recensie

Filmrecensie: Steel Magnolia’s

Filmrecensie: Steel Magnolia’s Het is origineel een off-broadway toneelstuk en inmiddels heeft het ook in de Nederlandse zalen als toneelstuk gedraaid, maar in 1989 maakte Herbert Ross de speelfilm met allemaal grote namen in de hoofdrollen. De dames die het gezamenlijke leven via de kapsalon leven.

De film/het verhaal

Uitgangspunt van de film

Het verhaal draait om een relatief kleine gemeenschap in een dorpje in de Verenigde Staten. Het speelt zich af in de jaren 80 waar brede schoudervullingen en big hair het straatbeeld bepaalde.

Sally Field speelt moeder M’Lynn die een dochter, die net op het punt van trouwen staat, en twee zonen heeft. Tom Skettitt speelt als Drum haar alleraardigste man die haar bijna letterlijk in de voetsporen volgt.

Kapsalon

Dolly Parton speelt kapster en schoonheidsspecialiste Truvy Jones en in haar kapsalon speelt zich veel af. Alle vrouwen komen hier samen en bespreken de dag, wat er zoal te roddelen valt en vandaag de trouwdag van Shelby, gespeeld door Julia Roberts. Daar verspreekt N’Lynn zich dat haar dochter, die diabeet is, geen kinderen mag krijgen met haar ziekte. Dit legt even een domper op de feestvreugde om haar trouwdag.

Dan gaat toch het feest van start en er wordt stevig gefeest, zo ook het nieuwe kapstertje Annelle, wat door Daryl Hannah wordt gespeeld. Nieuw in het dorp ontmoet zij daar meteen haar nieuwe vriendje en aan het eind van de dag vertrekt Shelby met haar nieuwe man Jackson, gespeeld door Dylan McDermott. Kort daarna blijkt ze toch zwanger, wat haar moeder eigenlijk niet ziet zitten. Ze is zo bang haar dochter kwijt te raken. Ze bevalt na negen maanden van een gezonde zoon en het lijkt allemaal goed te gaan. De vrouwen roddelen weer lekker door in de kapsalon en er komt zelfs een tweede salon vanwege het succes.

Ziek

Dan blijkt Shelby toch ziek te zijn en in de kapsalon legt ze uit dat ze de nier van haar moeder krijgt … en dit vindt ook plaats. En weer gaat het goed met Shelby tot ze enig moment in elkaar zakt en in coma raakt. De hele familie waakt en de vrouwen in de kapsalon zijn intens verdrietig. Zeker als blijkt dat Shelby niet meer wakker zal worden en kort daarna wordt de stekker eruit getrokken.

Nieuw leven

De begrafenis is emotioneel en als M’Lynn, die altijd maar sterk is, haar emoties de vrije loop laat, zijn het de vrouwen uit de kapsalon die er voor haar zijn en haar oppakken om haar opnieuw in het leven te zetten. Kort daarna is het Pasen en Annelle, die inmiddels hoogzwanger is, meldt dat haar kindje Shelby zal gaan heten. De vrouwen zijn weer ontroerd en op het moment dat het paasfeest doorgaat gaat het gebeuren....

De recensie

Achter de schermen

In 1989 verfilmde Herbert Ross met verfijnd succes het verhaal wat op broadway al een succes was. Ray Stark, Andrew Stone en Victoria White tekende voor de productie en Robert Harling, die eerder het toneelstuk schreef paste het script aan naar een speelfilm … en deed dit met succes. Tri Star bracht de bijna 120 minuten durende speelfilm uit.

De acteurs

Grote namen als Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts, Daryl Hannay, Tom Skerritt en Sam Shepard spelen de rollen van de mannen en vrouwen uit het dorp. Een hechte gemeenschap die ook zo overkomt. Geen ego te groot voor de rol die gespeeld wordt en men vult elkaar perfect aan. De kwaliteit van de acteurs in combinatie met het mooie en vooral ook ontroerende script, komen goed tot hun recht. Een lust voor het oog hoe deze mannen en vrouwen opgaan in hun rol en samen een sentimenteel maar wel gedragen script spelen. De komische noot is gepast aanwezig en Dukakis en MacLaine dragen hier hun steentje prima aan bij. Alle aspecten van deze gemeenschap zijn verfijnd uitgewerkt en de personages hebben allemaal iets liefs in zich, hoe vervelend men soms ook overkomt. Haast vertederend, maar niet tranentrekkend, wel met een lichte emotie.

Er zijn verschillende prijzen binnengehaald door Julia Roberts, Sally Field en Shirley MacLaine … en terecht. Een prima film die blijft boeien. Te huur en te koop op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heesters - Magnolia, Rododendron en SeringHeesters - Magnolia, Rododendron en SeringDeze heesters hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie bloeien met bijzondere bloemen. De Magnolia met zijn grote tulpv…
Tulpenboom of MagnoliaTulpenboom of MagnoliaDe Tulpenboom is een andere soort boom dan de Magnolia. In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenbo…
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Recensie ‘Charlie Wilson’s war’recensieRecensie ‘Charlie Wilson’s war’Tom Hanks is in 2007 in de huid van Charlie Wilson gekropen. Het gaat hier over het waargebeurde verhaal over het Texaan…

Filmrecensie: OutbreakrecensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…
Gooische Vrouwen de film en Gooische Vrouwen de serierecensieGooische Vrouwen de film en Gooische Vrouwen de serieGooische Vrouwen was tot maart 2011 een tv serie over een aantal vrouwen uit het Gooi die niet veel meer doen dan wijn d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.