Joaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollen

Joaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollen De Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix heeft een opvallende jeugd gehad, opgroeiend in een sekte. Inmiddels heeft hij al diverse prijzen en nominaties op zijn naam staan. Je kent hem wellicht van de films Gladiator, The Master, Walk the Line of Joker. Hij speelt vaak personages die mentaal niet in orde zijn. Lichamelijk flink veranderen voor rollen is voor Phoenix geen probleem, zo is hij al meerdere keren flink afgevallen voor een film.

Jeugd en familie van Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix is een Amerikaanse acteur, geboren in 1974. Hij komt uit een gezin van vijf kinderen, welke een atypische opvoeding hebben gehad. Zijn ouders waren lid van de sekte Children of God en vonden creativiteit erg belangrijk. Ze leefden van de fruitpluk en waren veganistisch. In de jaren zeventig trokken ze als missionarissen door Noord- en Zuid-Amerika. Joaquin werd onderweg, in Puerto Rico, geboren. Er werd destijds volop geëxperimenteerd met alternatieve samenlevingsvormen. Zijn ouders vertrokken toen misstanden binnen de sekte bekend werden en de sekteleider begon door te draaien.

Overlijden broer River Phoenix

De broer van Joaquin, River Phoenix, overleed in oktober 1993 toen hij 23 jaar was. Bij nachtclub The Viper Room, die toen nog van Johnny Depp was, kreeg hij een hartaanval als gevolg van een overdosis drugs. Zijn vrienden hebben aangegeven niet te geloven dat hij de overdosis met opzet nam. Joaquin heeft destijds de alarmcentrale gebeld met de mededeling dat zijn broer op sterven lag. Dit is breed uitgemeten in de pers, het uitgelekte 911-gesprek werd een sensationeel hoogtepunt. Dit heeft Joaquin geraakt en jarenlang wilde hij niks met de pers te maken hebben, hij weigert nog steeds in interviews over zijn broer te praten en verder op zijn dood in te gaan.

Verschillende nominaties en gewonnen prijzen

Phoenix heeft in zijn carrière diverse prijzen gewonnen en is vaak genomineerd. Anno november 2019 heeft hij de volgende prijzen gewonnen: Golden Globe Award, Grammy Award, Independent Spirit Award en prijzen van Cannes Film Festival, Venice Film Festival, Los Angeles Film Critics Association en National Board of Review. Daarnaast is hij genomineerd voor drie Academy Awards (Oscars), drie British Academy Film Awards, vier Screen Actors Guild Awards, vijf Golden Globe Awards en drie Critics’ Choice Movie Awards.

Oscarnominaties

De drie Academy Awards, ook wel bekend als de Oscars, heeft hij ontvangen voor zijn rollen in de films The Master, Gladiator en Walk The Line.

The Master
The Master laat de getraumatiseerde marinier Freddie zien, die verward terugkeert van de oorlog. Wanneer een intellectuele man een nieuwe religieuze organisatie opricht, wordt de marinier al snel zijn rechterhand. Freddie krijgt echter twijfels over de organisatie en gedachten van zijn meester. Hoewel de film geen financieel succes was, schitterde Phoenix in de rol van Freddie.

Gladiator
Gladiator won in 2001 de Oscar voor beste film. Wereldwijd kreeg de film lovende kritieken, het bleek dan ook een groot financieel succes. De film vertelt het verhaal van de ontsnapte generaal Maximus, welke als slaaf verkocht wordt. Hij komt als gladiator in het Colosseum terecht en vecht voor zijn leven. De tegenstander van Maximus, de Romeinse tiran Commodus, wordt gespeeld door Joaquin Phoenix.

Walk The Line
Walk The Line gaat over een persoon die zijn verleidingen overstijgt en uitgroeit tot een icoon. De rol van singer-songwriter Johnny Cash wordt gespeeld door Phoenix. De film werd voor vijf Oscars genomineerd.

