recensie

Pacino en Williams in ‘Insomnia’

Pacino en Williams in ‘Insomnia’ Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toch geen overdonderend succes in de bioscoop geworden is. Jammer, want de film is zeker het bekijken waard.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in Alaska waar Will Dormer, gespeeld door Al Pacino, samen met zijn collage Hap Eckhart, gespeeld door Martin Donovan, naartoe gestuurd wordt om de moord op een jong meisje op te lossen. Dormer slaagt er in de dader, die op dat moment nog onbekend is, naar een bepaalde plaatst te leiden, maar enig moment gaat hij er vandoor. Dan ontstaat er in de mist een enerverende achtervolging en Dormer schiet hierbij zijn collega Eckhart per ongeluk dood.

Dormer is min of meer in paniek dat men nooit het geloof heeft dat dit een ongeluk is en schuift de dood van Eckhart in de schoenen van de moordenaar van het meisje. Dit verklaart hij ook zo als Ellie Burr, gespeeld door Hilary Swank, de dood van Eckhart komt onderzoeken. Dormer is een ervaren doorgewinterde politieman en omdat ze tegen hem opkijkt, neemt ze redelijk blindelings zijn verhaal over.

Dormer ontdekt vervolgens de identiteit van de moordenaar, Walter Finch, gespeeld door Robin Williams, maar met hetgeen hij eerder in zijn schoenen geschoven heeft, kan hij de zaak niet zondermeer oplossen. Finch heeft nl. gezien wat er echt gebeurt is met Dormer’s collega. Dormer gaat door de hele situatie steeds slechter slapen en doet enig moment nauwelijks nog een oog dicht.

Geslepen als Finch is gaat hij Dormer chanteren en als hij met het verhaal komt dat hij het meisje eerder vanuit liefde vermoord heeft, moet hij in zijn verhaal meegaan. Dit terwijl Burr steeds dichter bij de waarheid komt. De situatie knaagt aan Dormer en hij kan de druk enig moment niet meer aan. In het ultieme moment komt het tot een confrontatie tussen de mannen.

De recensie

Achter de schermen

Het verhaal, oorspronkelijk uit Noorwegen afkomstig en in Hollywood in 2002 verfilmt, werd gemaakt door regisseur Christopher Nolan. De Brit Nolan is mogelijk ook bekend van zijn Batman films die hij regisseerde. Voor de productie van 46 miljoen dollar tekende Broderick Johnson en acteur George Clooney. De film zou uiteindelijk zo’n 67 miljoen dollar opbrengen.
Hilary Seitz schreef het script en de film werd uitgebracht door Warner Bros en Buena Vista Int.

Acteurs en verhaal

De hoofdrollen werden vertolkt door Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank. Het spel van alle drie de mensen is zondermeer goed en het kat-en-muis spel tussen Pacino en Williams zit er duidelijk in. De acteurs doen in hu rollen niet onder voor elkaar. De rol van Swank brengt met zich mee dat ze daar geen uitgesproken karakter van kan maken. Het feit dat de film geen overdonderend succes is geworden, heeft wellicht met het tempo te maken. Het verhaal in de film vraagt niet om een hoog tempo, maar daar houden de meeste mensen wel van. Overigens waren de dames en heren critici wel positief over de film. Al met al is het een film goed gemaakt, bevat prachtige beelden en is zeker het bekijken waard.

De koop en te huur op DVD/on demand en af en toe is de film ook op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Filmrecensie: Father’s dayrecensieFilmrecensie: Father’s dayFather’s day is een comedy uit 1997, welke werd geregisseerd door Ivan Reitman. Komische mannen Robin Williams en Billy…
Acteur: Robin WilliamsActeur en comedian Robin Williams brak door met zijn rol van Mork in Happy Days. Hierna vreesde hij dat deze rol altijd…

Prachtige beelden in ‘Out of Africa’recensiePrachtige beelden in ‘Out of Africa’Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand…
Mooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’recensieMooie beelden in de speelfilm ‘Instinct’Dat Sir Anthony Hopkins mooie films maakt weten we allemaal en dat hij er af en toe een misser tussen heeft is ook geen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.