recensie

Recensie speelfilm “The Village”

Recensie speelfilm “The Village” The Village is een spannende thriller uit 2004 met een aantal bekende Hollywood sterren als Sigourney Weaver, William Hurt en Joaquin Phoenix. Het mysterieuze verhaal wordt nadrukkelijk gebracht door regisseur Shyamalan.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich al in een afgelegen dorpje waar een hechte gemeenschap samen leeft en de “buitenwereld” als eng en gevaarlijk ziet. Men wil iedereen in het dorp houden en in het nabijgelegen bos leeft iets is wat mysterieus en gevaarlijk is. Het dood dieren, doolt rond in het dorp en levert iedereen veel angst op. Maar het wordt door de gemeenschap ook als het ware gecultiveerd.

Joaquin Phoenix, de jongere broer van River, probeert hier verandering in aan te brengen door de dorpsraad te vragen naar het bos te mogen gaan en te ontdekken wat er in de bossen zit. De eigenzinnige jongen slaat een huwelijks aanzoek af, maar wordt verliefd op het meisje haar jongere, blinde zus Yvi. Yvi wordt gespeeld door Bryce Dallas Howard.
Zijn vriend Noah, gespeeld door Adrien Brody, een jongen die niet helemaal goed is, steekt hem echter neer nog voordat hij het bos in kan gaan.

Yvi gaat op pad

Yvi komt er vervolgens achter dat de ouderlingen, de raad van wijzen, de angst vanuit het bos erin houden en er eigenlijk geen monster is. Haar vader vertelt over de beweegredenen die ze hadden deze gemeenschap neer te zetten. De andere wereld heeft echter medicijnen om haar vriend te redden en die moet ze gaan halen. Ze moet daarvoor door het bos en krijgt vanuit het dorp twee jonge mannen mee om het pad te effenen. De jongens haken of maar Yvi is niet bang en volgt haar weg door het bos, het bos waar het onbekende aanwezig is.

Het verhaal laat in dit gedeelte van de film zien waarom de wijze bewust dit alles in het leven hebben geroepen om de gemeenschap bijeen en afgesloten van de buitenwereld te houden. De wereld buiten het dorp is altijd als slecht aangezien en zo zijn ze in staat gebleken de jongeren bij elkaar te houden. Maar nu is het anders…

Yvi brengt de nacht in de bossen door en de volgende dag gaat ze verder, maar enig moment zakt ze weg in een put en ze weet zich met moeite hieruit te redden. Zoekende en op het geluid vervolgt ze haar weg. Ze ziet niets, maar instinctief weet ze dat er wat in haar buurt is. Dan valt het zogenaamde monster haar aan, maar ze is zo slim dat ze het monster in de val laat lopen. Dan blijkt het monster vriend Noah te zijn. Deze vindt de dood in de valkuil.

Yvi is “het monster” kwijt er gaat verder op zoek naar het pad, het pad wat volgens haar vader zal leiden tot de beschaving. De beschaving waar medicijnen voor haar vriend zijn. Ze moet aan het einde van dat pad een begroeide muur overwinnen om bij de beschaving te komen.

Als Yvi over de muur is hoort ze iets wat ze niet thuis kan brengen. Het blijkt een auto met een beveiliger van het gebied. Dan wordt de ontknoping duidelijk over de afgesloten gemeenschap versus de rest van de wereld, maar niet voor Yvi. Ze krijgt van de beveiliger de medicijnen mee en gaat terug naar het dorp in de hoop haar vriend te kunnen redden.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur M. Night Shyamalan maakt in 2004 deze indringende klein gespeelde speelfilm met een aantal bekende en minder bekende acteurs. Toch doen ze niet voor elkaar onder en is zeker mede te danken aan de regisseur. Sam Mercer en Scott Rudin produceerde samen met de regisseur de film voor Touchestone Pictures. De film koste zo’n 70 miljoen dollar wist ruim 255 miljoen dollar op te brengen.

De acteurs en het verhaal

Het verhaal is klein en indringend gehouden en moet goed gevolgd worden om te beseffen waar ze in het verhaal staan. Maar het is mooi gefilmd en goed gespeeld. Joaquin Phoenix en zijn vriend Adrien Brody spelen de hoofdrollen die ze zondermeer goed neergezet. Bryce Dalles Howard die de blinde dochter speelt, speelt haar rol heel nadrukkelijk en waarheidsgetrouw. Grote sterren als Hurt en Weaver waren niet nodig om de productie sterk te laten zijn. Maar ieder speelt zijn rol en het gaat prima naast elkaar.

De film is zo’n 110 minuten lang en is te koop en te huur op DVD/on demand en is soms op televisie te zien. Een film die in zijn genre zeker de moeite waard is.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenJoaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenDe Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix heeft een opvallende jeugd gehad, opgroeiend in een sekte. Inmiddels heeft hij al…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
De Oscarwinnaars 1988De Oscarwinnaars 1988De Academy Awards van het jaar 1988. De beste films van dit jaar waren Rain man, Dangerous liaisons, Gorillas in the mis…
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…

Recensie speelfilm “Angels and Demons”recensieRecensie speelfilm “Angels and Demons”Dan Brown schreef Angels and Demons als vervolg op het fraaie The Da Vinci Code. Er waren hoge verwachtingen van het ver…
Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkrecensieRecensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkPeter Falk kent iedereen van zijn Columbo creatie op televisie. Een rol die de man jaren met veel succes vol hield. Op h…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.