Cream - Engelse rockband

De crème de la crème van de rockmuziek, zo zagen zij zichzelf en daarom noemden zij zichzelf Cream. Drie virtuozen: Jack Bruce, Eric Clapton en Ginger Baker vormden samen deze band die geschiedenis heeft geschreven met hun revolutie van het geluid van de elektrische muziek.

De jaren '60

In 1966 werd de band Cream gevormd op initiatief van Ginger Baker. Cream werd bekend vanwege hun stijl waarin duidelijk de jazz en de oude blues naar voren kwam, alsmede de psychadelia van de jaren '60. Maar waar zij hun succes uiteindelijk aan te danken hebben gehad is hun nieuwe manier van optreden, met solo's die soms wel 20 minuten duurden. Hun improvisatie kunsten waren ongekend en opende de deuren voor menig ander artiest op dit terrein.

Kort bestaan

De band Cream heeft niet lang bestaan, slechts voor drie jaar. Maar in die drie jaar hebben zij iets bereikt waar veel bands alleen maar van kunnen dromen, hun gigantische bijdrage aan de ontwikkeling van de elektrische muziek. Cream plaveide de weg voor muzikanten als Jimi Hendrix, Led Zeppelin en ga zo maar door. Ook werd het mogelijk om elektrische jazz te combineren met progressieve rock, wat daarvoor alleen maar ondenkbaar was. De barrières van de pop-rock song werden doorbroken, daarvoor in de plaats kwam 'het muzikant zijn'.

Eric Clapton

Eric Clapton was het bekendste lid van de band. Alhoewel hij in het begin veel inbreng dacht te hebben bleek dit niet zondermeer mogelijk vanwege de grote persoonlijkheden van ginger Baker en Jack Bruce. Cream werd (en was) een groep van gelijken, met gelijke inbreng. Claptons meesterlijke solo's werden afgewisseld met waanzinnige drumsolo's gevolgd door een krachtige pompende bas van de vingers van Bruce.

Waanzinnig geluid

Alleen deze drie heren konden de muziek zo laten klinken zoals het hoorde. Clapton's latere optredens met andere muzikanten konden bij lange na niet tippen aan wat de virtuozen toentertijd neerzetten. Wat van enorm belang is geweest voor de virtuozen, is hun achtergrond. Bruce en Baker hadden allebei een jazz achtergrond, terwijl Clapton een ware meester was in de bluesgitaar. Baker, waarschijnlijk de beste drummer uit de geschiedenis van het rock-genre, bracht de jazz-techniek naar de wereld van blues-rock.

De glory van Cream

Waarschijnlijk kon Jack Bruce het meest aanspraak maken op het zijn van voorman. Echter, geen van de drie domineerde over de anderen. Het podium diende als slagveld waar de muziek die uit de instrumenten kwam het wapen was. Dit leidde tot de meest fantastische improvisaties. De verschillen in persoonlijkheden van de drie muzikanten waren in totaal geen belemmering voor de muziek, eerder de brandstof waarmee ze krachtige muziek neerzetten die voor altijd zal worden blijven herinnerd.

Enkele grote klassiekers:

  • Sunshine of your love
  • Spoonfull
  • White Room
  • Strange brew
  • Badge
  • I feel free
© 2009 - 2024 Jeanpaul88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton werd tijdenlang als beste gitarist ter wereld beschouwd. Hij werd slowhand genoemd omdat hij de meest waanz…
Eric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton is nog maar achttien jaar als hij zich in oktober 1963 bij de Engelse blues- en rockband The Yardbirds voeg…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…

Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Jeanpaul88 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.