The Rolling Stones, de grootste Rock Band op Aarde

The Rolling Stones noemen zich met recht de grootste Rock band ter wereld. Ze hebben al meer dan 50 jaar succes. Een leven van sex, drugs en rock ’n roll heeft nog nooit zo lang geduurd. The Rolling Stones worden vaak kortweg ´Stones´ genoemd. Zanger Mick Jagger is de meest gezichtsbepalende frontman van deze superband. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De Stonesleden in vogelvlucht

Het Engelse vijftal bestond oorspronkelijk uit zanger Mick Jagger, gitarist Keith Richards, gitarist Brian Jones, bassist Bill Wyman en drummer Charlie Watts. Bill Wyman speelt sinds 1993 niet meer bij de Rolling Stones. Brian Jones verliet de band op 9 juni 1969. Nog geen maand later werd hij dood aangetroffen in een zwembad. Bill Wyman is vervangen door Darryl Jones en Brian Jones is eerst door Mick Taylor vervangen. Later nam Ron Wood zijn plek als 2e gitarist over.

Rhythm ‘n Blues

In 1963 brachten ze hun eerste single genaamd ‘Come On’ uit. Het was een rhythm and blues nummer van Chuck Berry. In hun beginjaren hebben de Stones veel zwarte rhythm and blues gecoverd. Ze ontwikkelden hun eigen rocksound op basis van deze zwarte muziekstroming. Hun tweede single was ‘I wanna be your man’ geschreven door John Lennon en Paul Mcartney van de Beatles. De Stones gingen vriendschappelijk met de Beatles om. In het publiek was het anders. Jarenlang stelden mensen elkaar de vraag: hou je meer van de Beatles of van de Stones? Het was vrijwel onmogelijk van beide bands te houden.

Beatles

De Stones werden door Lennon en McCartney op het idee gebracht om zelf liedjes te schrijven. Als schrijver van een lied verdien je meer geld aan royalty’s. Soms was dat een punt van discussie in de band. Er zijn veel muzikale ideeën van Bill Wyman, Charlie Watts en Mick Taylor gebruikt in liedjes van de Stones. Toch zijn deze drie heren nooit aangemerkt als songwriter. Het heeft een tijdje geduurd voordat de Stones zelf een hit schreven. Satisfaction uit 1965 was hun eerste zelf geschreven wereldhit. Deze song stond overal ter wereld wekenlang nummer 1 in de hitlijsten.

Hysterisch

De muziek die de Stones en de Beatles ten gehore brachten maakte het publiek van de jaren 60 hysterisch. De eerste jaren van de rockmuziek werd er zo hard gegild in de zaal dat het vrijwel onmogelijk was om de muziek te horen. Als een bandlid zich op straat vertoonde kwam er direct een horde van honderden gillende meisjes op af.

Rangorde

In de jaren 60 was er een strijd binnen de Stones om het leiderschap. Bands moesten een voorman hebben, dat was duidelijker voor het publiek. Meestal was de zanger de voorman, in dit geval Mick Jagger. Brian Jones gold in de jaren 60 als het muzikale meesterbrein van de Stones. Het nummer ‘Paint it Black’ klinkt toch een stuk minder goed zonder zijn sitar. Brian Jones kon op vele instrumenten spelen. Soms leerde hij een instrument in één dag bespelen. Voor hem was het logisch dat door zijn grote muzikale invloed hij de voorman was. Mick Jagger was het daar niet mee eens. Waarschijnlijk mede om dit twistpunt is Brian Jones uit de band gestapt. Een dag voordat de Stones Mick Taylor aan het publiek voorstelde met een gratis concert in het Londense Hyde park, verdronk hij in een zwembad. Mick Taylor werd de 2e gitarist in de rangorde, na Keith Richards, zoals Ron Wood nu 2e gitarist is.

Drugs

De leden van de Stones staan bekend om hun drugsgebruik. Dat geldt overigens niet voor Bill Wyman en Charlie Watts die beiden de nuchterheid zelve zijn. Mick Jagger en vooral Keith Richards en Brian Jones zijn heel wat keren opgepakt wegens drugsbezit. De gang naar het gerechtsgebouw werd breeduit verslagen in de media. Hierdoor kregen de Stones publiciteit en dat heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan hun populariteit. Het werd door veel mensen belachelijk gevonden dat mensen werden opgepakt, alleen omdat ze een joint roken.

Hell’s angels

In de jaren 60 waren de hell’s angels de lijfwachten van de Rolling Stones. Het is niet zo dat de Stones ze hadden ingehuurd; maar de hell’s angels hadden zichzelf opgedrongen. Ze drongen gewoon bij ieder concert naar binnen. Ze werden een tijdje door de Stones getolereerd omdat ze anders heibel gingen maken. De belangrijkste taak die ze zich toe-eigenden was het afvoeren van bewusteloze meisjes. Nadat de hell’s angels een zwarte bezoeker doodschoten in San Francisco waren ze niet meer welkom bij stonesconcerten. De angels beweerden dat de bezoeker een pistool op zak had dat hij op Mick Jagger had gericht. De zwarte bezoeker had een blanke vriendin, iets wat in de jaren 60 een onacceptabel gegeven was voor hell’s angels.

