recensie

Filmrecensie ‘I Love You to Death’

Filmrecensie ‘I Love You to Death’ Een bizarre zwarte comedy met Kevin Kline en Tracey Ullman. Maar hoe bizar de film ook is, het verhaal is waar gebeurd … ze bedenken het niet in Hollywood, maar een dame die van haar man af wil wel.

Het verhaal

Het verhaal draait om een man en vrouw van Italiaanse afkomst, t.w. Joey Boca en zijn vrouw Rosalie Boca, gespeeld door respectievelijk Kevin Kline en Tracey Ullman. Ze hebben samen een pizzawinkel in Tacoma, twee jonge kinderen en een inwonende moeder (van Rosalie). Deze rol wordt gespeeld door Joan Plowright. In de winkel is hun steun en toeverlaat Devo Nod, gespeeld door de inmiddels overleden River Phoenix.

Iedereen weet dat Joey zijn vrouw bedriegt met de fraaie huursters van zijn appartementen, behalve Rosalie. Zij is er van overtuigd dat hij haar trouw is. Joey zal haar ook nooit verlaten, want het is zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen, maar hij is heel duidelijk met andere vrouwen bezig.

Enig moment ziet Rosalie plotseling dat hij in de bibliotheek, tussen de rijen met boeken, aan een vrouw zit en dan knapt er iets bij haar. Ze zoekt steun bij haar moeder, die Joey toch al niet mocht en ze besluiten hem te vermoorden. Eerst doet moeder een poging door de auto op te laten blazen, maar de ontsteking doet het niet. Twee flessen slaappillen maken hem alleen maar erg slaperig en als ze het niet meer weten doen ze een beroep op Devo. Devo doet eerst zelf een poging met een pistool en raakt zijn hoofd wel, maar hij sterft niet. Dan komt hij op de twee broers die hij kent. Junkies die geld willen verdienen en de klus wel zullen klaren.
Het zijn de broers James, Harlan en Marlon, gespeeld door William Hurt en Keanu Reeves. Twee idioten die nauwelijks weten wat ze doen.

De mannen schieten wel op Joey en denken dat ze hem gedood hebben, totdat Joey met bloed op zijn borst en op zijn rug – de kogel is er dus doorheen gegaan – wat slaperig naar beneden loopt en iedereen in rep en roer is.
Misschien gaat hij wel langzaam dood en ze besluiten hem weer in bed te leggen en hem te melden dat hij een virus heeft.

De twee politiemannen die altijd in de pizzatent komen krijgen een tip dat twee junkies op hebben lopen scheppen dat ze Joey gaan omleggen en aangezien ze Joey al even niet meer in de pizzatent gezien hebben, gaan ze poolshoogte nemen. Ze vinden Joey inderdaad vol bloed in bed en langzaam ontrafelen ze wie wat gedaan heeft.

Joey ligt in het ziekenhuis en komt er langzaam weer bovenop en besluit zijn belagers uit de gevangenis te halen en geen aangifte te doen. Hij is inmiddels tot het besef gekomen dat hij Rosalie inderdaad voor de gek hield met allerlei vrouwen en hij wil zijn leven beteren. Hij is dankbaar voor deze mensen dat ze hem dat duidelijk hebben willen maken.

Hoewel het voorval zich in 1984 voordeed, zijn ze nog steeds getrouwd.

De recensie

Regisseur Lawrence Kadan maakte deze zwarte comedy in 1990 en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal uit 1984, het is weliswaar een vrije vertaling geworden, maar de pogingen om de man te vermoorden zijn niet verzonnen. Tristar bracht de film in 1990 uit.

Kevin Kline speelt zijn rol als Joey overtuigend en Tracey Ullman, die in Nederland misschien meer bekend is om haar muziek, speelt een aanhankelijke vrouw die inderdaad doordraait als ze ziet dat haar man haar bedriegt. Joan Plowright is de moeder en de rol van degene die het allemaal bedenkt zet ze goed neer, een beetje humor en veel daadkracht. River Phoenix speelt de softe Devo die een oogje op de bazin heeft en Joey zijn praktijken als eerste doorheeft.

Tenslotte spelen William Hurt en Keanu Reeves de broers die verslaafd zijn, nauwelijks weten dat ze zelf nog leven, maar eigenlijk geen vlieg kwaad willen doen. De rollen worden grappig ingevuld, waarbij William Hurt plotseling heel lang haar heeft en Keanu Reeves met een half kaal geschoren hoofd rondloopt.
Het verhaal is grappig en ontroerend, met een zwarte kant en een basis verhaal gebaseerd op liefde. In zijn genre zeker de moeite waard om te bekijken.

De film is te koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…

recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
Alice in WonderlandAlice in Wonderland is een bekende Disneyfilm. Het verhaal is echter niet door Disney bedacht, maar is van een (kinder)b…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.