Joaquin Phoenix vindt jaarlijkse prijzenregen onzin

Joaquin heeft anno november 2019 nog geen Oscar in ontvangst hoeven nemen, en hoopt dat in de toekomst ook niet te hoeven. Het is “totale bullshit”, aldus Phoenix. De prijzen zijn subjectief en mensen worden tegen elkaar uitgespeeld.

Lichamelijk ver gaan voor filmrollen

Joaquin Phoenix staat erom bekend ver te gaan voor zijn filmrollen. Hij speelt vaak personages die mentaal niet helemaal in orde zijn, personages die langzaam gek worden. Existentialistische rollen trekken Phoenix aan. Eenlingen en buitenstaanders met een gevoelige, creatieve geest die worstelen met het leven, zoekend naar hun bestemming. Deze complexe karakters zet hij graag met onbevreesde energie neer.

Voor de film The Master (2012) is Joaquin veel afgevallen, je ziet hem met een enorm mager lichaam. Voor de film You Were Never Really Here (2017) is hij juist weer erg gespierd geworden. Daarna is hij voor Joker (2019) weer veel afgevallen in een korte periode, hij verloor ruim 25 kilo. Joaquin gaf aan dat hij hier bijna gek door werd. Op kort termijn zo’n enorm gewicht verliezen heeft een grote invloed op je psyche.

Phoenix houdt van lichamelijke rollen. Hij wil begrijpen wat iemand motiveert om op een bepaalde manier te bewegen. Waarom loopt iemand snel of langzaam, of met een kromme rug en afhangende schouders? Hij onderzoekt dit graag en kan aan de hand van lichamelijke kenmerken karakters goed vormgeven.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joaquin Phoenix speelt hoofdrol in Joker (2019)Joaquin Phoenix speelt hoofdrol in Joker (2019)Joaquin Phoenix speelt de hoofdrol in de film Joker, waarvoor hij lovende kritieken ontvangt. De film laat zien hoe de e…
Natuurtalent River PhoenixNatuurtalent River PhoenixZoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten – op wat voor vlak dan ook – te vroeg van de aardbodem. Riv…
De Oscarwinnaars 2005De Oscarwinnaars 2005De Academy Awards van het jaar 2005. De beste films van dit jaar waren King kong, Walk the line, Crash, Brokeback mounta…

Kristen Stewart: hoe 'Twilight' haar wereldberoemd maakteKristen Stewart: hoe 'Twilight' haar wereldberoemd maakteDe acteercarrière van Kristen Stewart start al op zeer jonge leeftijd. In 2002 heeft zij als tiener haar eerste hoofdrol…
Acteur Eddie Murphy: tien kinderen bij vijf vrouwenActeur Eddie Murphy: tien kinderen bij vijf vrouwenDe Amerikaanse acteur Eddie Murphy is bekend geworden door zijn filmrollen met een komische inslag. In een aantal van zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Diana Ringo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Joaquin_Phoenix
 • https://www.filmtotaal.nl/nieuws/68674
 • https://www.manners.nl/joker-joaquin-phoenix-transformatie/
 • https://www.filmtotaal.nl/nieuws/67599
 • https://www.metronieuws.nl/showbizz/2012/10/joaquin-phoenix-vindt-prijzen-gelul
 • https://www.superguide.nl/nieuws/6-acteurs-die-geen-oscar-hebben-maar-hem-wel-verdienen-films
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_awards_and_nominations_received_by_Joaquin_Phoenix
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/River_Phoenix
 • https://www.superguide.nl/nieuws/joaquin-phoenix-verloor-veel-gewicht-voor-joker-ik-werd-knettergek-films https://www.trouw.nl/cultuur-media/joaquin-phoenix-acteren-alsof-het-leven-grenzeloos-is~b5fdeff5/
 • https://www.vpro.nl/cinema/lees/artikelen/interviews/2015/-Ik-ben-deze-shit-zo-zat.htm
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.