Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 Club

Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 Club Beroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die `leden` best groot. Vaak waren ze enorm talentvol, maar kwam met de roem en de bekendheid een oplopende druk op hun bestaan. Ook het gebruik van drugs en alcohol zijn vaak een rode draad in het leven van de leden van de ´leden´van de club van 27. Sommigen konden het leven niet langer aan en kozen zelf voor de dood. Onder de Club van 27 grote namen als Amy Winehouse, Kurt Cobain en Jimi Hendrix. Maar er zijn nog veel meer 27-jarigen die waarschijnlijk door hun beroemdheid stierven. Waarom ze juist allemaal op 27-jarige leeftijd overleden is nog wel steeds een raadsel.

Een club van bekende mensen die sterft op 27-jarige leeftijd

Het lijkt een magisch getal: 27 jaar, beroemd over de hele wereld en dan overlijden. Waarom ze juist op 27-jarige leeftijd stierven is totaal niet duidelijk, maar de roem werd velen op die leeftijd blijkbaar te veel. Dat het veel te maken heeft met de druk van de showbizz is wel duidelijk. Die druk werd ook veel oudere artiesten overigens fataal. Allen hadden te kampen met de druk van buitenaf, de bekendheid met alles wat daar bij komt kijken en vaak met (overmatig) middelengebruik. Juist die combinatie werd menigeen fataal. Anderen stierven doordat ze het leven niet meer zagen zitten. In de rij beroemdheden die stierven op 27-jarige leeftijd vinden we:

James Laurence

Ook James Laurence, van het rapduo Friendzone stierf toen hij 27 jaar was in 2017. Waaraan hij is overleden, is nooit bekend gemaakt. Friendzone kwam in 2010 voor het eerst met een mixtape. Het duo produceerde A$AP Rocky’s “Fashion Killa”.

Amy Winehouse stierf op 23 juli 2011

Op 23 juli stierf Amy Winehouse (1983 - 2011). De Britse zangeres stierf waarschijnlijk aan te veel alcohol en omdat ze aan het afkicken was van drugs. Haar lichaam had het door dat afkicken waarschijnlijk erg zwaar en toen daar alcohol bij kwam, kon het het niet meer aan. Winehouse werd slechts 27 jaar. Thuis werd jazz haar met de paplepel ingegoten. Ze was nog maar 19 jaar toen ze met haar debuutalbum Frank de hitlijsten veroverde. Met Back to Black in 2006 brak ze alle records en won een Grammy Award. Winehouse stond er om bekend om soul, R&B, reggae and jazz te mixen. Helaas trad ze soms ook volledig onder invloed op en dat gaf haar een slechte reputatie. Nadat ze in juni 2011 een aantal shows had afgezegd omdat ze haar problemen wilde oplossen, stierf ze een maand later aan een alcohol vergiftiging.

Brian Jones

Maar ook Rolling Stone Artiest Brian Jones werd maar 27 jaar oud. Hij verdronk in 1969 in een zwembad. Brian Jones werd geboren in 1942 en overleed in 1969. Hij was de grondlegger en voorman van The Rolling Stones. Hij speelde 7 jaar in de band. De steeds groter wordende spanning tussen hem en de manager van de band, eiste echter zijn tol. Jones gebruikte verder veel drugs en alcohol en dat verwijderde hem verder van de band. In 1969 vroegen Mick Jagger en Richard hem de band te verlaten. Een paar weken later werd Jones dood gevonden in zijn zwembad.

Janis Joplin

Ook Janis Joplin (1943-1970) overleed toen ze 27 jaar was. Zij overleed aan een overdosis drugs. Joplin was eerst lead zangeres van de band Big Brother and the Holding Company. Op het Monterey Pop Festival in 1967 maakte ze grote indruk met haar vertolking van "Ball and Chain. " Joplin wilde echter solo verder en schoot in die hoedanigheid als een komeet naar de top. Dit met onder andere hits als "Me and Bobby McGee," "Piece of My Heart" en "Mercedes Benz." Hoewel ze erg succesvol was, leidde haar hevige drugsverslaving tot een onbedoelde overdosis in 1970.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix kwam eveneens aan zijn einde op 27-jarige leeftijd. Hij stikte in zijn eigen braaksel nadat hij een mix had ingenomen van slaappillen en alcohol.

Jim Morrison

Jim Morrison van The Doors kwam eveneens om op 27-jarige leeftijd. Die doodsoorzaak is nooit bekend geworden. Doktoren houden het op hartfalen. Jim Morrison (1943 - 1971) was zanger, songwriter en dichter. Hij richtte The Doors op en maakte met hen 6 succesvolle studio albums. Ook was hij co-writer van hits als Light My Fire en Helle, I love you. Morrison werd dood gevonden in zijn appartement in Parijs op 3 juli 1971. Dit was exact 2 jaar nadat Brian Jones was overleden.

Chris Bell

Christopher Branford Bell (1951 - 1978) was een Amerikaanse musicus, gitarist, zanger en songwriter. Met Alex Chilton vormde hij de pop band Big Star. Hij had ook een solo carriere midden jaren ´70. Zijn leven was tragisch en veel geld hield hij ook niet over aan zijn carriere. Wel was hij van grote invloed op de Indie rock, een soort alternatieve rock die onder andere R:E:M. en Pixies beinvloedde. In 2013 werd een documentaire over zijn leven gemaakt die Big Star: Nothing can hurt me heette. Ook kwam er een boek over zijn leven uit. Bell kwam om het leven tijdens een auto ongeluk.

