Actrice Elisabeth Harnois

Actrice Elisabeth Harnois De Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire televisieserie CSI (Crime Scene Investigation). Dit was echter niet haar eerste rol: al vanaf kleins af aan is ze bezig met acteren. Voor CSI speelde ze gastrollen in verschillende series en hoofdrollen in diverse films. Door haar uiterlijk speelde ze lange tijd vooral tienerrollen.

Young Artist Award

Elisabeth Rose Harnois werd op 26 mei 1979 geboren in Detroit. Toen ze twee was, verhuisde ze met haar ouders naar Californië, waar ze opgroeide. Tot haar achtste was ze enig kind, daarna kreeg ze nog vier broertjes.

Al vanaf dat ze drie jaar was, had ze een agent en speelde ze mee in reclamespotjes. Toen ze vijf was, kreeg ze haar eerste rol in de kerstfilm One Magic Christmas. Hierin speelde ze zo goed dat ze genomineerd werd voor een Young Artist Award. Helaas won ze niet, maar dit ontmoedigde haar niet: een jaar later speelde ze mee in de film Where are the children? en in twee afleveringen van de televisieserie Highway to Heaven. Voor haar rol in de televisieserie werd ze opnieuw genomineerd voor een Young Artist Award, maar helaas won ze ook deze niet.

Adventures in Wonderland

In 1991 kreeg Elisabeth de hoofdrol van Alice in de televisieserie Adventures in Wonderland, een serie gebaseerd op de tekenfilm Alice in Wonderland van Walt Disney. Alice was een meisje dat, net zoals elk ander meisje, regelmatig problemen had op school, met haar jongere broertje Brian en haar oudere zus Kathy. Ze had echter iets wat anderen niet hadden: ze kon door een spiegel heen lopen en kwam zo terecht in de Wonderland.

De serie was van 1992 tot 1995 op televisie te zien, waarna er nog regelmatig herhalingen waren van een niet alleen acterende, maar ook zingende Elisabeth als Alice. In 1993 werd ze voor haar rol opnieuw genomineerd voor een Young Artist Award en deze keer won ze.

Gastrollen

Toen Adventures in Wonderland in 1995 eindigde, speelde Elisabeth diverse gastrollen in televisieseries, waaronder in The Fresh Prince of Bel-Air en Charmed. Ook maakte ze deel uit van de cast van een aantal televisiefilms, waarvan My Date with the Presidentís Daughter de bekendste werd.

Ondertussen had ze het druk met studeren: ze volgde een studie film en geschiedenis. In 2001 behaalde ze haar diploma, waarna ze weer een aantal gastrollen speelde, maar ook een baan aannam als assistent om meer te leren over het produceren van films. Uiteindelijk keerde ze in 2005 toch terug naar het acteren.

Miami Medical

Vanaf 2005 was Elisabeth te zien in diverse films en televisieseries. Zo speelde ze onder andere de hoofdrol in de tienerfilms Ten Inch Hero en Keith (met Jesse McCartney), deed ze zes afleveringen mee met de populaire televisieserie One Tree Hill en had ze een dubbele gastrol in Criminal Minds als de tweeling Trish en Cheryl.

In 2010 kreeg Elisabeth één van de hoofdrollen in de nieuwe televisieserie Miami Medical, een medische dramaserie over een team dokters in Miami. Elisabeth speelde de rol van Serena Warren in de serie, een dokter die soms wat naïef en onervaren overkwam en last had van claustrofobie.

Miami Medical was slechts één seizoen op televisie te zien: al na dertien afleveringen werd de serie geannuleerd.

CSI

Na nog een aantal films kreeg Elisabeth uiteindelijk de rol van Morgan Brody in de populaire televisieserie CSI (Crime Scene Investigation). Ze was voor het eerst te zien in aflevering 21 van seizoen 11: Cello and Goodbye. In deze aflevering werkte ze nog voor de politie van Los Angeles en werd bekend dat ze de dochter is van Conrad Ecklie, het hoofd van het CSI-kantoor. Ze had echter al heel lang geen contact meer gehad met haar vader. In de eerste aflevering van seizoen 12 komt ze hem toch weer onder ogen: ze vraagt hem om een baan in Las Vegas. Hij geeft haar een kans en vanaf dat moment hoort ze officieel bij het team.

In diverse interviews heeft Elisabeth aangegeven dat ze erg geniet van haar rol als Morgan Brody en het goed kan vinden met de andere acteurs, vooral met Eric Szmanda (Greg Sanders in CSI). Het contract dat ze tekende toen ze begon met CSI gaf aan dat ze in de serie zou blijven zolang deze zou blijven lopen, iets wat ze (volgens eigen zeggen) met plezier zal doen.

Filmografie

Voor een lijst van alle rollen die Elisabeth gespeeld heeft in zowel televisieseries als films kun je terecht op haar pagina op IMDB.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CSI: de cast van 2000 tot 2015CSI: de cast van 2000 tot 2015De televisieserie Crime Scene Investigation (CSI) was in 2000 voor het eerst op televisie te zien. De serie, over een te…
Turkse actrice: Sinem KobalSinem Kobal is een Turkse actrice die als kindsterretje bekend werd. Ze heeft in verschillende jeugdseries zoals Dad…
Het geheim van Montague van Santa MontefiorerecensieHet geheim van Montague van Santa MontefioreSanta Montefiore schrijft met de regelmaat van de klok schitterende romans. Ze hanteert een herkenbare stijl en zet lief…

Victoria Justice (actrice)Victoria Dawn Justice (19 februari, 1993) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze is beroemd geworden door haar werk…
Jack Nicholson, Hollywood-icoonJack Nicholson werd geboren op 22 april 1937 in Neptune, New Jersey. Hij is een van de meest prominente filmacteurs van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vagueonthehow, Flickr (CC BY-2.0)
  • IMDB pagina Elisabeth Harnois: http://www.imdb.com/name/nm0363699
  • Fansite Elisabeth Harnois - http://elisabeth-online.com/
  • Interviews met Elisabeth Harnois op televisie (2013-2015) en op de dvd's van CSI seizoen 12, 13 & 14
  • Afleveringen van CSI, seizoen 11-15, CBS
  • De films Ten Inch Hero, Keith, Riddle, A Christmas Kiss II waarin Elisabeth mee speelde
  • Afleveringen van One Tree Hill, Charmed, Criminal Minds, CSI: Miami waarin Elisabeth mee speelde
  • Foto is afkomsting uit de folder bij de dvd CSI seizoen 14
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.