Mickey en Donald - Al jaren de bekendste tekenfilmhelden

Al tientallen jaren zijn ze de helden van de tekenfilms, Mickey Mouse en Donald Duck. Deze creaties van Walt Disney zijn inmens populair over de hele wereld. Maar is deze 'rage' eigenlijk ontstaan. Hoe zijn deze tekenfilm/striphelden eigenlijk ontstaan.

Mickey Mouse

Mickey Mouse was Walt Disney's allereerste stripheld die echt beroemd werd. Sinds zijn geboorte, officieel 18 november 1928, schitterde de dappere muis in talloze stripverhalen en films. Mickey Mouse is geen bedenksel van Walt Disney zelf (hoewel hij dat later toch claimde), maar ontsproot aan de fantasie van Ub Iwerks die voor de Disney-studio's werkte. Iwerks probeerde eerst kikkers, honden en katten uit, maar dat vond Walt allemaal maar niets. Ook een koe en een paard konden zijn goedkeuring niet wegdragen. Die bleven overigens wel bestaan en werden later bekend als Clarabella Koe en Karel Mankepoot. Een andere Disney medewerker, Hugh Harman, tekende verstrooid wat krabbeltjes van muizen rond het hoofd van Walt Disney op een foto. Dat inspireerde Iwerks tot de creatie van Mickey.

Sinds 1939 hetzelfde

In eerste instantie zou het muisje Mortimer heten, maar Disney's vrouw vond dat veel te serieus klinken en kwam met de naam Mickey. Mortimer Mouse zou wel verschijnen in de strips van Mickey, maar dan als de rivaal die zijn zinnen gezet had op Minnie. Vanaf 1939 ziet Mickey eruit zoals hij nu nog steeds bekend is, met zijn grote oren. Ub Iwerks stapte op na onenigheid met Disney en Floyd Gottfredsom nam zijn werk over tot 1975. Het artistieke werk van de Mickey-tekenaars werd in 1932 beloond: toen ontving Walt Disney een Oscar voor 'zijn' creatie. Walt Disney leende zijn stem aan Mickey tot geluidseffectenman Jimmy MacDonald deze taak in 1946 overnam. In de jaren dertig werden Mickey's cartoons vaak gebruikt als voorfilmpjes in bioscopen. Hij was vaak zó populair dat mensen eerst wilden weten of er wel een Mickey-cartoon werd vertoond, voordat ze hun kaartjes kochten. Mickey's naam was later zelfs het wachtwoord van de geallieerden op D-Day. Toen hij in 1978 vijftig werd, kreeg hij als eerste stripfiguur een ster op de Walk of Fame.

Vrienden & Bekenden van Mickey

  • Minnie Mouse is Mickey's vriendinnetje. Ze is lief, verzorgend en meisjesachtig.
  • Goofy is zijn beste vriend. Hij is niet bijster slim, maar altijd vrolijk en hij pakt iedereen in met zijn enthousiasme.
  • Pluto is Mickey's hond; een 'echte' hond zonder menselijke eigenschappen. Al is hij allang geen puppie meer, hij gedraagt zich wel zo.

Donald Duck

Donald Duck heeft inmiddels alweer de respectabele leeftijd van 73 jaar bereikt. Hij is zó beroemd dat zijn voetafdruk te vinden is op de beroemde Walk of Fame in Hollywood. Daarnaast kreeg hij in 2004, ter ere van zijn 70e verjaardag, net als Mickey, een ster op de stoep van Hollywood Boulevard. Vanaf 1926 maakte Donalds geestelijke vader Walt Disney zijn eigen filmpjes. Vanaf 1928 met Mickey Mouse, maar in 1934 dook Donald Duck op in het filmpje 'The wise little hen'. De brutale, opvliegende eend streefde Mickey Mouse al snel voorbij in populariteit, waarschijnlijk doordat hij nooit zoetsappig was. Hij kon enorm boos worden, wat zijn karakter menselijk en dus herkenbaar maakte. Terwijl Mickey vooral een filmkarakter bleef, werd Donald een echte stripheld.

