Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereld

Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereld Eric Clapton werd tijdenlang als beste gitarist ter wereld beschouwd. Hij werd slowhand genoemd omdat hij de meest waanzinnige riedels uit zijn hand toverden zonder ogenschijnlijk zijn hand veel te bewegen. Clapton is begonnen in de jaren 60 en heeft veel drank en drugsproblemen gekend maar hij kon ondanks dat altijd goed gitaar spelen. Door zijn enorme muzikale succes behoort Clapton met naar schatting 120 miljoen pond tot de rijkste mensen in het Verenigd Koninkrijk. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Clapton´s bands

Eric Clapton is geboren op 30 maart 1945. Hij is een virtuoze gitarist en daarnaast zingt hij en schrijft hij liedjes. In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft hij in diverse bands gespeeld. Hij speelde bij The Yardbirds, John Mayall and the Bluesbreakers en Cream. Daarna heeft hij bij Blind Faith, Derek and the Dominos en Delaney en Bonnie and Friends gespeeld. Met Derek and the Domino's nam hij voor het eerst hede song "Layla" op, waarmee hij wereldberoemd is geworden. Ook heeft hij een tijdje in John Lennons Plastic Ono band gespeeld samen met Beatles gitarist George Harrison. Vanaf de jaren 70 heeft Clapton veel solo opgetreden en was daarin zeer succesvol. Hij wordt tot de 5 meest invloedrijke gitaristen ter wereld gerekend.

Bron: Matt Gibbons, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Matt Gibbons, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Slowhand in The Yardbirds

The Yardbirds was een band waarin grote gitaarhelden als Jimmy Page van Led Zeppelin, Jeff Beck en Eric Clapton in debuteerden. Eric Clapton stapte in 1963 binnen om gitarist Top Topham te vervangen. Daarna brak de band door met nummers als ¨For your Love¨ en ¨Good Morning Little School Girl¨. Tijdens zijn optredens brak Clapton soms een snaar. Hij speelde gewoon door terwijl hij de snaar verving. Het publiek reageerde hierop door een ¨slow clap¨ uit te voeren. Giorgio Gomelsky, eigenaar van de club Crawdaddy waar The Yardbirds vaak speelden, vond dat Clapton snel speelde maar dat dit niet aan zijn hand te zien was en in combinatie met de ¨slow clap¨ die hij als open doekje ontving, kreeg Clapton vervolgens zijn bijnaam ¨Slowhand¨. Clapton verliet de band en beval Jimmy Page aan als vervanger maar hij schoof deze baan door naar Jeff Beck om later samen met Beck in The Yardbirds te spelen.

The Cream

Na zijn avontuur bij The Yardbirds trad Clapton toe tot Cream. De drummer was de legendarische Ginger Baker en de bassist jack Bruce. Cream was samen met The Rolling Stones en The Beatles tot één van de eerste superbands, in die zin dat alle muzikanten helden op zich waren die hun instrument uitmuntend bespeelden. Binnen twee jaar werd Cream een ongekend succes en verkocht de band miljoenen albums. Hun grootste muzikale successen waren ¨Sunshine of your Love¨, ¨White Room¨ en ¨Crossroads¨. Jimi Hendrix heeft aan Clapton gevraagd of hij de riff van ¨Sunshine of your Love¨ mocht gebruiken voor zijn song ¨Machine Gun¨. Dat mocht van Clapton. Hendrix en Clapton waren in 1967 de twee beste gitaristen ter wereld.

Bron: Yummifruitbat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Yummifruitbat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Blind Faith

Na Cream startte de band Blind Faith waar Clapton samen speelde met Steve Winwood, Ginger Baker en Rick Grech. Blind Faith was een zeer goede band die het ongelooflijke mooie ¨Can´t find my way Home¨ speelde. De band debuteerde in het Hyde Park in Londen voor 100.000 man. Dat is een ongekend groot publiek voor een eerste concert van een band. Blind Faith had een L.P. met een topless vrouw op de hoes. Deze hoes werd in de preutse Verenigde Staten verboden en vervangen door een foto van de bandleden. Helaas bleef Blind Faith maar 7 maanden bestaan.

