Brian Jones, jong gestorven Rolling Stone

Brian Jones, jong gestorven Rolling Stone Brian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd bekend als een van de oprichters van The Rolling Stones. In het voorjaar van 1962 richtte hij deze band samen met pianist Ian Stewart, zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards op. Zelf speelde Brian Jones gitaar. Brian Jones overleed op 27-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden. Hij behoort tot een fictieve groep van zangers en zangeressen die allen op 27-jarige leeftijd stierven. Ook Amy Winehouse, Jimi Hendrix en Janis Joplin tot deze groep.

Vroege jaren Rolling Stone Brian Jones

Brian Jones werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in het Park Nursing Home in Cheltenham in Engeland. Hij was de zoon van Lewis Blount en Louisa Beatrice Jones, afkomstig uit Wales. Brian was de oudste van drie kinderen. Zijn zusje Pamela stierf toen zij twee jaar was aan leukemie, hetgeen een onuitwisbare indruk maakte op de jonge Brian. Zijn moeder kon de dood van Pamela niet goed verwerken en Brian voelde zich hierdoor eenzaam. Zelf leed hij al jong aan astma, een kwaal waar hij zijn hele leven last van zou houden. Zijn ouders waren muzikaal. Brian speelde piano, klarinet, saxofoon en gitaar.

Jong uit huis en van school

Brian Jones was erg intelligent maar besteedde niet veel energie aan zijn schoolwerk. Hij verliet high school en zijn ouderlijk huis op 16-jarige leeftijd, toen bleek dat hij zijn 14-jarige vriendinnetje Valerie zwanger had gemaakt. Het kind werd afgestaan ter adoptie.
Bron: Olavi Kaskisuo  Lehtikuva, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Olavi Kaskisuo Lehtikuva, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oprichting van The Rolling Stones

Jones vertrok naar Londen. Daar trad hij op in bars en speelde bluesgitaar. In het voorjaar van 1962 richtte hij samen met pianist Ian Stewart, zanger Mick Jagger en Jagger's jeugdvriend, gitarist Keith Richards, The Rolling Stones op. Bassist Bill Wyman en drummer Charlie Watts kwamen iets later ook bij de band.

Meest begeerde Rolling Stone

Brian Jones was in de beginperiode van de Stones de leidende figuur. Hij zorgde voor de eerste boekingen van de band en was de manager van het stel. Brian was erg fotogeniek en kleedde zich goed. Hij was de meest begeerde Stone van dat moment. Jones was zeer muzikaal. Hij speelde citer, zoals te horen is in het nummer Paint it Black en piano bij het nummer Let's spend the Night together. In 1963 nam Andrew Loog Oldham de rol van manager over van Jones. Hij zorgde ervoor dat The Stones, anders dan The Beatles, een wat ruiger imago cultiveerden. Met de komst van Oldham had Jones niet langer de rol van leider. Jagger en Richards, die veel van de liedjes schreven, traden meer op de voorgrond.

Neergaande lijn

In 1965 ontmoette Brian fotomodel Anita Pallenberg. Zij kregen een relatie. Brian componeerde de muziek voor haar debuutfilm 'A Degree of Murder'. Halverwege de tweede helft van de jaren zestig begon Brian te drinken en te experimenteren met het gebruiken van drugs. Toen Anita Pallenberg Brian in 1967 in de steek liet en een relatie begon met Keith Richards was dat voor Brian het begin van een neergaande lijn. Hij ging steeds meer drugs gebruiken en leed aan depressies. Hij trok zich terug uit het sociale leven en kocht in 1968 een huis, Cotchford Farm, waar hij veel van zijn tijd doorbracht.

Alcohol en drugs

Door de oplopende spanningen tussen hem en Keith Richards en door zijn drugs- en alcoholgebruik ging het steeds slechter met Brian. Hij ging zich steeds vreemder gedragen. Het was in die tijd dat hij wilde proberen een solo-carriere op te bouwen. In 1969 werd Jones uit The Rolling Stones gezet mede omdat de andere bandleden vermoedden dat hij geen visum zou krijgen voor Amerika waar zij op toernee zouden gaan. Intussen had Jones in 1968 in Marokko een album opgenomen (Brian Jones Presents the Pipes of Pan at Joujouka) dat na zijn dood werd uitgebracht. Zijn laatste optreden met de Stones was in 1968 tijdens het Rock 'n Roll Circus.

