slaagt Powell uiteindelijk in om terug te gaan naar zijn gorilla’s?

De recensie

Achter de schermen

Jon Turteltaub tekende voor de regie van deze lange film (ruim 2 uur), Turteltaub is mogelijk ook bekend van ‘While you were sleeping’ en ‘National Treasure’. Michael Taylor en Barbara Boyle namen de productie op zich en het verhaal werd geschreven door Gerard DiPego. Touchstone Pictures en Spyglass Entertainment brachten de film uit.

Acteurs en verhaal

Het verhaal zit goed in elkaar en de flashback’s waarmee Powell het verhaal aan Caulder vertelt zijn de schitterende beelden in Afrika waar Powell met de gorilla’s leefde. De wijze waarop het verhaal langzaam maar zeker duidelijk wordt voor de kijker is overzichtelijk en er vallen geen gaten in de film. Dochter Lynn, gespeeld door Maura Tierney had haar rol wat strakker neer kunnen zetten. Maar het totaalplaatje is zeker de moeite van het kijken waard, al is het alleen al om de mooie beelden.

Belangrijkste rollen:
  • Anthony Hopkins als Dr. Ethan Powell
  • Maura Tierney als dochter Lynn Powell
  • Cuba Gooding Jr. Als Dr. Theo Caulder
  • Donald Sutherland als Dr. Ben Hillard
  • George Dzundza als Dr. John Murrat
  • John Aylward als Jack Keefer

De film is te koop en te huur DVD/On Demand en af en toe op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: OutbreakrecensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…
Filmrecensie: FracturerecensieFilmrecensie: FractureDe speelfilm Fracture dateert uit 2007 en werd geregisseerd door Gregory Hoblit. De film laat ons geloven dat er veel in…
Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…

Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
Spanning in ‘What lies beneath’recensieSpanning in ‘What lies beneath’Iets van Hitchcock en toch ook weet niet, maar spannend zeker met Harrison Ford en Michelle Pfeiffer in de uit 2000 afko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.