Alice in Wonderland

Alice in Wonderland is een bekende Disneyfilm. Het verhaal is echter niet door Disney bedacht, maar is van een (kinder)boek uit 1865, geschreven door Lewis Caroll. Hij vertelde dit verhaal eerst tegen drie zusjes. Op aandringen van een van de zusjes (Alice genaamd) heeft hij er een boek van gemaakt. Later heeft Disney dit verhaal gebruikt voor de bekende Disneyfilm. Ook tegenwoordig is Alice in Wonderland nog erg populair. In 2010 komt er zelfs een nieuwe film uit, geregisseerd door Tim Burton.

Het verhaal

Het verhaal van Alice in Wonderland gaat over een meisje van 7 jaar dat Alice heet. Op een dag zit ze met haar zusje aan de waterkant, als ze opeens een pratend wit konijn voorbij ziet rennen. Ze gaat het konijn achterna en roept naar hem, maar het konijn heeft duidelijk haast. Opeens gaat het konijn een konijnenhol in. Alice besluit om er achteraan te gaan. Ze valt naar beneden en komt in Wonderland terecht, een erg vreemde wereld. Er is een klein deurtje waar Alice niet doorheen kan. Dan ziet ze een flesje staan waaruit ze drinkt. Hierdoor wordt ze klein genoeg om door het deurtje te gaan. Wanneer ze door het deurtje is gegaan, komt ze in een wereld terecht met allemaal pratende figuren zoals de gekke hoedenmaker, de maartse haas, de kolderkat en de hertogin.

In twaalf hoofdstukken gaat Alice door het hele Wonderland. Deze hoofdstukken zijn:
 • Hoofdstuk 1: hiermee begint het verhaal. Alice zit met haar zus bij een meertje en verveelt zich. Dan komt er een wit konijn langs dat door een konijnenhol kruipt. Wanneer Alice er achteraan gaat, komt ze uit in Wonderland.
 • Hoofdstuk 2: in dit hoofdstuk wordt Alice veel groter dan ze eigenlijk is. Omdat ze te groot is om door het deurtje te kunnen, begint ze te huilen. Daarna wordt ze kleiner en zwemt ze in een zee van haar eigen tranen.
 • Hoofdstuk 3: Alice zit met alle dieren die ze zojuist ontmoet heeft aan de kant. Wanneer ze over haar kat Dinah begint te vertellen, schrikken alle dieren en verdwijnen ze.
 • Hoofdstuk 4: in hoofdstuk 4 komt Alice het witte konijn weer tegen en gaat ze mee naar zijn huis. Eerst wordt ze veel groter, maar door van een cake te eten wordt ze weer kleiner. Ze ontmoet hier ook een rups die een waterpijp rookt.
 • Hoofdstuk 5: in dit korte hoofdstuk heeft Alice een verwarrend gesprek met de waterpijp rokende rups. Ze wordt weer een paar keer groter en kleiner, maar weet uiteindelijk haar eigen lengte terug te krijgen.
 • Hoofdstuk 6: Alice gaat naar het huis van de Hertogin waar ze verschillende personages ontmoet. Alice praat met de Cheshire cat (kolderkat) die haar naar de gekke hoedenmaker en de maartse haas stuurt.
 • Hoofdstuk 7: Bij de gekke hoedenmaker en de maartse haas in de tuin wordt een thee feestje gegeven. Het is er permanent thee-tijd. Wanneer Alice weg gaat, past ze door het kleine deurtje.
 • Hoofdstuk 8: In de tuin ziet Alice 3 tuinmannen die het uiterlijk hebben van speelkaarten. De Hartenkoningin arriveert en wil de tuinmannen laten onthoofden. Alice weet dat te voorkomen. Ook in dit hoofdstuk komt de Cheshire cat weer voor.
 • Hoofdstuk 9: Alice ontmoet een wezen ( Mock turtle) wat half schildpad, half kalf is en over zijn schooltijd vertelt.
 • Hoofdstuk 10: In dit hoofstuk krijgt Alice te horen dat er een rechtszaak gaat beginnen. Samen met de Mock turtle gaat ze erheen.
 • Hoofdstuk 11: De hartenboer wordt er van beschuldigd taarten te hebben gestolen. Alice wordt opgeroepen als getuige.
 • Hoofdstuk 12: Alice wordt groter en verklaard niets van de zaak te weten. Alice protesteert en wordt opeens wakker naast haar zus. Het blijkt dat ze het hele verhaal gedroomd heeft.

Ontstaan van Alice in Wonderland

Lewis Caroll verzon het verhaal en vertelde het tegen 3 zusjes en Robinson Duckworth. Deze mensen waren er erg enthousiast over en daarom heeft hij er een boek van gemaakt. Op 10 februari 1863 was het boek klaar. In 1865 werd het boek voor het eerst uitgebracht door uitgever Alexander Macmillan. De illustraties waren van John Tenniel. Het boek was eigenlijk voor kinderen bedoelt, maar verschilt nogal van andere kinderboeken. In 1951 heeft Walt Disney het verhaal verfilmt. Dit is waarschijnlijk de meest bekende versie van Alice in Wonderland.

Weetjes

 • In 2010 komt de nieuwste film over Alice in Wonderland uit. Regisseur Tim Burton is bezig om deze film te maken. Het wordt geen tekenfilm maar een spannende film met echte acteurs.
 • De officiële naam van Alice in Wonderland is Alice's adventures in Wonderland.
 • Het centraal thema van Alice in Wonderland is onzin / nonsense. Dit thema komt in het boek nog meer naar voren dan in de film.
 • Al 2 jaar na het uitbrengen van het boek in 1865 werd het vertaald in het Duits en in het Frans.
 • Het verhaal van Alice in Wonderland wordt gezien als een modern sprookje en wordt gewaardeerd door jong en oud.
 • De meeste personages uit Alice in Wonderland zijn afkomstig uit de betere klassen en spreken zeer correct Engels. Zo ook Alice zelf.
 • De tekst en de tekeningen bevatten veel verwijzingen naar literatuur en kunst.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het begin van Walt Disney’s succesHet begin van Walt Disney’s succesWalt Disney is nu nog steeds bekend van al het werk van de Disneyfilm, maar hij heeft daar hard voor moeten werken. Bij…
Het Alice in wonderland syndroom (AIWS)Het Alice in wonderland syndroom (AIWS)Het Alice in wonderland syndroom is vernoemd naar het boek Alice's Adventures in wonderland geschreven door Lewis Carrol…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…
Actrice Elisabeth HarnoisActrice Elisabeth HarnoisDe Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire…

Filmrecensie ‘I Love You to Death’recensieFilmrecensie ‘I Love You to Death’Een bizarre zwarte comedy met Kevin Kline en Tracey Ullman. Maar hoe bizar de film ook is, het verhaal is waar gebeurd ……
Engste Aziatische spoken filmsThe Grudge, The Ring, Pulse, One Missed Call, Phone, Nightmare, Black Night, Dark Water, Eko Eko Azarak, A Tale of Two S…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alice%27s_Adventures_in_Wonderland
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.