recensie

Filmrecensie: Outbreak

Filmrecensie: Outbreak De in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name wat de gevolgen zijn. Het is een speelfilm, dus is wel wat aangedikt en verfraaid. Bovendien is de film overgoten door grote filmnamen. Succes verzekert.

De speelfilm

Uitgangspunt verhaal

De speelfilm begint met een dorp in Afrika wat opgeblazen wordt door de Amerikaanse regering als er een virus de kop op steekt. Men denkt zo het virus uitgeroeid te hebben c.q. het voor eigen doeleinden te kunnen gebruiken. Even lijkt hun plan geslaagd.

Het virus in de VS

Als blijkt dat een Amerikaanse man toch een virus opgelopen heeft en het zich ook nog razendsnel verspreid, komt het leger in actie en dus Sam Daniels, virusspecialist. Een rol gespeeld door Dustin Hoffman. Billy Ford, gespeeld door Morgan Freeman, is zijn baas en stuurt hem ergens op af. Iets waar hijzelf al van weet wat het is, maar behoort tot de top secret activiteiten van de hoogste legertop. Sam’s ex Robby, gespeeld dor Rene Russo, heeft een baan bij het CDC. Een organisatie die zit soort zaken civiel oppakt en zo krijgen ze weer met elkaar te maken.

De bron herleiden

Sam is vastberaden om het op te lossen, maar voelt dat hij in het leger wordt tegengewerkt. Dan komt hij er, op het moment dat zijn vriend en collega Casey Schuler, gespeeld door Kevin Spacey, en zijn ex vrouw ook besmet zijn, achter dat het een virus is wat het leger graag wil beschermen en in wil zetten als dit zo uitkomt. Men is er dus bij gebaad dat het niet publiekelijk wordt gemaakt en dus wil men het Amerikaans dorp, wat ruim besmet is, ook met de grond gelijk maken.

Samen met collega Salt, gespeeld door Cuby Gooding jr., gaat hij er op uit om de bron te achterhalen en te pakken. Het blijkt een aapje uit Afrika te zijn wat in Amerika de vrije natuur in gestuurd is. De vraag is, is hij op tijd om het Amerikaanse dorp en zijn ex te redden. Wetende dat het leger hem op de hielen zit.

De recensie

Achter de schermen

Wolfgang Petersen tekent in 1995 voor de regie. Petersen die mogelijk bekend is om Das Boot, maakte er een lange maar nooit saaie film van. Samen met Arnold en Anne Kopelson tekende hij ook voor de productie. Deze film werd door Warner Bros uitgebracht en kostte zo’n 50 miljoen dollar. De film zou bijna 200 miljoen dollar opbrengen. Laurence Dworet en Robert Roy Pool schreven het verhaal wat een goed doorlopend verhaal is geworden. Beetje voorspelbaar, maar altijd genoeg spanning om de film te blijven volgen.

De acteurs

De cast is groots, Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Cuba Gooding jr, Patrick Dempsey, Donald Sutherland en Kevin Spacey spelen de hoofdrollen en stuk voor stuk mensen met naam en faam. Hoewel het allemaal grote namen zijn, lopen ze elkaar niet voor de voeten en vullen elkaar eerder aan. Ondanks het op sommige momenten voorspelbare script, zijn de acteurs er mede debet aan dat het een goed lopend en interessant verhaal blijft. Mooie en vooral spectaculaire beelden omlijsten de film. Naast Dustin Hoffman spelen is niet gemakkelijk, maar zeker Kevin Spacey en Cuba Gooding jr. komen er goed mee weg. Enkele prijzen voor de grotere bijrollen van Spacey en Gooding jr. worden dan ook in gewacht gesleept.

De film is de koop en te huur op DVD en zeker te moeite van het bekijken waard.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie Perfume, the story of a murdererrecensieFilmrecensie Perfume, the story of a murdererIn 2006 verfilmde regisseur Tom Tykwer het boek Perfume van Patrick Suskind. Ben Whishaw moest de gestoorde en geniale n…
Filmrecensie Family BusinessrecensieFilmrecensie Family BusinessFamily Business is een uit 1989 daterende speelfilm gemaakt door Sidney Lumet met grote namen als Sean Connery, Dustin H…
Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalistSensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde vi…
Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020)Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020)De informatieve Netflix documentaireserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak laat zien hoe een wereldwijde pandemie te…

recensieFilmrecensie: Gooische vrouwenWie de serie gevolgd heeft, stapt zo in het verhaal van de film. Maar het is wat lastiger als je de serie niet kent. Daa…
Filmrecensie: Steel Magnolia’srecensieFilmrecensie: Steel Magnolia’sHet is origineel een off-broadway toneelstuk en inmiddels heeft het ook in de Nederlandse zalen als toneelstuk gedraaid,…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.