Natuurtalent River Phoenix

Natuurtalent River Phoenix Zoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten – op wat voor vlak dan ook – te vroeg van de aardbodem. River Phoenix werd niet ouder dan 23 jaar. Hoewel deze acteur nog niet verschrikkelijk veel rollen op zijn naam had staan, waren degene die hij voorgebracht heeft wel erg fraai.

Persoonlijk

Phoenix werd geboren op 23 augustus 1970 als River Jude Bottom in Metolius (Oregon). Zijn moeder, Arlyn Sharon kwam met een joodse achtergrond uit the Bronx (New York) en zijn vader John Lee was een katholiek uit Fontana (Californië). River is de oudste van 5 kinderen, 1 zusje en 3 broers waaronder de acteur Joaquin, daarnaast is er nog een halfzus uit een eerdere relatie van zijn vader.

Hij groeide op in een religieuze groep/commune The Children of God, waar het gezin uiteindelijk uit vertrok.

Carrière

Zijn ouders stonden achter zijn wens om de wereld van de showbusiness in te gaan en in 1982 maakt hij zijn televisie debuut in Seven Brides for Seven Brother. Hij speelde een rol in de miniserie Celebrity en Robert Kennedy & Hit Times. Daarnaast speelde hij mee in series waarin hij een soort gastrol vertolkte, o.a. Family Ties en Hotel.

In 1985 stond hij voor het eerst op het witte doek in Explorers en een jaar later in Rob Reiner’s Stand by Me. Hij won een award voor zijn rol in the Mosquito Coast en in 1988 maakt hij A Night in the Life of Jimy Reardon, Little Nikita en won hij opnieuw een award voor zijn rol als Danny Pope in Running on Empty, voor een Oscar kwam hij niet voorbij de nominatierol.

In 1989 speelde hij in Indiana Jones and the Last Crusade, de jonge Indiana Jones. Daarnaast werd hem ook de rol in de televisieserie aangeboden, maar deze weigerde hij. Kort daarna leerde hij zijn beste vriend Keanu Reeves kennen, die op dat moment met zijn jongere broer Parenthood aan het opnemen was. Zelf speelde hij eerst een prachtige rol in Gus van Sant’s I Love You to Death om vervolgens met diezelfde Gus van Sant en zijn beste vriend Reeves in My Own Private Idaho, uit 1991, te spelen. Hij haalde er nogal wat prijzen mee binnen en de controversiële film deed nogal wat stof doen opwaaien in Hollywood.

Begin 1992 verloor hij een rol aan Brad Pitt (A River Runs Through It), maar speelde in datzelfde jaar naast Sidney Poitier in Sneakers. Aansluitend maakte hij in 1993 nog the Thing Called Love. Deze film werd net voor zijn dood gerealiseerd. In 1994 kwam zijn laatste film Silent Tongue uit. De film Dark Blood heeft hij niet meer afgemaakt en deze is dan ook nooit uitgekomen.

In Interview with the Vampire zou hij Lestat gaan spelen, maar ze wilde uiteindelijk toch een acteur die het in bioscopen wellicht wat beter deed en minder controversieel was, een rol die Tom Cruise uiteindelijk perfect neerzette. Phoenix zou we de rol van interviewer krijgen, deze rol ging uiteindelijk naar Christian Slater.

Zijn dood

Zijn drugsgebruik was algemeen bekend en hij was ruim in zijn uitspraken hierover: “Drugs aren’t just done by bad guys and sleaze-bags. It’s a universal disease”. 31 oktober 1993 zakte hij, als gevolg van een overdosis, in elkaar in de Viper Room in een nachtclub in Hollywood. Een nachtclub die van Johhny Depp was (tot 2004).

Een groot talent is helaas te vroeg gestorven.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Filmrecensie ‘I Love You to Death’recensieFilmrecensie ‘I Love You to Death’Een bizarre zwarte comedy met Kevin Kline en Tracey Ullman. Maar hoe bizar de film ook is, het verhaal is waar gebeurd ……
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.