Janis Joplin: een mythe met een rauwe stem

Janis Joplin: een mythe met een rauwe stem Janis Joplin was een Amerikaanse zangeres uit Texas. Zij behoort tot de zogenaamde Club van 27, een fictieve groep van zangers en zangeressen die niet ouder zijn geworden dan 27 jaar. Andere leden van deze groep zijn onder andere Brian Jones, Amy Winehouse en Jimmi Hendrix. Velen van hen leefden een leven in de schijnwerpers en raakten aan de drank en drugs. Janis Joplin is ondanks haar korte carrière een legende geworden. Haar bekendste nummer is 'Me and Bobby McGee'.

Vroege jaren

Janis Joplin werd op 19 januari 1943 geboren in Port Arthur, Texas, USA. Haar vader werkte bij Texaco. Haar moeder was administrateur bij een business-school. Al jong ontwikkelde Janis haar liefde voor de muziek. Zij zong als kind in een kerkkoor. Janis was de oudste in een gezin met drie kinderen. Zij had een zes jaar jonger zusje, Laura, en een tien jaar jonger broertje, Michael. Janis deed het goed op school. Na de lagere school bezocht zij Thomas Jefferson High School.

Puberteit

Zij begon daar te puberen toen ze veertien jaar oud was. Ze ging zich opvallend kleden. Zo droeg ze mannenshirts, korte rokken en wat we nu leggings zouden noemen. Zij wilde zich duidelijk onderscheiden van de massa. Op school werd ze door haar buitenissige gedrag een buitenbeentje, wat haar het leven moeilijk maakte. Ze verwaarloosde haar schoolwerk en sloot zich aan bij de zogenaamde Beatniks (soort voorlopers van de hippies). Bij hen vond ze gelijkgestemden.

Drank en drugs

Ze begon te drinken. Het was in deze periode dat ze haar voorliefde voor Blues ontwikkelde. Na high school bezocht ze Lamar State College of Technology in Beaumont, Texas. Daar spendeerde ze meer tijd aan drank en drugs dan aan haar studie. Ze verliet de school voortijdig. Vervolgens bezocht Joplin Port Arthur College waar ze een opleiding tot secretaresse volgde.

Janis Joplin's Porsche 356 convertible / Bron: Sergio Calleja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Janis Joplin's Porsche 356 convertible / Bron: Sergio Calleja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Wild leven

In 1961 vertrok Janis Joplin vanuit Texas naar Los Angeles. Zij hield zich hier vooral bezig met het gebruiken van drugs en het praktiseren van de ‘vrije liefde’. Na veel excessen kwam zij tot het besef dat ze zo niet door kon gaan. Zij keerde in 1965 terug naar haar ouders in Port Arthur. Ze ging weer studeren en probeerde zich aan te passen aan het conservatieve leven maar ook dit keer werd het geen succes. Janis gaf zich al snel weer over aan de muziek en aan optreden. In 1966 werd ze door haar vriend Travis Rivers uitgenodigd om auditie te doen in San Francisco voor de ‘Big Brother and the Holding Company’. Deze band werd gemanaged door een andere vriend van Joplin, Chet Helms.

Hippies

De wijk Haight Ashbury was het centrum van de opkomende hippiebeweging in San Francisco en Janis Joplin ging zich daar al snel mee identificeren. Zij werd de leadzangeres van ‘Big Brother and The Holding Company’. De band brak in 1967 door op het legendarische Monterey popfestival. Janis Joplin werd een icoon van de hippiebeweging. In 1968 kwam de LP ‘Cheap Thrills’ uit. Het album was een groot succes en werd al snel een gouden plaat. Beroemde nummers als ‘Piece of My Heart’ en ‘Summertime’ werden hits. Intussen ontstonden tussen de bandleden en Janis steeds meer problemen. Dit leidde ertoe dat Joplin de band uiteindelijk verliet en ging zingen bij de ‘Kozmic Blues Band’, later de ‘The Full Tilt Boogie Band’.

Woodstock

In 1969 zong Joplin op Woodstock. Dit werd een historisch optreden. Zij gaf haar eerste soloplaat uit: ‘I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama’. In deze tijd ontstonden ‘Try (Just a Little Bit Harder)’ en ‘To Love Somebody’. Intussen voelde Janis Joplin de druk van het artiestenleven steeds meer. Zij wilde zich als vrouw bewijzen in een door mannen gedomineerde muziekindustrie. Het was een heftige tijd voor haar. Zij zei daarover in een interview: ‘It was really important, you know, whether people were going to accept me or not.’ Het leidde ertoe dat Joplin zich steeds meer overgaf aan drank en drugs. Ze was inmiddels zwaar verslaafd aan heroïne.

Fatale dosis heroïne

Uiteindelijk werd haar verslaving haar fataal. Ze stierf alleen op 4 oktober 1970 en werd de volgende dag gevonden in haar hotelkamer in Los Angeles. Ze was overleden aan een overdosis heroïne. Algemeen wordt aangenomen dat zij per ongeluk sterker spul had gebruikt dan anders.

Postuum succes

Na haar dood kwam haar album ‘Pearl’ uit. Hierop stond de inmiddels wereldberoemde hit ‘Me and Bobby McGee’. Janis Joplin werd een mythe. In 1979 kwam de film ‘The Rose’ met Bette Midler in de hoofdrol uit die is gebaseerd op het leven van Janis Joplin. In 1993 werd zij opgenomen in de ‘Rock´n´Roll Hall of Fame’. Ook wordt Joplin nogal eens in verband gebracht met de zogenaamde club van 27, een groep van beroemde muzikanten die allen overleden op 27-jarige leeftijd. Hiertoe worden ook Jim Morrisson (The Doors), Brian Jones, Jimmy Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse gerekend.

Lees verder

© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Woodstock 1969, Music & Art festivalVoor zij die het meegemaakt hebben, was het iets dat zij zich altijd zullen blijven herinneren op het gebied van muziek.…
Te jong gestorven talentenDinsdag 22 januari 2008 werd de 28-jarige Heath Ledger dood in zijn appartement teruggevonden. Met deze tragische dood w…
De vergeten leden van de 27 ClubZowat elke liefhebber van muziek heeft wel al eens gehoord van de 27 Club. De club is exclusief voor artiesten die de le…

Biografie van Kurt CobainBiografie van Kurt CobainKurt Cobain werd beroemd als zanger en gitarist van de band Nirvana. Hij werd begin jaren negentig gezien als 'de stem v…
Ierland – The Chieftains en traditionele Ierse muziekIerland – The Chieftains en traditionele Ierse muziekThe Chieftains maakten Ierse traditionele muziek toegankelijk voor miljoenen mensen. De band begon eind jaren ’60, in Du…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Albert B, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Website: http://www.biography.com
  • Website: http://www.whoswho.de
  • Website: http://nl.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Sergio Calleja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 17-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.