Mickey Mouse 80 jaar

Mickey Mouse 80 jaar Op 18 november 1928, ruim 80 jaar geleden, werd Mickey Mouse geboren uit te pen van Walt Disney. Mickey Mouse heeft in meer dan 150 tekenfilms gespeeld en is een van de meest populaire tekenfilmfiguren die bij Walt Disney vandaan komt. Vanaf de eerste tekenfilm met geluid, Steamboat Willy, tot heden is Mickey Mouse verschrikkelijk populair bij jong en oud.

Mickey veroverd de wereld

Tot 1927 werden er eigenlijk alleen stomme films gedraaid. Stomme films zijn films zonder stemgeluid, soms werd er alleen wat piano bij gespeeld voor de sfeer. Maar in 1927 kwam er een eind aan de stomme films en werd de eerste film met muziek en geluid (stemmen) te horen was. Walt Disney greep zijn kans. Hij maakte een filmpje met Mickey Mouse (Steamboat Willy) met geluid en het geld begon eindelijk binnen te komen. De stem van Mickey Mouse werd in de eerste jaren door Walt Disney zelf gedaan. Mickey Mouse verschijnt tot 1935 in 72 zwart-wit tekenfilms. In 1935 maakt Mickey Mouse zijn debuut in de eerste kleurentekenfilm (The band concert). De tekenfilms van Mickey Mouse waren zo populair dat er in de Disney Studio's gemiddeld 18 tekenfilms met Mickey Mouse per jaar werden gemaakt. Ook beroemdheden zoals Charley Chaplin en president Roosevelt waren grote fans van Mickey Mouse.

Niet alleen aan zijn filmloopbaan dankt Mickey Mouse zijn bekendheid. In 1930 werden er afbeeldingen van Mickey Mouse op een schoolleitje gedrukt. Dit werd al snel een rage. Paraplu’s, tandenborstels, kalenders en noem maar op. Mickey Mouse verscheen op alles, zelfs op hele kostbare juwelen. Mickey Mouse producten werden overal populair en ook nu nog zijn er veelvuldig producten te koop van deze populaire muis.

Helaas nam de populariteit in 1938 af. De reden hiervoor was dat Donald Duck in de spotlights was gekomen. Donald Duck speelt al vanaf 1934 met bijrollen mee in Mickey Mouse films. Mickey Mouse was door zijn braafheid een beetje saai geworden. Maar daartegen werd de vaak onredelijke en luidruchtige Donald Duck steeds populairder. Donald Duck heeft de populariteit van Mickey Mouse dan ook langzaam maar zeker ingehaald. In 1940 werden er nog een poging gedaan om de populariteit van Mickey weer wat omhoog te brengen door hem een grote rol te geven in de film Fantasia. Dit lukte niet helemaal. Na de oorlog werd Mickey Mouse steeds minder populair en in 1953 verscheen voorlopig de laatste korte tekenfilm met Mickey Mouse in de hoofdrol. In 1983, 30 jaar na zijn laatste film, kraag Mickey Mouse opnieuw een rol in een film, Mickey's christmas carol.

In die dertig jaar heeft Mickey Mouse niet stil gezeten. In 1953 werd de bioscoop omgeruild voor de televisie. Mickey Mouse werd gastheer van de tv-show: The Mickey Mouse Club. Vanaf 11955 werd deze show 5 dagen in de week uitgezonden en had per keer meer dan 12 miljoen kijkers. De show werd al snel in de landen als Mexico, Finland, Zwitserland, Japan en Frankrijk uitgezonden.

Mickey Mouse in Nederland

In 1931 word Mickey Mouse ook bekend in Nederland. Maar niet als Mickey Mouse maar als Mikkie Muis. In de dagbladen De Telegraaf en Het nieuws van de dag verschenen de avonturen van Mikkie Muis. Wat later verscheen Mikkie Muis ook in het tijdschrift Wereldkroniek en in 1934 in een bijvoegsel van De Katholieke Illustratie "De Witte Raaf". In 1939 verschenen er twee stripboeken Van Mikkie Muis. Mikkie in Afrika en Mikkie en Oscar. Helaas verdween Mikkie tijdens de oorlogsjaren helemaal uit beeld. De oorzaak hiervan was omdat er geen post uit Amerika arriveerde en de Duitsers vonden Mickey onsmakelijk omdat hij een vijandelijke wereld vertegenwoordigde.

In 1950 maakt Mickey Mouse eindelijk een comeback in Nederland. Er verschenen 3 vierkante boekjes, die samen met 2 Donald Duck boeken in een kartonnen cassette verkocht werden. Vanaf dat moment verschijnt Mickey Mouse bijna iedere week in de Donald Duck. Zijn avonturen zijn terug te vinden in de Donald Duck pocketuitgaven, vakantieboeken en in andere Disney boeken.

Ter ere van het 80-jarige bestaan van Mickey Mouse is er een speciale stripalbum verschenen, waarin een aantal tekenaars worden beschreven die Mickey Mouse allemaal hebben getekend.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Living ColorMickey Mouse in Living Color is een collectie van kleurenfilmpjes van Mickey Mouse. In deze collectie zitten de 26 leuks…
Mickey en Donald - Al jaren de bekendste tekenfilmheldenAl tientallen jaren zijn ze de helden van de tekenfilms, Mickey Mouse en Donald Duck. Deze creaties van Walt Disney zijn…
Donald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDonald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDie goede oude snater bestaat nu al 60 jaar in Nederland. In die tussentijd is er veel gebeurd. Hoe is hij als jong eend…

The Disney ClassicsDe meeste mensen hebben ooit in hun leven wel eens een Disney Classic gezien. Dit waren de films als Hercules, Bambi en…
Recensie remake ‘The Italian Job’recensieRecensie remake ‘The Italian Job’Deze door F. Gary Gray gemaakte speelfilm uit 2003 kent een groot opgezette bezetting en heeft de juiste toon aangeslage…
Bronnen en referenties
  • Boek: Mickey Mouse 80 jaar isbn: 978-90-8574-519-8
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.