recensie

Recensie speelfilm “Angels and Demons”

Recensie speelfilm “Angels and Demons” Dan Brown schreef Angels and Demons als vervolg op het fraaie The Da Vinci Code. Er waren hoge verwachtingen van het vervolg op The Da Vinci code en het moest nog maar geëvenaard worden door regisseur Ron Howard. Geen eenvoudig verhaal.

Het verhaal

Hoofdrolspeler professor Robert Langdon, gespeeld door Tom Hanks, is gefrustreerd omdat hij nog steeds geen toestemming heeft gehad (van de paus) om de archieven van het Vaticaan te mogen betreden. Maar enig moment wordt er wel een beroep op de man gedaan.

Dit gebeurt nadat Dr. Vittoria Vetra, gespeeld door Ayelet Zurer, die met nucleair materiaal bezig is om de energie behoefte voor de toekomst anders in te richten, tot de conclusie komt dat er materiaal gestolen is. Er wordt zelfs een moord voor gepleegd.
Zij en Langdon worden gekoppeld, omdat men het vermoeden heeft dat het Vaticaan erbij betrokken is. Het nucleaire materiaal kan nl. als bom ingezet worden en al snel ontdekken ze dat de gezworen vijand van het Vaticaan, de Illuminatie, hier ook mee aan de haal is gegaan.

De paus is zojuist gestorven en alle kardinalen zijn in het Vaticaan om een nieuwe paus te kiezen en dus het moment om wat moorden in het Vaticaan van betekenis te plegen. De tijdelijke “vervanger” totdat er een paus gekozen is, is de rechterhand en aangenomen zoon van de zojuist overleden paus, nl. Camerlengo, gespeeld door Ewan Mr.Gregor. Deze intelligente priester is ook academicus en vliegenier. Hij wil de wetenschap niet geheel uit het Vaticaan verbannen, maar het Vaticaan moet weer een instituut worden. Hij regelt in de periode tussen de pauzen alles en heeft ook mandaat.

Langdon gaat met Vittoria achter de moordenaar aan en ontdekt dat hij verschillende kerken met beeltenissen gebruikt. Enig moment heeft hij in beeld hoe men te werk gaat, maar tot drie keer toe is hij te laat en is de betreffende kardinaal gedood voordat hij er is. De kardinaal die door water, in de fontein te laten verdrinken, om het leven moet komen, wordt net wel op tijd gered. Intussen is Vittoria erachter dat de paus vermoord is en dus geen natuurlijke dood gestorven is. Hier moet ook de Illuminatie achter zitten.

Langdon blijft bezig en komt er op het laatst achter waar de bom, het nucleaire materiaal, is dan is Camerlengo de held door een helikopter te nemen en met de bom zo hoog mogelijk te gaan vliegen om in de lucht de bom tot ontploffing te brengen. Hij zal daar zelf het leven bij laten, maar op het laatste moment zien we hem aan een parachute omlaag komen. Gehavend, maar wel in leven. De mensen schreeuwen dat hij de nieuwe paus moet worden, maar de kardinalen zijn er eerst tegen. Hij is te jong en is geen kardinaal, maar zijn heldendaad en wijsheid hoe te handelen dwingt meer af … nl. om paus te worden.

Ontknoping

Intussen ontdekt Langdon verborgen opnames vanuit de pauselijke ruimte en komt er dan achter dat het hele verhaal door Camerlengo in scène is gezet. De gezworen vijand is er helemaal niet, maar moest onrust veroorzaken. Op deze wijze kon hij voor elkaar krijgen dat hij op een onorthodoxe wijze tot paus gekozen zou worden. Hiervoor was de moord op zijn stiefvader de paus ook nodig.
Naar het einde toe worden een aantal zaken ook voor de kardinalen duidelijk, maar hoe moet dat nu weer "verkocht" worden naar de buitenwereld. Bovendien wie moet pasu worden en krijgt Langdon toch nog toegang?

De recensie

Achter de schermen

Ron Howard, die zelf ooit acteur was in Happy Days, maakte de film eind 2008 begin 2009 en heeft hiermee laten zien dat het een opvolger van The Da Vinci Code waardig is. Samen met Brian Grazer en John Calley produceerde hij de film voor Columbia Pictures met een budget van 150 miljoen dollar. De film zou uiteindelijk wereldwijd zo’n 486.000 miljoen dollar opbrengen. De muziek van Hans Zimmer is rustig en ingetogen en daar waar wat actiemomenten aanwezig zijn, laat hij van zich horen.

De acteurs en het verhaal

Tom Hanks speelt goed, maar is op een aantal onderdelen af en toe voorspelbaar. Zo ook het verhaal in zijn totaliteit, maar dit alles wel tegen zeer fraaie decors van Romeinse kerken en pleinen. Acteur Ewan McGregor speelt een goede rol als de geloofwaardige priester en stiefzoon van de paus. Hij laat weinig zien van de verdorven fanatieke geest die er eigenlijk achter zit en dat doet hij goed. Het verhaal heeft voldoende vaart en de complexiteit wordt goed vertaald in de film.

Alles bij elkaar is het een prima film geworden waar het verhaal goed te volgen is. Een aanrader. De film is de koop en te huur op DVD/on demand en af en toe op televisie.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilmrecensie The Da Vinci CoderecensieSpeelfilmrecensie The Da Vinci CodeDan Brown schreef The Da Vinci Code en regisseur Ron Howard verfilmde dit prachtig intrigerende verhaal in 2006 met Tom…
recensieFilmverslag I love you Phillip MorrisDit een filmverslag van de film 'I love you Phillip Morris' met bekende acteur Jim Carrey. Dit artikel kan nuttig zijn v…

recensieFilmrecensie Sherlock HolmesSherlock Holmes, het bekende personage beschreven door Sir Arthur Conan Doyle in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De verha…
Recensie speelfilm “The Village”recensieRecensie speelfilm “The Village”The Village is een spannende thriller uit 2004 met een aantal bekende Hollywood sterren als Sigourney Weaver, William Hu…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 24-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.