Woodstock 1969, Music & Art festival

Voor zij die het meegemaakt hebben, was het iets dat zij zich altijd zullen blijven herinneren op het gebied van muziek. Voor zij die het niet meegemaakt hebben, is het iets heel mysterieus wat alleen op beeld te zien is, en men zich alleen maar een voorstelling van de sfeer kan maken. Dit artikel gaat over Woodstock 1969.

Algemeen

Er zullen weinig popfestivals zijn waar jarenlang nog over wordt gepraat. Eén van die popfestivals is Woodstock, gehouden in Amerika op 15,16 en 17 augustus 1969, welk het eerste meerdaagse mega muziek festival uit de geschiedenis was. Het enorme rockfestival had een vreedzaam karakter (drie dagen van vrede en muziek) en werd het symbool van de hoop op een politiek-culturele vernieuwing van de maatschappij. De opvattingen ten aanzien van de mens, maatschappij en samenleving veranderde aldus een “hippie”. Woodstock wordt wel gezien als de moeder van alle festivals.

De organisatie

John Roberts (de oudste en rijkste van het stel) en zakenpartner Joel Rosenman, songschrijver Artie Kornfeld en concertorganisator Michael Lang waren de organisatoren van het enorme festival.

Ze begonnen met het oprichten in het voorjaar van 1969 van Woodstock Venturen, er werd gesproken over een mega rockfestival in Walkill. Dit stadje lag ongeveer 100 km van New York en de heren wilde graag het industrieterrein voor hun plannen gebruiken.

Helaas voor de heren kregen de inwoners van Walkill het voor elkaar om het festival te laten verbieden. Dit was op 15 juli, maar bands waren geboekt en advertenties al uitgebracht. Het was de grootste melkveehouderij van Max Yasgur in Bethel, op 100 km afstand van het echte Woodstock die de hele boel redde. Voor $ 75.000,-- werd het glooiende terrein van 2,4 km² afgehuurd.

Bekende artiesten uit die tijd werden geboekt en ruimschoots betaald voor hun optreden.

Uiteindelijk bleek het de hele organisatie een financiële strop te zijn. Er was een verlies van ruim $ 2.500.000,--. De familie van John Roberts betaalde deze schuld, zij hadden daarna wel de rechten voor films en Woodstock verzamelalbums in handen. Hiermee hebben zij hun geld dubbel en dwars terugverdiend.

Het uiteindelijke festival

Het waren dagen met slecht weer, er was uitgegaan van 20.000 tot 25.000 bezoekers die ieder $ 18,-- toegang zouden moeten betalen. Toen uiteindelijk bleek dat er meer dan 100.000 bezoekers zouden komen, werd het festival gratis. Er was namelijk geen controle meer, op de diverse plaatsen rond het terrein werden hekken neergehaald.

Uiteindelijk waren er meer dan 400.000 bezoekers en er waren er nog zeker 100.000 mensen onderweg. Eigenlijk waren er veel meer mensen dan het festival terrein kon herbergen, maar alles verliep zoals gepland en gehoopt, vredig met hier en daar een incidentje. De naastgelegen camping en omgeving werden door alle bezoekers gebruikt, de toegangswegen werden parkeerplaatsen.

Het leger, een instelling waar een hippie zich in principe tegen verzet, werd door de organisatie gevraagd de menigte aan brood en water te helpen.

Tijdens het feesten werden er twee baby´s geboren en stierven er 3 mensen; door een overdosis, door een acute blindendarmontsteking en doordat iemand in zijn slaap door een tractor werd overreden.

De artiesten

Er waren veel populaire artiesten uit die tijd gecontracteerd. Onder andere:
  • Jimi Hendrix (overleden op 18-09-1970), die als afsluiter het lieve sommetje van $ 30.000,-- zou ontvangen. Hij verbaasde zijn publiek door tijdens het optreden onaangekondigd met een compleet nieuwe band op het podium te verschijnen. Dit was “Gypsy Suns and Rainbows”, met onder andere bassist Billy Cox en Experience drummer Mitch Mitchell. Jimi´s optreden op Woodstock wordt door velen als zijn beste live optreden ooit genoemd. Hij zong tijdens zijn optreden een controversiële versie van het Amerikaanse volkslied, hij vond het mooi, zijn publiek dacht dat het een protestsong was.

  • Ook de Who was door de heren gecontracteerd voor $ 12.500,--. Voor de band betekende dit achteraf de redding. Zij hadden grote financiële problemen vanwege de rockopera Tommy, die nog niet zolang uit was. Pas na Woodstock werd de dubbel lp (de voorloper van de cd) goed verkocht.

