recensie

Speelfilm Sweet november

Speelfilm Sweet november Sweet november is een romantische comedy aangevuld met een komische noot. Deze remake uit 2001 is een minder geslaagde versie van het aardige verhaal van Herman Racher. Theron en Reeves die in The Devil's Advocate van jaren daarvoor samen voor chemie zorgden, kregen dat in deze film niet voor elkaar,

Het verhaal

Basis

Het verhaal speelt zich met name af tussen twee mensen die in verschillende werelden leven. Nelson Moss, gespeeld door Keanu Reeves, is een succesvolle reclamejongen die ook graag weet dat hij goed is in zijn vak. Sara Deever, gespeeld door Charlize Theron, is een aparte alternatieve dame met een vaag bestaan die in Nelson Moss zijn leven binnen weet te dringen.
Ze heeft niets met de snelle wereld van Nelson Moss en wil hem "helpen" door een maand (de novembermaand) voor hem te zorgen. Het helpen is hem het werkelijke leven te laten zien. Hoewel hij dit in het begin nog af weet te wenden en helemaal niets van haar snapt, is ze vasthoudend en als hij door zijn haantjesgedrag zijn baan verliest weet ze zeker dat zij de novembermaand voor hem moet gaan zorgen. Omdat hij op dat moment weinig te verliezen heeft, zegt hij toe enkele dagen het haar op te trekken. Hij moet bij haar intrekken, wat zonder problemen kan want zijn vriendin is er al vandoor. Haar ontwapende manier om te laten zien wat leven echt is begint op hem in te werken.

De redenen om mannen te "helpen"

Langzaam gaan zijn ogen open voor deze "andere wereld" en wordt hij verliefd op haar. Hoewel dit wederzijds is, is het niet de bedoeling dat dit gaat gebeuren. Dit zal later blijken. Zijn hang naar zijn reclamewerk laat hem bijna terug vloeien in dit wereldje, maar weet hij af te wenden.

Haar reden om hem "te helpen" blijkt uiteindelijk voort te komen uit het kunnen controleren van situatie. Zij kan hem die maand de echte dingen van het leven laten zien, want zij heeft ze namelijk al gezien ...
Ze heeft hem voor het ware verhaal rond haar persoon willen behoeden en wil uit zijn leven stappen met een mooie herinnering. De vraag is alleen of hij dit ook gaat doen.

De recensie

Achter de schermen

Het is een remake uit 2001 en de eerste versie dateert uit 1968. Pat O'Conner is als regisseur van deze remake aangetrokken. Er is bewust gekozen een Engelse regisseur dit verhaal te laten verfilmen, omdat het niet een typische Hollywoodverfilming moest worden.
De bijna vaste producer van Keanu Reeves, Erwin Stoff wat tevens Reeves manager is, heeft betere producties op zijn naam staan (met en zonder Reeves).

De acteurs

Het verhaal op zich heeft een aardige ondertoon, maar niet helemaal geloofwaardig dat iemand uit een wezenlijk andere wereld na een ontmoeting met zoveel gemak bij iemand intrekt. Daarbij komt dat de chemie tussen Reeves en Theron niet optimaal blijkt en haar aantrekkingskracht over een "ander" bestaan niet aankomt bij Reeves.
Hoewel Reeves niet de voor hem typerende onderkoelde figuur speelt, zijn ze niet echt geloofwaardig als koppel. Reeves heeft eerder wat rollen met een komische ondertoon gespeeld (bijvoorbeeld Bill & Ted) en dat gaat hem beter af als de romanticus. Of dit aan zijn acteerkwaliteiten ligt of de wijze waarop hij als acteur geregisseerd is, is niet helemaal duidelijk.
Theron trekt op een enigszins opdringerige manier de aandacht in de film. Hoewel ook zij tot beter werk in staat is (ze heeft niet voor niets al eens een Oscar in ontvangst mogen nemen), komt het er in deze film niet uit. Beide zijn in 2001 genomineerd geweest voor de meest slecht spelende acteur/actrice .. dat zegt eigenlijk toch wel genoeg.

De film is op DVD uitgebracht en te koop en te huur. Zo nu en dan komt de film ook op televisie voorbij.
© 2009 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Filmrecensie “Hardball”recensieFilmrecensie “Hardball”Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten v…

De Pathé Unlimited card: voor- en nadelenVoor wie gemiddeld meer dan twee keer per maand naar de film gaat, kan het voordelig zijn om een Pathe Unlimited filmpas…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 27-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.