Bijna niet stuk te krijgen

In de jaren 60 was Eric clapton eens zo dronken dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Hij kreeg toch een gitaar in zijn handen geduwd toen hij in de Marquee was, waar vele Engelse popartiesten hun carriere zijn begonnen. Languit liggend op de grond speelde hij de sterren van de hemel. De meeste dronken gitaristen kunnen geen fatsoenlijke noot meer spelen maar dat gold niet voor Clapton. Drank en drugs konden zijn gitaartalent niet kapot maken. Later werd hij een zware heroïnejunk. De meeste junks zijn geen knip voor de neus waar en kunnen helemaal niks. Maar Clapton speelde gewoon door, zij het wat trager. In de jaren 80 gaf hij toe dat hij een alcoholprobleem had. Hij ging per vliegtuig naar een kliniek voor alcoholisten en dronk in het vliegtuig veel omdat hij bang was nooit meer te kunnen drinken. Hij moest in de afkickkliniek worden gedragen.

Eric Clapton met Tina Turner / Bron: Fattkatt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Eric Clapton met Tina Turner / Bron: Fattkatt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Derek and the Dominos

Clapton is het meest beroemd geworden om zijn bijdrage in Derek and the Dominos. Met deze band nam hij het wereldberoemde ¨Layla¨ op. Dit nummer heeft een heel typerend intro. Clapton speelt dit nummer samen met slide gitarist Duane Allman. Het nummer is helemaal grijs gedraaid op de radio. In de jaren 80 werden ¨Unplugged¨ akoestische sessies populair en scoorde Clapton een tweede wereldhit met ¨Layla¨ gespeeld op een Spaanse gitaar.

Clapton kende zijn vader niet

Eric Clapton heeft zijn eigen vader nooit gekend. Hij werd opgevoed door zijn grootouders. Zijn vader was een Canadese soldaat die na de Tweede Wereldoorlog weer terug naar Canada ging. Zijn grootouders wisten zijn naam, Edward Fryer, maar hebben tot 2007 gewacht om dit te vertellen. Zijn echte vader was toen al jaren dood. Clapton is opgevoed in de waan dat hij een oudere zuster had. In werkelijkheid was deze zus zijn moeder. Zijn moeder trouwde later met een andere Canadese soldaat met wie ze in Duitsland ging wonen.

Gastoptredens

Eric Clapton is een geliefde muzikant en speelde veel bijdragen aan andere beroemdheden. Clapton heeft zeer veel gastoptredens gedaan. Hij speelde onder meer samen met Bob Marley, Wynton Marsalis, Buddy King, Frank Zappa, Bob Dylan, Phil Collins, Tina Turner, Zucchero, Sting, Taj Mahal, Marie J. Blige, B.B. King, Bill Wyman, Santana en The Rolling Stones.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton is nog maar achttien jaar als hij zich in oktober 1963 bij de Engelse blues- en rockband The Yardbirds voeg…
Cream - Engelse rockbandDe crème de la crème van de rockmuziek, zo zagen zij zichzelf en daarom noemden zij zichzelf Cream. Drie virtuozen: Jack…
Eric Claptons chocoladeverslaving inspireert George HarrisonDe Beatles schreven niet alleen over de liefde of over puberprobleempjes zoals in de beginjaren, maar pikten ook element…
Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSEric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSIn 1976 schrijft Eric Clapton het nummer ‘Wonderful tonight’ in de tijd dat hij moet wachten totdat zijn vriendin en lat…

Maria Mena en het album ViktoriaIn 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met…
Queen, Koninklijke RockmuziekQueen, Koninklijke RockmuziekQueen is begonnen als punkachtige hardrock en geëindigd als symfonische popband met een unieke eigen sound. Queen zal no…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.