recensie

Prachtige beelden in ‘Out of Africa’

Prachtige beelden in ‘Out of Africa’ Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand heen. De film is zondermeer grandioos gefilmd.

Het verhaal

De film start in Denemarken waarin de inmiddels ouder geworden Karen Blixen, gespeeld door Meryl Streep, herinneringen ophaalt uit haar tijd in Afrika (1914 tot 1931). M.n. haar ontmoeting met Denys Finch Hatton, gespeeld door Robert Redford, en het feit dat ze samen met haar man Bron von Blixen Finecke, gespeeld door Klaus Maria Brandauer, een grote farm op zou gaan zetten.

Het liep uiteindelijk allemaal anders, want haar man die zelf geen geld had, gebruikte haar geld om een koffie plantage op te zetten. Het hele huwelijk stelde niet veel voor en kwam ‘goed uit’, wetende dat zij geld had en hij een titel. Ze ontwikkelde wel gevoelens voor hem, en dat maakte dat ze zijn seksuele escapades erg vond. Het wordt er allemaal nog erger op als ze syfilis van haar man krijgt en het niet mogelijk is terug te keren naar Denemarken.

Als ze langzaam herstelt ontwikkeld de relatie met Denys nadrukkelijker, maar wat ze ook proberen ze zijn niet in staat een normale relatie te ontwikkelen. Hij is teveel zoals Afrika zelf en heeft zijn vrijheid nodig. Karen wil teveel het Europese overbrengen op de locale bevolking en dit past niet bij Denys, die vindt dat de Afrikanen de Afrikanen moeten blijven.

Dan sterft Denys tijdens een vliegtuigongeluk. Pas aan zijn graf realiseert ze zich dat hij gelijk heeft gehad en de Afrikanen de Afrikanen moeten blijven. De film eindigt met een naar Denemarken terugkerende Karen.

De recensie

Achter de schermen

De film werd in 1985 opgenomen door de inmiddels overlegden regisseur Sydney Pollack. Deze had al vaker met de hoofdrolspelers Streep en Redford gewerkt. Hij produceerde de film tevens met een budget van 31 miljoen dollar. De film zou ruim 87 miljoen dollar opbrengen. De lange film van ruim 2,5 uur verveelt niet, zeker niet met de muziek van John Barry en leverde totaal 28 filmprijzen, waaronder 7 Oscars op. Universal bracht de film wereldwijd uit.

De acteurs en het verhaal

Het verhaal dateert uit 1937 en werd onder de naam Isak Dinesen, een pseudoniem voor Karen Blixen, uitgebracht. Kurt Luedtke maakte er een filmscript van.

Hoofdrolspelers Redford en Streep zijn op elkaar ingespeeld, steken elkaar niet de loef af en vullen elkaar in het mooi verfilmde verhaal alleen maar aan. De dialogen zijn goed, tegen een prachtige achtergrond van het weidse Afrikaanse landschap. De film is weliswaar lang, maar verveelt niet en voelt niet als ‘opgerekt’. Ook Klaus Maria Brandauer speelde een mooie rol en dit leverde hem een Oscar nominatie en Golden Globe award op. Brandeuer is mogelijk ook bekend van Mephisto, wat hem in 1981 een Oscar opleverde.

De fraaie muziek vult het spel en de beelden prachtig aan. Een absolute aanrader om te bekijken.

De film is de koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isak Dinesen oftewel Karen BlixenKaren Blixen werd vooral beroemd door haar boek 'Out of Africa', dat met veel succes verfilmd werd met Meryl Streep en R…
De Oscarwinnaars 1985De Oscarwinnaars 1985De Academy Awards van het jaar 1985. De beste films van dit jaar waren Out of Africa, The color purple, Cocoon, Witness,…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Speelfilm ‘A cry in the night’recensieSpeelfilm ‘A cry in the night’Niet iedereen is even bekend met het werk van Mary Higgins Clark, maar een aantal van haar boeken zijn verfilmd (m.n. vo…
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.