Eric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderen

Eric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderen Eric Clapton is nog maar achttien jaar als hij zich in oktober 1963 bij de Engelse blues- en rockband The Yardbirds voegt. Nadat hij vervolgens zijn stempel drukt op enkele andere groepen is hij sinds 1970 een gevierd soloartiest. In zijn privéleven heeft Clapton, die meerdere vriendinnen en vrouwen heeft gehad, te maken met langdurige drugs- en alcoholverslavingen. Hij heeft zijn vader nooit gekend en zijn vierjarige zoon komt om het leven bij een noodlottig ongeval. Deze ingrijpende gebeurtenissen heeft hij verwerkt in de nummers 'My fatherís eyes' en 'Tears in heaven'. Wie zijn de vader, de vriendinnen, de vrouwen en de kinderen van deze wereldberoemde blues- en rockgitarist?

Eric Clapton

De Engelse zanger en gitarist Eric Clapton vestigt zijn reputatie met snelle gitaarloopjes en bezielde bluessoloís. Zijn op de blues gebaseerde stijl bevat tevens rockelementen. Clapton speelt achtereenvolgens in de groepen The Yardbirds, John Mayallís Bluesbreakers, Cream, Blind Faith en via Delaney, Bonnie & Friends tenslotte in Derek & The Dominoís. Vervolgens wordt hij een gevierd soloartiest met onder meer de nummers I shot the sheriff, Wonderful tonight, Cocaine, Layla en Tears in heaven. In de 21ste eeuw keert Clapton in zijn muziek terug naar de blues. Ondanks zijn successen op muzikaal gebied kampt de muzikant tijdens zijn carrière op privégebied met langdurige drugs- en alcoholverslavingen.

Zijn vader, vrouwen en vriendinnen en kinderen

Eric Clapton heeft zijn biologische vader nooit gekend en wordt opgevoed door zijn grootouders. Van zijn biologische moeder denkt hij eerst dat zij zijn oudere zuster is. Eric trouwt met onder meer Pattie Boyd, de vrouw van één van zijn beste vrienden. Zijn enige zoon overlijdt op jonge leeftijd aan de gevolgen van een val vanuit een appartement. Wie zijn de vader, de vriendinnen, de vrouwen en de kinderen van deze wereldberoemde muzikant?

Eric's moeder en opvoeding door grootouders

Eric Clapton wordt geboren op 30 maart 1945 in Ripley in het Engelse graafschap Surrey als zoon van Patricia Molly Clapton (1929-1999) en Edward Walter Fryer (1920-1985). Patricia is op dat moment slechts zestien jaar en heeft een kortstondige relatie achter de rug met Fryer, een in Engeland gelegerde Canadese militair. Fryer is voor de geboorte van Eric teruggekeerd naar Canada en heeft geen weet van het bestaan van zijn zoon. Eric krijgt bij de geboorte de achternaam van zijn moeder; haar vader heette Reginald Cecil Clapton.

Clapp

Eric wordt opgevoed door zijn grootmoeder Rose en haar echtgenoot Jack Clapp. Laatstgenoemde is de stiefvader van Patricia waardoor, vanwege de gelijkenis in de namen, onterecht wordt gedacht dat Ericís achternaam Clapp zou zijn in plaats van Clapton. Omdat Eric wordt opgevoed door zijn grootouders is hij aanvankelijk in de veronderstelling dat zijn moeder Patricia zijn zus is, een vergelijkbare situatie als waarmee acteur Jack Nicholson te maken heeft. Patricia krijgt in de jaren daarna een verhouding met ene Frank MacDonald, een andere Canadese militair, trouwt met hem en verhuist naar Duitsland.
Pas als Eric negen jaar is hoort hij dat Patricia zijn echte moeder is en ziet hij voor het eerst zijn zesjarige halfbroer uit Patricia's huwelijk met Frank. Ondanks dat hij vanaf dat moment de waarheid weet omtrent zijn echte moeder, blijft hij bij zijn grootouders.

Edward Walter Fryer (vader)

Edward Walter Fryer, Ericís biologische vader, keert na het einde van de Tweede Wereldoorlog terug naar Canada. Tijdens zijn leven heeft Fryer niet geweten dat hij de vader is van een beroemde muzikant. Althans, als hij het wel heeft geweten heeft hij het nooit laten blijken. Muziek speelt een belangrijke rol in Fryerís leven; hij is pianist en zingt in pubs. In Canada trouwt hij enkele malen en heeft, naast Eric, tenminste drie kinderen. Eén van hen is dochter Eva Jane die een enorme fan is van de muziek van Eric Clapton, zelfs voordat bekend wordt dat hij haar halfbroer is. Dankzij het onderzoek van de Canadese journalist Michael Woloschuk komt Clapton in 2007 meer over zijn echte vader te weten, die dan al meer dan twintig jaar dood is.

My fatherís eyes

Eric Clapton schrijft begin jaren negentig het nummer My fatherís eyes. Het nummer is geïnspireerd door het feit dat hij nooit zijn vader heeft ontmoet en dus nooit heeft gekend. My fatherís eyes verwijst ook naar het korte leven van Ericís zoon Conor.

