recensie

Recensie ‘Charlie Wilson’s war’

Recensie ‘Charlie Wilson’s war’ Tom Hanks is in 2007 in de huid van Charlie Wilson gekropen. Het gaat hier over het waargebeurde verhaal over het Texaans congreslid. Hoe brengt hij het er met ondermeer Julia Roberts vanaf in deze speelfilm van regisseur Mike Nichols?

Het verhaal

Basisuitgangspunten van het verhaal

Het verhaal is waar gebeurd en betreft de hulp die de Texaanse afgevaardigde (lid van het congres) Charlie Wilson weet te bieden aan de Afghaanse .

Het sociale leven van Charlie Wilson, gespeeld door Tom Hanks, bestaat uit veel feesten met veel mooie vrouwen en van cocaïne is hij ook niet vies. Zijn staf bestaat uit alleen maar mooie dames, dit alles onder het motto “een vrouw kan je wel leren typen, maar niet hoe ze mooie borsten moet krijgen”. Hij heeft een gemakkelijk en comfortabel leven, totdat een rijke vriendin hem belt. Joanna Herring, gespeeld door Julia Roberts, en hem overhaalt in een Afghaans vluchtelingenkamp in Pakistan te gaan kijken. De Amerikanen lijken de Sovjets gewoon hun gang te laten gaan en de vluchtelingenkampen zitten overvol.

Het veld in

Omdat Herring een rijke geldschieter van hem is, gaat hij inderdaad kijken en is hij ook nog diep ontroerd. Hij raakt zelfs gefrustreerd door het low profile regime van de CIA in dat gebied. Wilson laat het er niet bij zitten en gaat terug in Amerika aan de slag. De CIA man Gust Avrakotos, gespeeld door Philip Seymour Hoffman, die zelf op een zijspoor is gezet, schiet hem te hulp. Maar het belangrijkste is veel geld binnen halen. Zelf zit hij in een van de commissies en dat levert uiteindelijk meer geld op, maar hij heeft particulier geld nodig om de vliegtuigen en helikopters van de Sovjets uit de lucht te kunnen halen.

Joanna Herring weet uiteindelijk een geldschieter te vinden, ook weer door hem te laten zien hoe ze er in de vluchtelingenkampen voorstaan. Ze hebben de FIM-92 Stinger in een veelvoud nodig om de Sovjets weg te kunnen jagen.
Langzaam maar zeker komen de spullen met behulp van de CIA man richting de Moedjahedien. Eerst is Wilson nog verontwaardigd dat het alleen om spullen voor het vluchtelingenkamp gaat, maar al snel is de Stinger er en krijgen de Sovjets in de gaten dat ze steeds vaker uit de lucht gehaald worden.

Uiteindelijk blazen ze de aftocht en wordt Wilson geprezen hoe hij het toch voor elkaar heeft gekregen. Zijn verzoek om vervolgens ook aan de wederopbouw mee te werken en scholen te plaatsen, wordt niet overgenomen. Hoewel de film een mooi einde krijgt, blijft de man met een soort schuldgevoel en ontevredenheid zitten...

De recensie

Deze uit 2007 gemaakte speelfilm van regisseur Mike Nichols en geproduceerd door Tom Hanks zelf, is zondermeer goed verfilmd. Dit neemt niet weg dat Washington op bepaalde onderdelen kritiek had. Maar de dames en heren filmcritici zijn voor de verandering zeer positief. Maar dat is geen garantie op succes, de film blijkt in de bioscoop niet erg succesvol. Misschien te confronterend ... wie al het zeggen,

Zowel het spel van Tom Hanks, Julia Roberts en Philip Seymour Hoffman is goed en komen er mooie dialogen en mooie plaatjes voorbij. Het ontbreekt echter aan chemie tussen de hoofdrolspelers. Het verhaal is de vertelling van een waar gebeurd verhaal en heeft daarmee mogelijk niet voldoende voortgang. Af en toe voelen de scènes wat stroperig aan.

Rolverdeling

  • Tom Hanks speelt Charlie Wilson
  • Julia Roberts speelt Joanne Herring
  • Philip Seymour Hoffman speelt Gust Avrakotos
  • Amy Adams speelt Bonnie
  • Emily Blunt speelt Jane Liddle
  • Shiri Appleby speelt Jailbait
  • Mary Page Keller speelt Mevr. Wilson
  • Rachel Nichols speelt Suzanne
  • Erick Avari speelt Avi Perlman

Achtergrond verhaal

Het oorspronkelijke verhaal werd geschreven door George Crile en Aaron Sorkin maakte er een degelijk maar af en toe traag filmscript van. De film heeft zo’n 75 miljoen dollar gekost en leverde tot op heden zo’n 112 miljoen dollar op. Sommige noemen dat toch een succes, Hollywood heeft andere standaarden.

Al met al moeten de fans van Tom Hanks de film zeker bekijken en komt de boodschap over, maar de film is misschien niet helemaal geschikt voor ‘het grote publiek’.

De film is de koop en te huur op DVD/on demand en af en toe op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilmrecensie The Da Vinci CoderecensieSpeelfilmrecensie The Da Vinci CodeDan Brown schreef The Da Vinci Code en regisseur Ron Howard verfilmde dit prachtig intrigerende verhaal in 2006 met Tom…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

Recensie speelfilm ‘Bride wars’recensieRecensie speelfilm ‘Bride wars’Dat een trailer altijd mooie momenten samenvoegt om de mensen uit te nodigen naar de bioscoop te komen, is duidelijk. Ma…
Internationale films opgenomen in AmsterdamInternationale films opgenomen in AmsterdamAmsterdam profileert zich nadrukkelijk als de filmstad van Nederland. De gemeente Amsterdam probeert de filmindustrie zo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.