Tour

De Stones hebben vanaf de jaren 60 tot heden veel tours gedaan. Een tour is een serie concerten in een bepaald deel van de wereld. In de jaren 60 waren ze al enkele malen in Amerika geweest en hadden ze tournees door Europa gemaakt. Meestal gaat een tour gepaard met een promotie van een nieuw album. Er zijn albums gemaakt van een tour zoals Get Yer Ya-Ya’s out uit 1970, Love you live uit 1977 en Still Live uit 1981. De tours van de Stones waren altijd al spectaculair qua decor, special effects en lichtshow, tegenwoordig aangevuld met video- en laserprojecties.

De jaren 70

Na het tumultueuze begin in de jaren 60 gingen de Stones rustig door met keihard rocken in de jaren 70. Het contract met platenmaatschappij Decca liep
af. De stones voelden zich financieel benadeeld door de muziekindustrie. Ze richten als eerste band hun eigen label op: The Rolling Stones Record label. Logo was de bekende uitstekende tong. Pas nadat de Stones hun eigen label hadden, begonnen ze echt veel geld te verdienen. Het eerste album op hun eigen label ‘Sticky Fingers’ is waarschijnlijk het beste Stones-album ooit gemaakt met klassiekers als Brown Sugar, sister Morphine en Wild Horses.

Heroïne

Een ander zeer goed album is ‘It’s only Rock ‘n Roll’ uit 1973. In de jaren 70 kregen Keith Richards en Mick Taylor steeds meer last van hun heroïneverslaving. Voor Taylor was dit, en het feit dat zijn muzikale ideeën niet beloond werden, de reden om de band te verlaten. Mick Taylor was puur technisch gezien een betere gitarist dan Keith Richards, maar hij kon het leven van een superster niet aan. Taylor treedt nu op in kroegen en buurthuizen, soms voor niet meer dan 100 man.

Ron Wood

Ron Wood werd de nieuwe sidekick van Keith Richards. De Stones kende hem nog uit de tijd van voordat the Rolling Stones bestond. Toen trad Wood samen met de Small Faces op in dezelfde clubs in Londen, als die waar Jagger, Richards en Jones kwamen. Ron Wood is naast gitarist een begenadigd schilder. Zijn schilderijen van Stonesleden zijn een gewild artikel in de kunstwereld. Ron Wood is vooral de slaggitarist van de Stones. Door hem heeft gitarist Keith Richards meer muzikale vrijheid. Overigens spelen de Stones vooral oude liedjes die een hit zijn geweest. na de jaren 70 heeft de band wel eens een hit gescoord maar iedereen zal het erover eens zijn dat de mooiste liedjes werden gemaakt in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Een criticus zou gemakkelijk kunnen schrijven dat de Stones 50 jaar na de oprichting van hun band zichzelf aan het coveren zijn.

Na de jaren 70

De leden van de band begonnen in de jaren 70 een paar soloprojecten. Bill Wyman kreeg in ‘83 op 47-jarige leeftijd een relatie met een 13-jarig meisje. De relatie is veel in de pers beschreven. 6 Jaar later trouwden ze. Een jaar later was de scheiding alweer. In de jaren 80 had men het drukker met soloprojecten dan Stones-albums maken. Mick Jagger en Keith Richards, vrienden vanaf hun kindertijd, konden het even iets minder goed met elkaar vinden. Mick Jagger zat in de betere kringen en ging om met de rijkste mensen uit de jetset. Keith Richards had een hekel aan die poeha. Alle geschillen zijn uiteindelijk bijgelegd en het vijftal ging weer platen maken en op tournee. De albums die vanaf de jaren 80 zijn verschenen halen het niet bij hun werk uit de jaren 60 en 70. Hun laatste hits waren uit midden jaren 80; Undercover of the Night en Harlem Shuffle. De concerten zijn nog steeds goed.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mick Jagger: BiografieMick Jagger: BiografieMick Jagger (Michael Philip Jagger), een Britse rocklegende geboren te Dartford op 26 juli 1943. Hij is onder andere roc…
Rolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger MuseumRolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger Museum‘The Rolling Stones - Unzipped’ is de titel van een tentoonstelling die terugkijkt op de meer dan 55 jaar waarin de geli…
Brian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd…
Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Toen de Rolling Stones in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw in Londen begonnen op te treden, dachten ze dat…

Frank Zappa, PopfenomeenFrank Zappa neemt, als rijk getalenteerd "self-taught" muzikant in de hedendaagse popmuziek een aparte plaats in. Hij wa…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Bronnen en referenties
  • Ik heb alle L.P.´s van de Stones beluisterd
  • Boek The Stones, Philip Norman
  • BoekThe Rolling Stones, The first twenty years
  • Boek The Rolling Stones van Ducray, Leblanc en Woerhle
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-06-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.