Jack Nicholson, Hollywood-icoon

Jack Nicholson werd geboren op 22 april 1937 in Neptune, New Jersey. Hij is een van de meest prominente filmacteurs van zijn generatie in de geschiedenis van Hollywood. "Chinatown", "One Flew Over the Cuckoo's Nest" en zijn rol van schrijver Jack in "The Shining" van Stanley Kubrick zijn enkele voorbeelden van iconische films waarin Jack Nicholson zijn talenten als klassevol acteur heeft getoond.

Vroege leven en carrière

Jack Nicholson werd geboren in Neptune, New Jersey, op 22 april 1937, en groeide op in Manasquan, New Jersey. De mensen waarvan hij geloofde dat ze zijn ouders waren, heetten John en Ethel May Nicholson. John was een inrichter van etalages voor warenhuizen en Ethel May was een kapster en een getalenteerd schilder. June Nicholson, waarvan hij dacht dat ze zijn oudere zus was, was een aspirant-actrice.

June stierf aan kanker in 1963, toen Jack Nicholson 26 jaar oud was. Meer dan tien jaar na haar dood, in 1974, ontdekte een verslaggever van het magazine "Time" tijdens een onderzoek voor een coververhaal enkele opmerkelijke informatie. June was in feite de moeder van Jack Nicholson en John en Ethel May waren eigenlijk zijn grootouders van moederskant. Sinds June pas 17 jaar oud was, ongehuwd en onzeker over de identiteit van de vader ten tijde van Nicholson's geboorte, stemden haar ouders er mee in om Nicholson als hun eigen kind te behandelen en nooit zijn ware afkomst te vertellen.
Een van haar ex-vriendjes, Don Furcillo-Rose, heeft sindsdien beweert de vader te zijn, maar Jack Nicholson besloot om geen vaderschapstesten te laten uitvoeren.

Jack Nicholson ging naar de "Manasquan High School" en studeerde af op de leeftijd van 16, een jaar eerder dan voorzien.
Hoewel zijn kwaliteiten goed genoeg waren om een gedeeltelijke studiebeurs te ontvangen was hij niet geïnteresseerd in de universiteit. Hij vertelt hierover zelf dat aangezien hij nog maar 16 was, hij vond dat hij nog genoeg tijd had om naar de universiteit te gaan en voor ongeveer een jaar in Jersey rondhing. Hij verdiende een beetje geld op de renbaan en werkte tijdens de zomer als badmeester op het strand.

In 1954 verhuisde Nicholson naar Los Angeles in Californië, waar June, van wie hij nog steeds geloofde dat ze zijn oudere zus was, een appartement had. Daar werkte hij parttime in een speelgoedwinkel en had hij ook een baantje bij de animatie-afdeling van de studio's van MGM (Metro-Goldwyn-Mayer). Tegen die tijd was Nicholson uitgegroeid tot een slanke en aantrekkelijke jonge man; het prototype van de leidende mannen in Hollywood-films uit die tijd. Een producent van MGM, genaamd Joe Pasternak, merkte hem op en gaf hem een plek in de toen befaamde acteerlessen van Jeff Corey. Hij kreeg ook een stageplaats in het theater "The Players Ring".

Filmdebuut en doorbraak

Jack Nicholson maakte zijn filmdebuut in 1958 in de goedkope misdaadfilm "Cry Baby Killer", waarin hij een tiener speelde die ten onrechte gelooft dat hij een moord pleegde. Doorheen de jaren 60 bleef hij verschijnen in meestal goedkope horrorfilms.
Na een kleine rol in de zwarte komedie "Little Shop of Horrors", verscheen Nicholson in "The Terror" (1963), "Back Door to Hell" (1964), "Ride in the Whirlwind" (1965) en "The Shooting" (1966).

De doorbraak van Jack Nicholson kwam als George Hanson, een drinkende advocaat uit het zuiden, in de klassieke roadmovie "Easy Rider" uit 1969. Voor deze prestatie werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke bijrol. In 1970 speelde hij in de film "Five Easy Pieces". Deze film was een onverwachts succes waarin Nicholson een ontevreden, voormalig muzikaal wonderkind speelt. Wederom kreeg hij een Oscar-nominatie voor zijn prestatie, deze keer voor beste hoofdrolspeler. Zijn volgende voorname prestatie was die van een profaan marine-officier in de zwarte komedie "The Last Detail" uit 1973, die hem alweer een Oscar-nominatie opbracht voor beste acteur.