Mysterieuze dood in zwembad

Op 2 juli 1969 was de aannemer, Frank Thorogood, met zijn vriendin Janet Lawson bij Brian en diens toenmalige vriendin Anna op bezoek. De aannemer en Brian hadden een dispuut over geld voor de verbouwing van Brian's huis. Er werd gedronken. Omdat het de hele dag al erg warm was geweest, besloten Brian, Anna en Frank, om te gaan zwemmen in het zwembad dat Brian bij zijn huis had. Anna hield het al snel voor gezien en ging naar binnen waar ook Janet was. Na korte tijd kwam ook Thorogood het zwembad uit om sigaretten te halen.

Doodsoorzaak Brian Jones

Janet keek naar buiten en zag als eerste dat er iets niet in orde was met Brian. Anna rende naar buiten en vond hem op de bodem van het zwembad. Hij was bewusteloos en stierf enige ogenblikken later. Tot op de dag van vandaag is de dood van Brian Jones omgeven met vraagtekens. Verschillende theorieën zijn geopperd over de oorzaak. Sommigen denken dat hij een astma-aanval heeft gekregen. Anderen denken dat hij aan een combinatie van alcohol en drugs is overleden. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat hij vermoord is door Thorogood. Brian Jones werd niet ouder dan 27 jaar. Nog altijd heeft hij veel fans en bestaat er een 'Brian Jones Fan Club'.

Club van 27

Brian Jones wordt dikwijls in verband gebracht met de zogenaamde club van 27, een groep van beroemde muzikanten die allen overleden op 27-jarige leeftijd. Hiertoe worden ook Janis Joplin (zie hiervoor: Janis Joplin: een mythe), Jim Morrisson (The Doors), Jimmy Hendrix, Kurt Cobain (Nirvana) en Amy Winehouse gerekend.

Biografie Brian Jones

In juni 2015 is de Nederlandse vertaling van een biografie over Brian Jones verschenen onder de titel Sympathy for the Devil - Brian Jones. Het boek is geschreven door Paul Trynka (isbn 978 90 245 6765 2). In dit boek wordt ingegaan op het leven van Brian Jones en de grote invloed die hij, zeker in het begin, op de Rolling Stones heeft gehad.

Lees verder

© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Rolling Stones, de grootste Rock Band op AardeThe Rolling Stones noemen zich met recht de grootste Rock band ter wereld. Ze hebben al meer dan 50 jaar succes. Een lev…
Mick Jagger: BiografieMick Jagger: BiografieMick Jagger (Michael Philip Jagger), een Britse rocklegende geboren te Dartford op 26 juli 1943. Hij is onder andere roc…
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Rolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger MuseumRolling Stones Unzipped: tentoonstelling in Groninger Museum‘The Rolling Stones - Unzipped’ is de titel van een tentoonstelling die terugkijkt op de meer dan 55 jaar waarin de geli…

Biografie van Kurt CobainBiografie van Kurt CobainKurt Cobain werd beroemd als zanger en gitarist van de band Nirvana. Hij werd begin jaren negentig gezien als 'de stem v…
Ierland – The Chieftains en traditionele Ierse muziekIerland – The Chieftains en traditionele Ierse muziekThe Chieftains maakten Ierse traditionele muziek toegankelijk voor miljoenen mensen. De band begon eind jaren ’60, in Du…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steve Denenberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • http://www.biography.com/people/brian-jones-248867#synopsis
  • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brian_Jones
  • Website: http://www.imdb.com/name/nm0427627/bio
  • Website: http://www.brianjonesfanclub.com/opening_page.html
  • Website: http://www.blues-mani.de/Brian%20Jones.htm
  • Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Jones
  • Afbeelding bron 1: Olavi Kaskisuo Lehtikuva, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.