recensie

Speelfilm The Devil's Advocate

Speelfilm The Devil's Advocate Hoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle films kassuccessen. Bij Keanu Reeves valt te constateren dat hij zijn acteertalent met enige regelmaat goed weer te verbloemen. Maar bij The Devil's Advocate uit 1997 met genoemde mannen in de hoofdrollen, drukken ze allebei een positief stempel op de film.

De film

The Devil's Advocate start met een jonge getalenteerde advocaat, gespeeld door Keanu Reeves link, die naar New York wordt gehaald om bij een grote onderneming voor veel geld zijn kunsten te vertonen. Naast tomeloze ambitie heeft hij een neus voor het samenstellen van de jury (wat in het Amerikaanse rechtssysteem past) en oogt daar vanaf dag één succes mee. Dit zet bij enkele collega's kwaad bloed, maar daar laat hij zich niet door afleiden. Reeves benadrukt dit goed met zijn bekende emotieloze pokerface. Zijn vrouw, gespeeld door Charlize Theron , kan zich in het begin nog wel bezig houden met het inrichten van de woning, maar al snel begint ze het spoor bijster te raken en ziet ze dingen die er eigenlijk niet zijn, of toch wel?

De eigenaar van de onderneming wordt gespeeld door meester Al Pacino die Reeves met een groot gebaar zijn onderneming heeft binnengehaald en hem alle vrijheid van handelen geeft, misschien te veel vrijheid? Als Reeves zijn moeder op bezoek komt ontstaat er in de lift, waar Pacino ook in staat, een vreemde situatie. Een situatie die pas later in de film duidelijk wordt, maar wel cruciaal is voor het verloop van de film. Reeves succes als advocaat zet zich voort en hij draait volledig mee in hoe Pacino zijn bedrijf runt. Moord of niet, de vrijspraak die gerealiseerd wordt brengt langzaam het woord ijdelheid naar voren, wat het andere cruciale gedeelte van de film vormt.

Theron draait door als ze claimt verkracht te zijn door Pacino, terwijl deze volgens Reeves tegelijkertijd in de rechtszaal zat. Reeves volgt haar niet echt meer en ze wordt volkomen in paniek opgenomen in een kliniek. Door zijn tomeloze ambitie en ijdelheid ontgaat hem wel meer in het bedrijf en uiteindelijk heeft het drastische gevolgen voor iedereen.

IJdelheid

Reeves is des duivels, maar weet nog steeds niet exact hoe het met zijn vader zit. Pas tijdens de confrontatie op het einde wordt alles duidelijk en blijkt Pacino niet alleen de eigenaar van een succesvol kantoor. Het is eerder een dekmantal voor zijn "andere" activiteiten.
Het kat en muis spel tussen Reeves en Pacino zet zich voort, omdat Reeves de troeven in handen heeft en er alleen iets kan gebeuren als hij dit vrijwillig doet.

Wat gaat Reeves doen en wat heeft dit weer tot gevolg voor Pacino?

Recensie en informatie

Een film welke met zorg in elkaar gezet is door regisseur Taylor Hackford en de juiste snelheid heeft. De rollen goed gecast zijn en waarbij Reeves en Pacino aan elkaar gewaagd zijn in de rollen die ze vertolken. Natuurlijk kan de finesse waarmee Pacino de duivel vormgeeft niet geëvenaard worden door de veel jongere Reeves. Een absolute aanrader voor de liefhebber in het genre. Maar ook het debuut in een grote film van Theron is veel geprezen.

Reeves, die zo gretig was naar deze rol, gaf een gedeelte van zijn gage terug om er voor te zorgen dat Pacino zijn tegenspeler zou worden. De producers Kopelson werkte met een budget van 57 miljoen en de film zou 155 miljoen opbrengen.

De film op DVD te huur/on demand en te koop en heel soms is de speelfilm op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm Sweet novemberrecensieSpeelfilm Sweet novemberSweet november is een romantische comedy aangevuld met een komische noot. Deze remake uit 2001 is een minder geslaagde v…
Wat is typecasting en hoe werkt het?Wat is typecasting en hoe werkt het?Typecasting wordt de hele dag om ons heen toegepast en toch kennen we het alleen vanuit het acteren. Wat is het en hoe w…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…

Disney Treasures: Mickey Mouse in Living ColorMickey Mouse in Living Color is een collectie van kleurenfilmpjes van Mickey Mouse. In deze collectie zitten de 26 leuks…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.