recensie

Filmrecensie “Hardball”

Filmrecensie “Hardball” Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten van de Verenigde Staten die proberen het honkbalteam overeind te houden. Het is alles wat de jongens hebben.

De film

Chicago

Het verhaal speelt zich af in de achterbuurten van Chicago waar de gokverslaafde Connor O’Neill, om te ontkomen aan de lui waar hij nog gek aan verschuldigd is, tijdelijk voor een team zeer jonge honkballers gaat zorgen. Het zijn kinderen die slecht leren, als ze al op school verschijnen, en als de juf ze niet in toom houdt, voor galg en rad opgroeien. De kinderen zijn door een vriend van Connor als een soort goodwillproject opgepakt. Conner krijgt er geld voor als hij de jongens onder zijn hoede neemt. Conner wordt gespeeld door Keanu Reeves en juf Elizabeth Wilkes door Diane Lane.

Coachen

Met heel veel tegenzin begint hij eraan en denkt er zich gemakkelijk vanaf te maken. Maar de kinderen willen duidelijk iets van hem en ook de juf laat duidelijk merken wat ze verwacht van de coach.

Gaandeweg begint hij gevoel bij de jongens te ontwikkelen en gaat hij voor hen vechten om ze die triomf (het kampioenschap) te bieden. In de tussentijd vindt hij de juf ook wel erg leuk, maar deze dame zit niet te wachten op een gokverslaafde als vriend. Hij kan niet anders dan zijn best doen om er vanaf te komen, de jongens naar de beker te brengen en zelf een “normaal” bestaan op te bouwen.

Dodelijke kogel

Als een van de kleinste mannetjes uit het team wordt getroffen door een kogel tijdens een kogelregen van rivaliserende bendes, is het hek van de dam. Het team lijkt uit elkaar te vallen en het zijn de jongens die coach Conners, die ze inmiddels erg zijn gaan waarderen, terughalen om het seizoen af te maken en die beker binnen te halen. Al was het maar om het jongetje wat het leven gelaten heeft.

De recensie

Achter de schermen

Eind 2001 kwam deze film van Brian Robbins uit (Paramount productie) en hoewel de basis van het verhaal goed is, lijkt de film te snel en vluchtig gemaakt. Robbins en Michale Tollin tekende voor de productie van 21 miljoen dollar en veel meer dan de kosten heeft de film niet opgebracht. Het boek is van Daniel Coyle en het filmscript van John Gatins.

De acteurs en het verhaal

Zowel Keanu Reeves als Diane Lane hebben wisselende successen op hun naam staan en dit is niet een van de beste werken die ze gemaakt hebben, dit geldt voor allebei. Zowel Reeves als Lane geven te weinig diepgang aan hun rol, blijven als karakters erg aan de oppervlakte en te voorspellend. De chemie is er ook al niet.

Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteur

De basis van het verhaal is meer dan prima en had een mooie ingetogen productie kunnen worden, waar ook de problematiek van de kinderen in de achterbuurten beter tot uiting gekomen zou zijn. In plaats daarvan is het een productie geworden die kant nog wal raakt. Het is ook geen spektakelfilm of actiefilm, dus is helaas zijn doel volledig voorbij gegaan. Jammer met een dergelijk verhaal.

De film is te koop en te huur op DVD.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…

Samenvatting: Schindlers ListSamenvatting: Schindlers ListDit is een film over de Tweede Wereldoorlog waarin Oscar Schindler de hoofdpersoon speelt. De film gaat over de Jodenver…
Filmrecensie “Waterworld”recensieFilmrecensie “Waterworld”Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner nie…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.