Jack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderen

Jack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderen De Amerikaanse acteur Jack Nicholson werkt tussen 1958 en 2010 mee aan tientallen films. Bekend wordt de acteur om zijn memorabele rollen van ietwat afwijkende types, veelal met kenmerkende grijns. De rollen leveren hem diverse prijzen op. Met een aantal tegenspeelsters begint hij een verhouding. De kinderen die hieruit worden geboren krijgen het werken in de filmindustrie met de paplepel ingegoten. Als Nicholson 37 jaar is krijgt hij te horen dat hij door zijn grootouders is opgevoed en het niet duidelijk is wie zijn echte vader is. Wie zijn de grootouders, die ene vrouw waarmee hij trouwt en de vriendinnen waarmee Nicholson voor korte of langere tijd een relatie heeft gehad?

Jack Nicholson

Jack Nicholson is een Amerikaanse filmacteur die tussen 1958 en 2010 aan tientallen films en een aantal Amerikaanse televisieseries heeft meegewerkt. De acteur staat bekend om de uiteenlopende rollen die hij speelt, veelal die van de antiheld, de slechterik en de buitenstaander die rebelleert tegen de sociale structuur. De definitieve doorbraak volgt in 1969 met zijn rol in Easy Rider. Films waarop Nicholson zijn stempel heeft gedrukt zijn onder meer One Flew Over The Cuckoo’s Nest, The Shining, The Witches Of Eastwick, Batman en A Few Good Men. Voor zijn rollen heeft hij vele prijzen mogen ontvangen waaronder drie Oscars, drie BAFTA Awards en zeven Golden Globes.

Zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderen

Jack Nicholson heeft zijn biologische vader nooit gekend en wordt opgevoed door zijn grootouders. Zijn biologische moeder beschouwt hij als zijn oudere zuster. Nicholson trouwt eenmaal maar houdt aan zijn filmrollen menigmaal voor korte of langere tijd een vriendin over. Uit een aantal van de affaires worden kinderen geboren die allemaal in de voetsporen van hun ouders treden. Wie zijn de grootouders, de vrouw, de vriendinnen en de kinderen van deze wereldberoemde acteur?

Jack's (groot)ouders

John Joseph (Jack) Nicholson wordt geboren op 22 april 1937 in Neptune City in de Amerikaanse staat New Jersey. Zijn moeder is June Francis Nicholson (1918-1963), een danseres (showgirl). In 1936 trouwt zij met de eveneens in de showbusiness werkzame Donald Furcillo (1910-1997) die op dat moment nog getrouwd blijkt te zijn met een andere vrouw.

June heeft kort voor het huwelijk een affaire met een andere man waardoor onduidelijk is wie Jack’s biologische vader is. Als Jack eenmaal is geboren staat Ethel, June’s moeder, erop het kind op te voeden zodat June zich kan blijven richten op haar danscarrière.
Nicholson groeit daardoor op in de veronderstelling dat zijn grootouders Jon Joseph Nicholson en Ethal May Rhoads zijn ouders zijn en zijn werkelijke moeder zijn zuster is, een vergelijkbare situatie als waarmee muzikant Eric Clapton te maken heeft.

Time Magazine

Pas in 1974, door toedoen van een journalist van Time Magazine, ontdekt Nicholson dat zijn ‘ouders’ in werkelijkheid zijn grootouders zijn, dat zijn zuster zijn echte moeder is en een andere ‘zus’ zijn tante. Op dat moment zijn zowel zijn moeder als zijn grootmoeder overleden (in respectievelijk 1963 en 1970). Anno 2019 kan een DNA-test duidelijkheid verschaffen in dit soort kwesties maar Jack Nicholson heeft hier uitdrukkelijk niet voor gekozen en verklaart dat hij niet weet wie zijn biologische vader is: ‘only Ethel and June knew and they never told anybody’.

Sandra Knight (echtgenote)

Het enige huwelijk dat Jack Nicholson aangaat is met Sandra Knight, van juni 1962 tot de scheiding in augustus 1968. Sandra Knight (1940) is een Amerikaanse schrijfster en als actrice bekend van een aantal low-budgetfilms uit de jaren vijftig en zestig waarin ze is te zien, waaronder Frankenstein’s Daughter en The Terror. Daarnaast is de in Californië geboren Knight te zien in meer dan tien televisieseries.

Jennifer Nicholson (dochter)

Het echtpaar verwelkomt in september 1963 dochter Jennifer. Ze treedt enigszins in de voetsporen van haar ouders en werkt mee in het productieteam van een aantal films waarin haar vader een prominente rol heeft, waaronder Wolf en The Witches Of Eastwick. Ze houdt zich daarnaast bezig met mode en heeft een eigen boetiek in Santa Monica. Tijdens haar opleiding op Hawaï leert ze haar latere man Mark Norfleet kennen met wie ze twee kinderen heeft. Een van die kinderen is zoon Duke Norfleet, Jack's kleinzoon, die in 2019 onder de naam Duke Nicholson meespeelt in de horrorfilm Us.

Susan Ansprach (vriendin)

Actrice Susan Ansprach (1942-2018) en Jack Nicholson kennen elkaar van de film Five Easy Pieces waarin beiden een hoofdrol spelen. De film gaat op 12 september 1970 in première; precies twee weken later bevalt Susan van een zoon, Caleb, van wie ze beweert dat Nicholson de biologische vader is. In een interview in 1984 met het magazine Rolling Stone verklaart hij niet overtuigd te zijn van het feit dat hij de vader is van Susan’s zoon. In 1996 daarentegen zegt Caleb dat Nicholson hem in een telefoongesprek ‘mijn zoon’ noemt. In de tussenliggende jaren draagt Nicholson financieel bij aan de opleiding van Caleb.

