recensie

Filmrecensie ‘Firewall’

Filmrecensie ‘Firewall’ Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006 afkomstige speelfilm van Richard Loncraine. In deze thriller doen meer bekende acteurs van naam en faam mee, te weten Alan Arkin, Virginia Madsen en Paul Bettany.

De speelfilm

Het beginpunt

De speelfilm begint in de woning van Jack Stanfield, gespeeld door Harrison Ford, en zijn vrouw Beth, gespeeld door Virginia Madsen. Het lijkt een gewone werkdag te worden door Jack, die bij een bank als adjunct eindverantwoordelijk is en verantwoordelijk voor de beveiliging. Men staat pal over een overname, dus er mag niets mis gaan.
Als Jack echter in gesprek zit met de overnamepartners gebeurt er zonder dat hij er enig benul van heeft, van alles in zijn huis. Zijn gezin wordt gegijzeld en als hij ’s avonds thuis komt treft hij hen met de gijzelnemers aan in zijn huis.

De bank oplichten

Men wil de bank oplichten en daarvoor de grootste accounts afromen, om zo tot 100 miljoen dollar opbrengst te komen. Als verantwoordelijke voor de beveiliging weet hij als geen ander hoe hij dit voor elkaar moet krijgen. Maar heldhaftig als hij is, wil hij hen overmeesteren en verzint de volgende dag op zijn werk een list om de gijzelnemers om de tuin te leiden. Hij komt een heel eind, maar net op tijd voor de gijzelnemers vangen ze hem op en dreigen het gezin iets aan te doen.

Complot

Afgeschrokken door de koelbloedigheid van de gijzelnemers – ze doden met het grootste gemak ook eigen leden van de groep - dimt hij in. Hij komt er vervolgens achter dat Bill Cox, gespeeld door Paul Bettany, die zijn baas zou worden na de overname, in het complot zit. Dat zet hem aan het denken over de hele overname. Maar dat maakt niet uit, want hij ontkomt er niet aan het geld vrij te maken en over te maken naar de gijzelnemers.

Als zijn gezin wordt meegenomen is hij ten einde raad, maar dan bedenkt hij dat hun hondje – een weglopertje – sinds kort een gps-bandje draagt en zo komt hij hen op te spoor. Hij heeft bovendien een manier gevonden om de gijzelnemers onder druk te zetten en langzaam stort hij in fases het geld terug. De vraag is of hij op tijd komt om zijn gezin nog te redden.

De recensie

Achter de schermen

In 2006 werd deze actie thriller gemaakt door regisseur Richard Loncraine en geproduceerd door Armyn Bernstein en Basil Iwanyk gemaakt voor een budget van zo’n 50 miljoen dollar. De film is inmiddels de 85 miljoen dollar gepasseerd qua opbrengst. De film is gemengd ontvangen heeft mede met het script van de hand van Joe Forte te maken. Warner Bros bracht de film uit.

De acteurs en het verhaal

De film van Joe Forte waar met name de digitale snelweg nog veel nadrukkelijker in verweven had kunnen worden, maar het actieaspect van Ford toch weer de boventoon moest voeren, is daarmee vervallen tot een middelmatige speelfilm. De film levert meer actie- dan echt thrillermomenten op.
Daarmee niet gezegd dat de film niet het bekijken waard is, want Harrison Ford staat altijd garant voor een stevige dosis actie. Filmvrouw Virginia Madsen heeft een wat achtergestelde rol en heeft pittiger stukken gespeeld. In deze film is dat blijkbaar niet echt de bedoeling, wat haar een zorgzame, wat terughoudende vrouw maakt. Dit terwijl ze een carrière en een gezin draaiende houdt. Over het algemeen niet helemaal strokend met de realiteit.
Ook Alan Arkin heeft betere rollen gespeeld, Arkin kan stevig de diepte in, maar als directeur van de bank speelt hij een middelmatige rol. Wellicht is het zo wel opgezet om Ford er op zijn leeftijd nog helemaal uit te kunnen laten springen en in dat geval is dat aardig gelukt.

De film is te koop en te huur op DVD en niet echt als thriller maar wel als actiefilm zeker het bekijken waard.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Recensie speelfilm ‘six days seven nights’recensieRecensie speelfilm ‘six days seven nights’Harrison Ford staat over het algemeen garant voor veel bezoekers naar de bioscoop. Anna Heche niet helemaal en toch blee…
Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…

Filmrecensie Rumor has itrecensieFilmrecensie Rumor has itIn 2005 maakt regisseur/acteur Rob Reiner deze speelfilm als een soort creatief vervolg op het succesvolle boek The Grad…
Disney Classics de LijstWalter Elias Disney zorgt al vele jaren voor vermaak met de animatie filmpjes van zijn hand. In 1937 verscheen de eerste…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.