Robert Johnson (1911 - 1938)

Misschien wel één van de eerste leden van de club van 27 was Robert Johnson. Hij leefde van 1911 tot 1938 en verwierf vooral in 1936 en 1937 furore met zijn blues. In die jaren nam hij maar liefst 29 songs op. De man van Missisippi, zijn stem, zijn lyrics en zijn virtuoze gitaarspel zouden later van grote invloed zijn op rockartiesten als Bob Dylan, Eric Clapton, Robert Plant and the Rolling Stones.Zijn muzikale talent was zo groot dat gezegd werd dat hij zijn ziel had verkocht aan de duivel in ruil voor dat grote talent. Waar Johnson aan overleed blijft overigens een mysterie. Hij werd naast de weg gevonden in 1938. Er werd beweerd dat zijn jaloerse vrouw hem vergiftigd had.

Kurt Cobain

Kurt Cobain, de frontman van Nirvana schoot zich op 27-jarige leeftijd dood. Kurt Cobain (1967 - 1994) was een soort voorbeeld van de Generatie X. Met Nirvana bracht hij grunge rock en met bijvoorbeeld Smells Like Teen Spirit en Come as you are scoorde hij immense successen. Met het succes kwam echter ook de steeds groter wordende verslaving aan drugs. Verder leed hij aan ernstige depressies. Ook zijn huwelijk met Courtney Love die eveneens verslaafd was, maakte dat hij steeds dieper in een glijdende spiraal naar beneden terechtkwam. In 1994 schoot hij zichzelf door zijn hoofd.

Niet 27, maar 28 en beroemd en overleden, DJ Avicii

De Zweedse dj Avicii overleed op 28-jarige leeftijd in april 2018. Al 27 geweest dus, maar hij wordt wel in één adem genoemd met de Club van 27 aangezien ook hij heel jong was en hij al eerder had aangegeven veel negatiefs te zien in de roem en de zaken rondom zijn bekendheid Hij werd dood aangetroffen in zijn kamer in de stad Muscat in Oman. De artiest die eigenlijk Tim Bergling heette, kampte al met heel veel gezondheidsproblemen onder andere door zijn alcoholgebruik.

Beroemdheden die wat ouder waren en ook ten onder gingen aan de faam

Al deze bekendheden die dus op die jonge leeftijd omkwamen en allemaal een bijzonder talent hadden, worden inmiddels al aangeduid met de “27 Club”. Het feit dat al deze getalenteerde jonge mensen stierven door destructief gedrag heeft vaak te maken met de valkuilen en de verleidingen die nu eenmaal annex zijn aan een leven als beroemdheid. Ook normale onbekende mensen gaan zich wel eens te buiten aan drank of drugs, maar in de wereld van rock and roll is het eigenlijk heel gewoon. De levensstijl maakt ook wel dat veel mensen drugs gebruiken. Om het vol te kunnen houden, om de creatieve stroom op gang te houden of gewoon om mee te kunnen in dat vreemde leven. Bovendien wordt in zo’n wereld de donkere kant van het leven ook wel vaak veel duidelijker en liggen zaken als eenzaamheid en buitenproportionele verering altijd op de loer. Vaak gaan de artiesten dan ook ten onder aan drank en drugs. Maar soms verliezen beroemdheden de grip op hun leven ook omdat ze worden omringd door mensen die hen vervreemden van de rest van de maatschappij. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Elvis Presley die 24 uur per dag werd afgeschermd door zijn manager en vrienden. Presley ging zich daarnaast te buiten aan pillen en aan eten en overleed vervolgens aan die combinatie.

Michael Jackson

Ook Michael Jackson leefde al lang niet meer in een normale wereld. De in 2009 gestorven rockster leefde een heel vreemd leven, liet zich volledig verbouwen (hoewel dat dat nooit heeft toegeven, maar foto’s laten dat toch duidelijk zien) en leefde blijkbaar op allerlei tranquilizers en pijnmedicamenten. Die werden uiteindelijk zijn dood.

Kurt Cobain en Ian Curtis

Ze waren uniek in de wereld, maar ook heel gevoelig: Kurt Cobain en Ian Curtis (van Joy Division). Ze pleegden beide zelfmoord omdat ze niet bestand leken tegen de grote druk die op hen gelegd werd.

Keith Richard en Iggy Pop

In de harde wereld van showbizz en rock and roll zijn er overigens ook nog wel een paar overlevers, maar aan hen is ook wel te zien dat ze een zwaar leven hebben geleid. Anderen werken alleen maar voortdurend hard en op die manier kunnen zij het volhouden. Ex-Beatle Paul McCartney heeft het altijd over een andere boeg gegooid en haalde zijn rust naar zoals het lijkt uit zijn familieleven.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Janis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin: een mythe met een rauwe stemJanis Joplin was een Amerikaanse zangeres uit Texas. Zij behoort tot de zogenaamde Club van 27, een fictieve groep van z…
Amy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslavingAmy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslavingAmy Winehouse haalde regelmatig de media met haar alcohol- en drugsgebruik, maar ze zou vooral bekend moeten staan om ha…
Brian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones, jong gestorven Rolling StoneBrian Jones werd op 28 februari 1942 geboren als Lewis Brian Hopkin Jones in Cheltenham (Gloucestershire, UK). Hij werd…

Biografie: Whitney HoustonWhitney Houston, een zangeres van topformaat die over de hele wereld bekend was. Haar liedjes werden grote hits en ook d…
Filmrecensie: 8 MileFilmrecensie: 8 MileDe film 8 Mile is een beschrijving over het leven van het leven van rapper Eminem (Marshall Mathers). De film is voor 12…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: User Unknown, Openclipart
  • Leeuwarder Courant
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.