Caleb James Goddard (zoon)

Ook Caleb begeeft zich op acteerterrein; in 1998 heeft hij een rol in de sitcom The Slap Maxwell Story waaraan tevens zijn moeder meewerkt. Als zijn moeder met acteur Mark Goddard trouwt adopteert Goddard haar beide kinderen; naast Caleb is dat Catherine, een dochter van Susan Ansprach uit een eerdere relatie met acteur Steve Curry.

Anjelica Huston / Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Anjelica Huston / Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Anjelica Huston (vriendin)

Tussen 1973 en 1990 onderhoudt Nicholson een knipperlichtrelatie met Anjelica Huston (1951). De actrice is samen met Nicholson te zien in de films The Postman Always Rings Twice (1981) en Prizzi’s Honor (1985). Grote bekendheid krijgt ze door haar rol van Morticia Addams in de twee Addams Family-verfilmingen. Huston is afkomstig uit een familie van Oscarwinnaars, heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame. In 1996 begint ze met het regisseren van films wat haar een Emmy-nominatie heeft opgeleverd.

Winnie Hollman (vriendin)

Tijdens de aan/uit-verhouding met Anjelica Huston is er in Nicholson’s leven ruimte voor het Deense model Winnie Hollman. Ook zij is actrice en te zien in onder meer Eyes Of Laura Mars. Uit de relatie tussen de twee, die enkele jaren duurt, wordt dochter Honey geboren.

Honey Hollman (dochter)

Nicholson’s dochter Honey Hollman (1981) is in een aantal Deense films te zien maar wil zich zeker niet volledig richten op een acteercarrière. Ze denkt dat ze dan te veel zou worden afgerekend op haar achtergrond. Volgens haar moeder heeft Honey naast dezelfde gelaatstrekken ook het temperament van haar vader: ‘I scream and shout a lot’.

Rebecca Broussard (vriendin)

Tussen 1989 en 1994 heeft Nicholson een verhouding met actrice Rebecca Broussard (1963). In de film The Two Jakes (1990) is de hoofdrol weggelegd voor Nicholson en speelt Rebecca een kleine rol. De ex-vrouw van muziekproducer Richard Perry wil van kinds af aan al actrice worden maar moet eerst genoegen nemen met serveerwerk in een nachtclub en rolletjes in televisiecommercials voordat ze in 1988 haar eerste rol in een film heeft; ze speelt een gegijzelde in de actiefilm Die Hard.

Lorraine Broussard Nicholson (dochter)

Uit Nicholson’s relatie met Rebecca worden twee kinderen geboren: dochter Lorraine (1990) en zoon Raymond (1992). Wederom vallen de appels niet ver van de boom. Lorraine is tussen 2003 en 2016 in een tiental films te zien, voor het eerst op 13-jarige leeftijd in haar vaders film Something’s Gotta Give. Haar eerste grote rol krijgt ze acht jaar later in Soul Surfer. Vanaf 2013 legt ze zich eveneens toe op het schrijven, produceren en regisseren van korte films.

Raymond Broussard Nicholson (zoon)

Zoon Raymond, of kortweg Ray, is in 2006 als assistent-regisseur betrokken bij de komische film The Benchwarmers; in 2018 verschijnt hij als effectenmakelaar in de Japans-Amerikaanse thriller The Outsider.

Lara Flynn Boyle (vriendin)

Rond de eeuwwisseling heeft Nicholson een verhouding met Lara Flynn Boyle (1970). De actrice dankt haar bekendheid vooral aan het personage Donna Hayward in de Amerikaanse televisieserie Twin Peaks, een serie die begin jaren negentig ook op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden en al snel een wereldwijde cultstatus verkrijgt. Bij de uitreiking van de Emmy’s in 1999 verschijnen de twee voor het eerst samen in het openbaar.

Lees verder

© 2019 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack Nicholson, Hollywood-icoonJack Nicholson werd geboren op 22 april 1937 in Neptune, New Jersey. Hij is een van de meest prominente filmacteurs van…
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…
Jennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: ineens is ze er. Bekend door haar rol in Silver Linings Playbook. Een goedlachse en charmante begin-t…
Alles over de Jack Russel TerriërDe Jack Russel is van oorsprong een hond die gebruikt werd bij de vossenjacht in Engeland. De Foxterriër is de voorloper…

Metallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica: Geschiedenis van een legendarische metalbandMetallica is een zeer succesvolle en legendarische (thrash)metalband uit Amerika. In 1981 is de band opgericht en ze zij…
Artiestennaam ontwikkelen: wat er bij komt kijkenArtiestennaam ontwikkelen: wat er bij komt kijkenIn de wereld van de muziek en showbizz wordt veel gebruik gemaakt van artiestennamen. Dat gebeurt zowel in Nederland als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kingkongphoto & www.celebrity-photos.com From Laurel Maryland, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Nicholson#cite_note-McDougal-7
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_Nicholson
 • https://people.com/archive/the-house-that-jack-owns-vol-46-no-1/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Anspach
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Anjelica_Huston
 • http://cphpost.dk/news/culture/who-is-honey-hollman.html
 • http://www.jack-nicholson.info/biography/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rebecca_Broussard
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lara_Flynn_Boyle
 • Afbeelding bron 1: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.