recensie

Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter Falk

Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter Falk Peter Falk kent iedereen van zijn Columbo creatie op televisie. Een rol die de man jaren met veel succes vol hield. Op het witte doek was hij ook regelmatig te zien. Tune in tomorrow uit 1990 is daar zo’n voorbeeld van. Hij dateert uit 1927 en is inmiddels gestopt als acteur.

Het verhaal

De film speelt zich af in de jaren 50 in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het land is weer in opbouw en een lokaal radiostation, gerund door een aardige man met een soort meervoudig persoonlijkheidscomplex, wil om de luistercijfers op te krikken een bekende aan zijn radiostation binden. Dit kan hij doen middels de schrijver van hoorspelen, want hij heeft een team spelers voor het hoorspel, maar zit even zonder schrijver. De schrijver blijkt een wat vreemde man, Peter Falk dus, die er op zijn zachtst gezegd een vreemde werkwijze op na houdt. Maar het radiostation kent ook een jonge, ambitieuze, journalist. Een jongen, gespeeld door Keanu Reeves, die nog veel moet leren, maar graag serieus genomen wil worden.

Als de jonge journalist zijn tante op moet gaan halen van het station, blijkt de diverse malen gescheiden dame een aantrekkingskracht op de journalist uit te oefenen. Barbara Hershey speelt de rol en is een stuk ouder dan de journalist, maar er blijkt tussen de journalist en de aangetrouwde tante toch iets te ontstaan.

Conflict

Inmiddels is de hoorspelschrijver gearriveerd en als deze de typemachine van de journalist inpikt, hebben de mannen meteen een conflict. Reeves blijkt toch ontzag voor de man te hebben en laat hem de typemachine hebben en er ontstaat een vreemde relatie tussen de twee mannen.

Hoorspel

Als de relatie tussen de journalist en de tante zich ontwikkelt, ontwikkeld zich ook het nieuwe hoorspel. De man wil het allemaal zo echt mogelijk en heeft daar zo zijn – soms lachwekkende – methodes voor. Als hij enig moment op zoek is naar “nieuwe stof” voor zijn hoorspelen, loopt hij tegen de liefdesperikelen van de journalist aan. Hij besluit hem te helpen, althans dat denkt hij te doen. De relatie lijkt eerder helemaal fout te lopen, maar het blijkt wel perfecte stof voor zijn hoorspel.

Als hij iedereen op het verkeerde been heeft gezet en zijn hoorspel fout dreigt te lopen en ook de relatie tussen de journalist en de aangetrouwde tante, weet hij het proces op een verrassende manier keren. Een verrassend einde.

De recensie

Regie van John Amiel en geproduceerd door John Fiedler en Mark Tarlov is deze film uit 1990 aardig. Dat omvat het geheel een beetje. De film bleek dat jaar toch goed voor een van de meest komische speelfilms, maar dat kan ook aan de geringe invloed van humor in Hollywood dat jaar.

Spelers en verhaal

Peter Falk zet op eigen wijze de hoorspelschrijver neer, maar de finesse die hij geeft aan zijn rol als Columbo weet hij net niet aan deze rol te geven. Natuurlik ligt dit ook aan het te weinig uitgediepte verhaal, maar een sterke hoofdrolspeler kan hier toch meer body aan geven.

Keanu Reeves speelt de jonge, ambitieuze maar ook ietwat suffige journalist en Barbara Hershey de goeduitziende en wat sletterig ogende aangetrouwde tante. Het onnozele aspect van de rol gaat Reeves goed af, zoals hij dat in meer films voor elkaar krijgt, maar het is teveel jongensachtig en te weinig overtuigend dat hij ook de tante echt heel leuk vindt. Dit moet wel uit het verhaal blijken, maar heel overtuigend is hij hierin niet. Hershey geeft de tante de invulling mee die de rol gegeven is. Ze zet de tante vanaf het begin af aan duidelijk en overtuigend neer.

Zoals eerder gezegd is het een aardige film met zeker komische momenten, maar het is geen dijenkletser.
De film is te huur en te koop op DVD.
© 2009 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Filmrecensie “Hardball”recensieFilmrecensie “Hardball”Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten v…

Recensie speelfilm “The Village”recensieRecensie speelfilm “The Village”The Village is een spannende thriller uit 2004 met een aantal bekende Hollywood sterren als Sigourney Weaver, William Hu…
Avatar: film van James Cameron en gelijknamige gamerecensieAvatar: film van James Cameron en gelijknamige gameAvatar, een film uit 2009 van James Cameron voor pubers, tieners en iedereen die houdt van science-fiction. Een leuk ide…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.