Eric Claptons chocoladeverslaving inspireert George Harrison
De Beatles schreven niet alleen over de liefde of over puberprobleempjes zoals in de beginjaren, maar pikten ook elementen uit het dagelijkse leven om er een tekst rond te brouwen. Dat was het geval bij George Harrisons ‘Savoy Truffle’ dat gebaseerd was op Eric Claptons passie voor chocolade.
Vriend Clapton
George Harrison en
Eric Clapton zijn hun hele leven goede vrienden geweest, zelfs toen Clapton
Patty Boyd, de vrouw van George, inpikte. Ze kenden elkaar door en door en speelden op elkaars platen. Harrison wist dat Clapton een chocoladefreak was. Deze verslaving was zo erg dat de Creamgitarist regelmatig op bezoek bij de tandarts moest. Zo gebeurde het dat Clapton door zijn tandarts werd aangeraden zijn chocoladeverslaving af te bouwen, aangezien hij alweer een reeks gaatjes had opgelopen. Het was de directe aanleiding voor het ontstaan van ‘Savoy Truffle’, een van de vier songs die Harrison op het
Witte Album (1968) mocht plaatsen.
Macintosh chocolaadjes
De basis van de song is eigenlijk een opsomming van de variëteiten die je in een doos Macintosh-chocolades
Good News kon terugvinden. Omdat die echter niet volstonden zag Harrison zich verplicht om er enkele bij te verzinnen om zijn compositie te kunnen afwerken. ‘Cherry Cream’ en ‘Coconu Fudge’ waren dus zijn creaties in tegenstelling tot ‘Crème Tangerine’ en ‘Montelimar’ bijvoorbeeld die wel tot het officiële assortiment behoorden.
Met die opsomming van kleurrijke namen wilde George zijn maatje eigenlijk een beetje plagen. Na het savoureren van de Savoy Truffle zou je zelfs al je tanden moeten laten trekken, waarschuwde hij: “
And you’ll have to have them all pulled out/ After the Savoy Truffle”…
Verwijzingen
Via citaten en verwijzingen naar het eigen repertoire hebben de Beatles in feite hun eigen mythe gecreëerd. In ‘Savoy Truffle’ verwijst George naar een song die eveneens op de dubbele witte opgenomen werd: “
You all know Ob-la-di-bla-da”, zingt hij, hoewel niemand op het ogenblik dat hij zijn tekst schreef het nummer al kende.
Op datzelfde witte album staat het nummer ‘
Glass Onion’ van
John Lennon waarin niet minder dan vijf songs worden geciteerd: “
I told you about Strawberry Fields”, “
I told you about the walrus and me”, “
Lady Madonna trying to make ends meet”, “
I told you about the fool on the hill” en “
Fixing a hole in the ocean”. In ‘
I am the Walrus’ verwijst diezelfde John Lennon naar ‘
Lucy in the Sky with Diamonds’ en aan het eind van ‘
All You Need is Love’ zingt hij het refrein van ‘
She Loves You’.
You Are What You Eat
Een week voordat ‘Savoy Truffle’ geschreven werd kwam de muziekdocumentaire over de flowerpowerperiode ‘You Are What You Eat’ in de Britse bioscopen. Persagent
Derek Taylor had de film gezien en suggereerde George om de titel in zijn song op te nemen. Hij voldeed direct aan Taylors verzoek, maar hoeveel mensen zullen nog weten dat het een verwijzing naar een film betreft waarin artiesten als
David Crosby,
Frank Zappa,
Barry McGuire,
Tiny Tim en
The Band voorkwamen?
Mistevreden blazers
Het was al eerder gebeurd dat
studiomuzikanten die door de Beatles werden ingehuurd niet bijster tevreden waren over het uiteindelijk resultaat van hun bijdrage. Zo ook met de jazzblazers die op ‘Savoy Truffle’ figureerden en die hun eigen inbreng niet meer herkenden in de definitieve versie omdat de klank van de saxofoons aanzienlijk werd vervormd. Harrison had zich wel vooraf verontschuldigd omdat hij begreep dat ze dat niet zo fijn zouden vinden.
Op ‘Savoy Truffle’ speelden slechts drie Beatles mee. John Lennon niet.
Andere versies
Niettegenstaande dit een song was die qua tekst eigenlijk geen hoge toppen scheerde, waren er toch grote artiesten zoals
Ella Fitzgerald die hem coverden.