'I never met my father and I realized that the closest I ever came to looking into my father's eyes was when I looked into my son's eyes.'
[Eric Clapton in zijn biografie]

Pattie Boyd / Bron: Eddie Janssens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pattie Boyd / Bron: Eddie Janssens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Pattie Boyd (eerste huwelijk)

Pattie Boyd (1944) is een Engels model en fotograaf. Van 1966 tot 1977 is ze getrouwd met George Harrison, een goede vriend van Clapton. Deze goede vriendschap brengt Clapton in contact met Boyd. Van maart 1979 tot juni 1989 is Clapton met Boyd getrouwd, een huwelijk dat wordt gekenmerkt door Ericís ontrouw en huiselijk geweld. Uit het huwelijk worden geen kinderen geboren; wel zou Pattie meerdere miskramen hebben gehad.

Yvonne Kelly (vriendin)

In 1984 begint Clapton een relatie met Yvonne Kelly, manager van de AIR Studios Montserrat waar op dat moment de opnames plaatsvinden van een nieuw album. Beiden zijn dan nog getrouwd maar uit de verhouding wordt in januari dochter Ruth Kelly geboren.

Ruth (dochter)

Tot 1991 weten Clapton en Kelly het bestaan van hun dochter Ruth buiten de publiciteit te houden. In juni 2013 wordt Eric Clapton grootvader als Ruth en haar man Dean Bartlett de ouders worden van zoon Isaac Eric Owen.

Lory Del Santo (vriendin)

Clapton´s verhouding met de Italiaanse actrice, televisiepersoonlijkheid en model Lory Del Santo is aanleiding voor de scheiding van Pattie Boyd. Lory is de moeder van Ericís zoon Conor Loren (1986). Claptonís lied Lady of Verona is opgedragen aan Lory die in 1958 in de buurt van Verona wordt geboren. Lory is degene die de Italiaanse zanger Zuchero aan Clapton voorstelt waarna een langdurige artistieke en vriendschappelijke band tussen de twee muzikanten ontstaat.

Conor (zoon)

Als Conor vier jaar is valt Eric en Lory's zoon per ongeluk uit een openstaand raam vanaf de 53ste verdieping van een appartement in Manhattan. De dood van Conor vormt voor Clapton de inspiratie voor het nummer Tears in heaven.

Tears in heaven

Clapton schrijft Tears in heaven naar aanleiding van de noodlottige val uit een appartement op 20 maart 1991 waarbij zijn vierjarige zoon Conor om het leven komt. De openingszin 'Would you know my name, if I saw you in heaven?' uit dit lied refereert aan het feit dat Clapton zich realiseert dat hij vaak afwezig was en maar weinig tijd met zijn zoon heeft doorgebracht.

In de jaren na het ongeluk zet de zanger zich in voor de noodzaak tot het zo kindveilig mogelijk maken van omgevingen en objecten voor kinderen. Zowel Tears in heaven als My fatherís eyes zingt Clapton niet meer sinds 2004. ĎI didn't feel the loss any more, which is so much a part of performing those songs. I really have to connect with the feelings that were there when I wrote them. They're kind of gone and I really don't want them to come back, particularly. My life is different now. They probably just need a rest and maybe I'll introduce them for a much more detached point of view,í aldus de zanger.

Melia McEnery (tweede huwelijk)

In 1998 ontmoet de dan 53-jarige Clapton in Columbus, Ohio de 31 jaar jongere Melia McEnery (1976), enig kind van een Schotse vader en een Koreaans-Ierse moeder. De twee ontmoeten elkaar op een feest in Los Angeles als Melia aan Eric een handtekening vraagt, bedoeld voor haar oom.

Julie, Ella en Sophie (dochters)

Het stel trouwt op 1 januari 2002 in Claptonís geboorteplaats Ripley. Vrienden en familie van beiden denken aanvankelijk alleen uitgenodigd te zijn voor de doopceremonie van Ericís dochters Ruth (dan 15 jaar) en Julie Rose (dan zes maanden), maar zijn verrast als op dezelfde dag Melia en Eric hun huwelijksgeloften uitwisselen. Na de geboorte van Julie Rose (2001) worden in het huwelijk nog twee dochters geboren: Ella May (2003) en Sophie Belle (2005).
© 2019 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSEric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSIn 1976 schrijft Eric Clapton het nummer ĎWonderful tonightí in de tijd dat hij moet wachten totdat zijn vriendin en lat…
Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton werd tijdenlang als beste gitarist ter wereld beschouwd. Hij werd slowhand genoemd omdat hij de meest waanz…
Cream - Engelse rockbandDe crème de la crème van de rockmuziek, zo zagen zij zichzelf en daarom noemden zij zichzelf Cream. Drie virtuozen: Jack…
Eric Claptons chocoladeverslaving inspireert George HarrisonDe Beatles schreven niet alleen over de liefde of over puberprobleempjes zoals in de beginjaren, maar pikten ook element…

Jack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenJack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenDe Amerikaanse acteur Jack Nicholson werkt tussen 1958 en 2010 mee aan tientallen films. Bekend wordt de acteur om zijn…
Artiestennaam ontwikkelen: wat er bij komt kijkenArtiestennaam ontwikkelen: wat er bij komt kijkenIn de wereld van de muziek en showbizz wordt veel gebruik gemaakt van artiestennamen. Dat gebeurt zowel in Nederland als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steve Proctor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Clapton
  • http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/06/until-he-was-nine-eric-clapton-thought-his-mother-was-his-sister/
  • http://www.eric-clapton.co.uk/interviewsandarticles/hisfatherseyes.htm
  • https://answersafrica.com/melia-mcenery-eric-clapton-facts.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tears_in_Heaven
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lory_Del_Santo
  • Afbeelding bron 1: Eddie Janssens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.