Stijgend succes en populariteit

Jack Nicholson speelde één van zijn meest geprezen prestaties in een briljante film van regisseur Roman Polanski uit 1974, zijnde "Chinatown". Hij portretteerde een privé-detective genaamd Jake Gittes die belast is met het oplossen van een moord in misschien wel zijn meest genuanceerde en complexe rol. Hij verdiende hiermee zijn vierde Oscar-nominatie, maar ging alweer niet met een beeldje naar huis. Zijn definitieve doorbraak en zijn eerste Oscar als beste acteur kwam er met de film "One Flew Over the Cuckoo's Nest", een film gebaseerd op de beroemde roman van Ken Kesey, waarin R.P. McMurphy (gespeeld door Nicholson), wordt gevolgd. Hij is een veroordeelde die in een psychiatrische instelling wordt geplaatst waar de verpleegkundigen en artsen proberen om zijn rebelse geest te vernietigen. In 1980, levert Nicholson een griezelige, doch fantastische prestatie als een gestoorde hotelconciërge in de veelgeprezen verfilming van een roman van Stephen King, "The Shining".

Doorheen de jaren 80, stapt Nicholson grotendeels af van de subtiele, ingetogen rollen die hem heel wat bijval gaven en begon hij meer komische rollen op zich te nemen. Toch speelde hij ook nog verschillende briljante rollen tijdens dit decennium zoals bijvoorbeeld Eugene O'Neill in de film "Reds" uit 1981. Met deze rol won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Hij speelde ook in "Terms of Endearment" (1983) en als de Joker in "Batman" (1989). Jack Nicholson keerde terug naar zijn topprestaties in de jaren 90 onder andere door zijn rollen in films als "A Few Good Men" (1992) en "As Good As It Gets" (1997), waarmee hij een derde Oscar als beste acteur won voor zijn vertolking van een misantroop schrijver. Hij bleef lof verdienen voor films als "About Schmidt" (2002), "Anger Management" (2003), "Something's Gotta Give" (2003) en "The Departed" (2006).

Pensioen?

Jack Nicholson is zonder twijfel een van de grootste acteurs van zijn generatie. Naast zijn vele iconische rollen, valt Nicholson op door de ongelooflijke waaier van verschillende personages die hij op overtuigende wijze heeft geportretteerd. Dit breed scala aan personages hebben hem ook een van de meest mysterieuze acteurs van zijn generatie gemaakt. Het publiek heeft reeds tevergeefs geprobeerd om erachter te komen welke van de vele uiteenlopende persoonlijkheden het dichtst bij de echte Jack Nicholson komt. "Ik ben geen van hen en allen van hen. In elke rol die ik speel, zit een stukje van mezelf", antwoordt hij zelf.

In 2013 duiken er geruchten op dat hij zou stoppen met acteren op 76-jarige leeftijd omwille van geheugenproblemen. Er is geen officieel commentaar van Nicholson over de kwestie. Zijn laatste film was de uit 2010 romantische komedie "How Do You Know".

Privé

Jack Nicholson trouwde in 1962 Sandra Knight, een actrice. Ze hadden een dochter, Jennifer Nicholson, voordat ze scheidden in 1968. Nadien had hij een 20-jarige relatie met actrice Anjelica Huston. Deze eindigde toen Nicholson een affaire begon met een model, genaamd Rebecca Broussard. Nicholson en Broussard zijn nooit getrouwd, maar hebben wel twee kinderen samen, Lorraine Nicholson (1990) en Ray Nicholson (1992). Hij heeft ook nog een zoon, Caleb James Goddard (1970), met Susan Anspach en een dochter, Honey Hollman (1981) met het Deense supermodel, Winnie Hollman.
© 2015 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenJack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenDe Amerikaanse acteur Jack Nicholson werkt tussen 1958 en 2010 mee aan tientallen films. Bekend wordt de acteur om zijn…
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…
Jennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: ineens is ze er. Bekend door haar rol in Silver Linings Playbook. Een goedlachse en charmante begin-t…

Actrice Elisabeth HarnoisActrice Elisabeth HarnoisDe Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/name/nm0000197/
  • http://www.biography.com/people/jack-nicholson-9423081
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.