recensie

Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaar

Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaar Speelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoordenaar zoals deze in Hollywood getypeerd wordt. De seriemoordenaar heeft een –ogenschijnlijk- aardige kant. De aardige cast zou voor een goede film moeten zorgen, maar door onderling geruzie en een te oppervlakkige filming bleef het succes uit.

Het verhaal

Een seriemoordenaar die door Joel Campbell van de FBI, gespeeld door James Spader, wordt gevolgd, is niet een ‘gebruikelijke’ voor de FBI. Als David Allen Griffin, gespeeld door Keanu Reeves, de minnares van Campbell te pakken heeft, slaat de FBI agent door. Hij raakt in een psychose en is niet meer in staat te werken. Hij verhuisd, maar dan blijkt dat Griffin hem volgt en zijn praktijken als seriemoordenaar weer oppakt.
Om in beeld te komen van Campbell pakt hij een meisje wat in het wooncomplex van Campbell woont en zo wordt deze opnieuw geconfronteerd met Griffin.

Hij gaat, nog steeds niet goed hersteld, met een andere politieman Hollis Mackie, gespeeld door Chris Ellis, samen op zoek naar Griffin. Deze heeft inmiddels weer een slachtoffer in beeld en maakt er een spel van. Hij geeft aanwijzingen aan Campbell, maar deze ontrafelt het verhaal net te laat. Ook voor het derde meisje komt hij net te laat.

Ontknoping

Intussen loopt Campbell nog steeds bij een psycholoog t.w. Polly Beilman, gespeeld door Marisa Tomei en als Griffin daar zijn oog op op laat vallen als slechtoffer, slaat Campbell bijna opnieuw door. Hij is echter wel vastberaden haar te bevrijden en gaat rechtstreeks het gevecht aan.
Bijna op een identieke manier als Campbell zijn minnares, wil Griffin de psychologe ook ombrengen.

De recensie

Achter de schermen

Deze film is uit 2000 en geregisseerd door Joe Charbanic en uitgebracht door Universal. De film werd grotendeels opgenomen in Chicago en Oak Park (Illinois). Het budget was beperkt en vanuit Reeves was het een vriendendienst richting de regisseur dat hij in de film mee wilde spelen. Reeves voelde zich “genaaid” toen bleek dat Spader en Tomei toch vorstelijke salarissen kregen (ten kosten van Reeves zijn gage). Hij heeft er naar buiten toe verder nooit iets over aangegeven en de promotie activiteiten voor verricht. Charbanic wordt echter niet meer als ‘vriend” beschouwd.

De trailer lijkt spannend, maar het verhaal is flinterdun verfilmd. De basis van het verhaal, geschreven door Darcy Meyers, David Elliott en Clay Ayers had met wat meer diepgang een prima film kunnen worden. Maar de film is te vluchtig in elkaar gezet en de hoofdpersonages zijn niet genoeg uitgediept.

Acteurs

Spader speelt slecht en Tomei heeft ook beter laten zien. Wel grappig Reeves eens in een andere rol te zien spelen dan men gewend is van hem. Alles bij elkaar jammer dat het script niet meer uitgediept is qua personages en het hoe en waarom van de hoofdrolspelers (wie ze zijn exact en wat beweegt hen). Een matig amusante film voor de liefhebbers van het genre, geen hoogstandje.

De film is te huur en te koop op dvd.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Filmrecensie “Hardball”recensieFilmrecensie “Hardball”Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten v…

Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkrecensieRecensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkPeter Falk kent iedereen van zijn Columbo creatie op televisie. Een rol die de man jaren met veel succes vol hield. Op h…
Avatar: film van James Cameron en gelijknamige gamerecensieAvatar: film van James Cameron en gelijknamige gameAvatar, een film uit 2009 van James Cameron voor pubers, tieners en iedereen die houdt van science-fiction. Een leuk ide…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.