  • Ook waren er optredens van The Jefferson Airplane (zeer populair in 1969), Janis Joplin (overleden 4 oktober 1970), Creedence Clearwater Revival. Joni Mitchel zou ook optreden, maar kwam helaas vast te zitten in de verkeerschaos. Het liedje “Woodstock” heeft ze huilend voor de tv geschreven en heeft met dit nummer het gevoel van het festival beter verwoord dan iemand die erbij was, aldus David Crosby later.

Het opvallende aan dit festival is dat de super favorieten uit die tijd niet op het festival optraden. We hebben het onder andere over The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan.

Leuk om te weten

  • Naar aanleiding van 25 jaar Woodstock kwamen er nieuwe opnamen van dit festival boven water van onder andere Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin en Tim Hardin.
  • Om te kunnen telefoneren stond men tijdens het festival minimaal 2 uur in de rij. De mobiele telefoon was nog niet op de markt
  • Er waren 50 artsen aanwezig, die gedurende het festival 6.000 mensen hebben behandeld
  • Op de eerste dag werden er 500.000 hamburgers en hot dogs gegeven
  • Op de eerste dag werd er ongeveer 700 kg extra brood en fruit ingevlogen
  • Er werd voor 120 uur gefilmd volgens de toentertijd geldende methoden

Enkele van de 12 artiesten op vrijdag 15 augustus 1969

Naam artiestEén van de nummersEén van de nummers
Richie HavensHey JudeFreedom
Sweetwater Why oh WhyWhats´s wrong
Bert SommerAmericaThe road to travel
Joan BaezJoe HillWe shall overcome

Enkele van de 11 artiesten op zaterdag 16 augustus 1969

Naam artiestEén van de nummersEén van de nummers
The WhoIt´s a boyChristmas
Santana Soul sacrificeYou just don´t care
Janis JoplinTo love sombodyPierce of my heart
Creedence Clearwater RevivalSuzy QBorn on the Bayou

Enkele van de 10 artiesten op zaterdag 16 augustus 1969

Naam artiestEén van de nummersEén van de nummers
Joe CockerDelta LadyWith a little help from my friends
Blood, Sweat & TearsSpinning wheelI stand accused
Johnny Winter Johnny B. GoodeTabacco Road
Jimi HendrixGipsy WomenFoxy lady
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Janis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin was een Amerikaanse zangeres uit Texas. Zij behoort tot de zogenaamde Club van 27, een fictieve groep van z…
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die…
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
De vergeten leden van de 27 ClubZowat elke liefhebber van muziek heeft wel al eens gehoord van de 27 Club. De club is exclusief voor artiesten die de le…

Mickey en Donald - Al jaren de bekendste tekenfilmheldenAl tientallen jaren zijn ze de helden van de tekenfilms, Mickey Mouse en Donald Duck. Deze creaties van Walt Disney zijn…
De Homo top 100Elk jaar komt er weer de befaamde homo top 100 aller tijde uit. In deze hitchart uitsluitend de beste homo nummers. Geko…

Reageer op het artikel "Woodstock 1969, Music & Art festival"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Katy, 04-10-2010 15:06 #4
Ik moet voor muziek een presentatie geven over woodstock'69. ik wist niks van dit onderwerp maar ben er achter gekomen dat het behoorlijk interessant is.(:
groetjes,
Katy Reactie infoteur, 02-11-2010
Leuk om te horen Katy,
Groetjes
Storm

Michiel, 27-12-2008 17:49 #3
Volgens mij kloppen de cijfers over het aantal verwachtte bezoekers van het festival niet. 186.000 kaartjes zijn verkocht. Er werden 200.000 mensen verwacht. En uiteindelijk zijn er meer dan 400.000 mensen gekomen.

Louis de Bruijn, 31-01-2008 12:39 #2
In 1969 was ik 14 jaar en zat daarom nog op school in frankrijk. Mijn oudere broer is wel naar Woodstock gegaan, en heeft o.a. vier originele t-shirts meegebracht. Twee ervan zijn nog dusdanig toonbaar dat ik ze regelmatig met veel trots draag. Inmiddels zelf 52 nu draag ik nog steeds de hippie idealen in mijn hart Woodstock herinneringen helpen daarbij. :-)

Robert, 24-01-2008 20:19 #1
Ik ben door Googlen op jullie site gekomen en vind deze zeer duidelijk! Bedankt voor deze info over Woodstock, ik ben zelf van 62 dus heb wel iets van dit alles meegekregen (ook Kralingen) maar had dit wel mee willen maken, wat een happening!

Nogmaals dank voor de info.
MvG Robert Roode

Infoteur: Storm
Laatste update: 09-07-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Reacties: 4
Schrijf mee!