recensie

Speelfilm ‘A cry in the night’

Speelfilm ‘A cry in the night’ Niet iedereen is even bekend met het werk van Mary Higgins Clark, maar een aantal van haar boeken zijn verfilmd (m.n. voor televisie). Hoewel haar titels niet altijd evenveel zeggend zijn, zijn ze zeker de moeite waard om de schrijfster te leren kennen.

Het verhaal

Het verhaal draait om Jenny Mac Partland, een gescheiden alleenstaande moeder, die het altijd om een of andere reden wel moeilijk heeft gehad. Het lijkt op een sprookje als ze opnieuw verliefd wordt en binnen afzienbare tijd trouwt met de succesvolle kunstschilder Erich Krueger. Ze gaan op zijn range wonen.

Het ziet er allemaal veelbelovend uit en ze is dolgelukkig, maar al snel verandert de situatie. Haar gewijzigde inrichting brengt hij boos in originele staat terug, ook al vraagt ze hem het zo te laten, omdat ze zich er ook thuis wilt voelen. Op een moment dat de kinderen met de hond spelen schiet hij haar door en komt met een vreemd verhaal over de reden en tenslotte blijkt haar ex-man verdwenen en lijkt het alsof zij hem als laatste gezien heeft. Vlak daarna vinden ze hem in zijn auto die in het water gereden is. Er doen zich nog meer vreemde situatie voor en dan blijkt Jenny zwanger en wordt er negen maanden later een jongen geboren maar sterft kort na zijn geboorte. Dit terwijl er niets vreemds aan de hand was. Erich blijkt al met al niet de man die ze dacht dat hij was en hij draagt ook nog eens een geheim mee. Als ze achter zijn geheim wil komen, komt ze zelf in een penibele situatie terecht. Ze probeert te ontvluchten met haar kinderen, maar hij heeft haar door. Toch gaat ze door en regelt - door verkoop van wat spullen – wat geld. Intussen neemt Erich haar dochters mee en belt haar om de dood van haar ex man te bekennen op papier, anders krijgt ze haar dochters niet terug. Zelf gaat hij zich steeds slechter voelen en ze merkt dat hij aan het doorslaan is.

Jenny komt er inmiddels achter dat hij de schilderijen van zijn moeder met zijn naam ondertekent en als ze echt iets van hem vindt, is het een gruwelijk plaatje van de moord op het zoontje. Jenny is inmiddels bang dat hij haar dochters gaat vermoorden. Hij blijkt zelfs zover te zijn gegaan dat hij zich uitdost als zijn overleden moeder, die hij blijkt te hebben vermoord als tienjarig kereltje.

Om hem te lokken dost Jenny zich nu uit als zijn moeder en hij slaat door als hij ‘zijn moeder’ ziet. Uiteindelijk wordt hij neergeschoten als hij haar probeert neer te slaan. Vlak voordat hij sterft verteld hij haar nog waar haar dochters zijn.

De recensie

Het boek werd in 1982 geschreven en uitgegeven voor Simon & Schuster en de film is voor televisie gemaakt in 1992 en geregisseerd door Robin Spry. Spry tekende tevens voor het filmscript. Mogelijk is Canadees Spry ook bekend van ander televisiewerk bijvoorbeeld Dr. Jekyll and Mr. Hyde of On Dangerous Ground. De televisiefilm werd uiteindelijk aan meer dan dertig landen verkocht en werd daarna op DVD uitgebracht.

Hoofdrollen zijn voor Perry King als Erick Krueger, Carol Higgins Clark als Jenny Mac Partland waarbij het verhaal doorlopend spannend gehouden wordt. Perry King is niet voor al zijn rollen geprezen maar speelt de psychopaat op een overtuigende wijze. Hij moet wel even in zijn rol komen, maar de kracht van het boek wordt uiteindelijk vastgehouden. De beelden zijn mooi en vormen een geheel met het verhaal en de twee hoofdrolspelers.

De film is te huur en te koop op DVD en zeker het bekijken waard.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Anna and the KingrecensieFilmrecensie: Anna and the KingDeze uit 1999 daterende speelfilm werd met veel sfeer gemaakt in Maleisië. Regisseur Andy Tennant was enkele jaren als r…
recensieGezicht van de Angst - Dean Koontz (recensie)Gezicht van de Angst van Dean Koontz is een huiveringwekkend boek dat je meetrekt in een gesloten verdieping van een wol…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
Speelfilm 'The Happening'recensieSpeelfilm 'The Happening'Deze uit 2008 afkomstige speelfilm met Mark Wahlberg beloofde in de trailer heel veel, maar na het bekijken van de speel…

Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…
Prachtige beelden in ‘Out of Africa’recensiePrachtige beelden in ‘Out of Africa’Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.