recensie

Speelfilmrecensie The Da Vinci Code

Speelfilmrecensie The Da Vinci Code Dan Brown schreef The Da Vinci Code en regisseur Ron Howard verfilmde dit prachtig intrigerende verhaal in 2006 met Tom Hanks in de hoofdrol. Het is een hele zit met ruim 2,5 uur, maar voor veel mensen bleek het de moeite waard.

Het verhaal

Op zoek naar de heilige graal ... De heilige graal zou een soort beker zijn waar het bloed van Christus is opgevangen bij zijn kruisiging.

Uitgangspunt

Conservator in het Louvre, Jacques Sauniere, wordt vermoord. Sauniere maakt in zijn laatste minuten echter een afbeelding met zijn lichaam die dicht bij een schets van Leonardo Da Vinci komen.
Als hoofdrolspeler professor Robert Langdon, gespeeld door Tom Hanks, in het Louvre arriveert maakt hij kennis met Sophie, de kleindochter van Jacques Sauniere. Sophie wordt gespeeld door Audrey Tautou. Zij gaat met Langdon op zoek.

Zoektocht

Langdon is hoogleraar en hij ontdekt, samen met Sophie, dat er een groot geheim schuil gaat en wat angstvallig binnen de kerk gehouden wordt. De ‘afbeelding’ die Sauniere gemaakt heeft, verwijst naar het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. De basis van het christelijk geloof zou – als de geruchten waar zijn - aangetast kunnen worden, waarbij Maria Magdalena een belangrijke rol vervult.
Het doet de organisaties Opus Dei en het geheime genootschap Priorij van Sion strijden op leven en dood, waarbij Langdon opgezogen wordt in de strijd.

De uitkomst!

Inmiddels wordt Langdon van moord verdacht en zit men ook hem op de hielen. De vraag is alleen of hij en Sophie tijdig het werkelijke verhaal bloot kunnen leggen, of de kerk dit toelaat en hoe de politie hier vervolgens weer mee omgaat. Tenslotte lijkt Sophie sowieso een aparte rol in het verhaal te spelen.

De recensie

Achter de schermen

Ron Howard, die zelf ooit een matig acteur was in Happy Days, maakte dit enorme epos in 2006. Brian Grazer en John Calley produceerden deze speelfilm voor Columbia Pictures en Sony Pictures Entertainment met een budget van maar liefst 125 miljoen dollar.
De film zou uiteindelijk wereldwijd zo’n 190.000 miljoen dollar opbrengen, waarmee was aangetoond dat het publiek de speelfilm wel zag zitten. De indringende muziek is van de hand van Hans Zimmer.

De acteurs en het verhaal

De film wordt in eerste instantie nogal lauw ontvangen door de critici, een ingewikkeld verhaal, niet te volgen, ongeloofwaardig etc. Maar het 2,5 uur durende epos wordt door de bioscoopbezoeker veel beter ontvangen. En eerlijk is eerlijk, als je het verhaal aandachtig volgt blijft het complex, maar is prima te volgen, heeft regelmatig spannende momenten is soms zelfs iets aandoenlijks.

Tom Hanks speelt goed, eigenlijk zoals altijd. De prachtige plaatjes van het decor werken natuurlijk ook in zijn voordeel, want daar waar het verhaal de wenkbrauwen soms kan doen fronsen, vangen de prachtige plaatjes het wel weer op.
De film is lang, maar niet langdradig en dat maakt dat het de lange zit wel kan doorstaan. Enkele belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor: Ian McKellen als Sir Leigh Teabing, Alfred Molina, als Bisschop Aringarosa en Paul Bettany als Silas, de albino.

Alles bij elkaar een prima film en een aanrader. De film is de koop en te huur op DVD/on demand en een enkele keer ook op televisie te zien.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Recensie speelfilm “Angels and Demons”recensieRecensie speelfilm “Angels and Demons”Dan Brown schreef Angels and Demons als vervolg op het fraaie The Da Vinci Code. Er waren hoge verwachtingen van het ver…
Cryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpCryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpIn het populaire boek the Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is de cryptex een van de mysterieuze objecten die do…

Productieproces filmHet productieproces van een film houdt veel meer in dan aanvankelijk het idee is. Maar wat is dat precies? Wat is er nod…
Warhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film voor iedereenWarhorse, een film over de liefde tussen een mens en een paard. Deze film van Steven Spielberg is niet alleen voor de pa…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 27-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.