In de kranten

Donald Duck is maar korte tijd getekend door Disney zelf. Carl Barks nam het over en tekende niet alleen Donald, maar bedacht ook Duckstad met zijn bekende inwoners, zoals Oom Dagobert, Willie Wortel, de Zware Jongens en Guus Geluk. Tussen 1942 en 1966 vloeide er zo'n 6000 strippagina's uit zijn pen, allemaal van uitzonderlijke kwaliteit. Andere gerenommeerde Donald-tekenaars waren Jack Hannah en Tony Strobl. In 1936 verscheen Donald voor het eerst in de Amerikaanse kranten. Al Taliaferro tekende hem er ruim 30 jaar lang voor en kwam ook als eerste met Katrien, Gijs Gans en Donalds neefjes Kwik, Kwek en Kwak.

De avonturen van Tang Lao Ya

Aanvankelijk zag Donald Duck er heel anders uit dan nu. Zijn snavel en nek waren langer, zijn handen meer vleugelachtig. Hij lijkt nu meer op een echte eend. Ook de strips zijn aan verandering onderhevig geweest. Vroeger waren het vooral plaatjes, waarbij de grappen verstopt zaten in de tekeningen, nu is er meer tekst met woordspelingen. Het Nederlandse blad Donald Duck, dat in oktober 1952 verscheen, was eerst uitsluitend gevuld met Amerikaans materiaal. In 1953 trad de eerste Nederlandse tekenaar Endre Lukàcs in dienst. Hij gaf de verhalen een Nederlands tintje door bijvoorbeeld typische Amsterdamse huizen te tekenen. Inmiddels is Donald Duck bekend in ruim 40 landen. Hij draagt lang niet overal zijn eigen naam. Zo heet hij in het Arabisch Battouta, in het Chinees Tang Lao Ya, in het Italiaan Paolino Paperino, in het Japans NIkano Saku. In Turijke noemen ze Donald Vakvak.

Donalds vrienden en familie

  • Katrien Duck is de meest begeerde vrijgezelle dame van Duckstad, ook Donald valt serieus voor haar.
  • Kwik, Kwek en Kwak zijn Donalds inwonende neefjes en zoons van zijn tweelingzus Dumbella Duck.
  • Oom Dagobert is Donalds steenrijke en immens gierige oom.
  • Guus geluk is Donalds neef. Door zijn gelukbrengende konijnenpootje wordt alles hem in de schoot geworpen.
  • Oma Duck is Donalds grootmoeder en de spil, om wie de familie Duck draait. Oma is beroemd om haar overheerlijke appeltaarten.
  • Gijs Gans is oma Ducks aartsluie knecht. Donalds ouders zijn de driftige Hortensia Duck en Woerd 'Snater' Duck
  • Ook uitvinder Willie Wortel, buurman Bolderbast, de Zware jongens en Zwarte Magica zijn bekenden van Donald Duck.
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Donald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDonald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDie goede oude snater bestaat nu al 60 jaar in Nederland. In die tussentijd is er veel gebeurd. Hoe is hij als jong eend…
Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
Mickey Mouse 80 jaarMickey Mouse 80 jaarOp 18 november 1928, ruim 80 jaar geleden, werd Mickey Mouse geboren uit te pen van Walt Disney. Mickey Mouse heeft in m…
Disney Treasures: The Complete PlutoDisney Treasures: The Complete PlutoIedereen heeft hem eens op tv gezien of erover gehoord. Pluto, de hond die gecreerd is in de Walt Disney Studios. Deze h…

Spreek jij MIDI?Een kort overzicht met vertaling van veelgebruikte ( Engelse) termen in de digitale muziekproductie. Deze begrippenlijst…
Woodstock 1969, Music & Art festivalVoor zij die het meegemaakt hebben, was het iets dat zij zich altijd zullen blijven herinneren op het gebied van muziek.…
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.