Amy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslaving

Amy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslaving Amy Winehouse haalde regelmatig de media met haar alcohol- en drugsgebruik, maar ze zou vooral bekend moeten staan om haar stem. Haar debuut cd Frank bestaat vooral uit jazz en soulmuziek. Voor haar tweede album, dat haar grote doorbraak zou betekenen, Back to Black liet ze zich inspireren door meidengroepen uit de jaren zestig. Haar opvallende verschijning, hoog haar en veel eyeliner, baarde ook veel opzien. Amy Winehouse werd geboren in Engeland op 14 september 1983. Ze groeide op in een Joods gezin waar veel jazz gedraaid werd. Op haar veertiende laat ze haar neus piercen, stopt met school en begint met muziek schrijven.

Frank

Haar debuutalbum Frank komt uit in 2003. Met deze soul/jazz cd oogst ze veel lof. Op twee covers na heeft ze aan elk nummer meegeschreven. Singles die van dit album worden uitgebracht zijn: Stronger than me, Take the box, In my bed/You sent me flying en Pumps/Help yourself. Amy Winehouse is dan net twintig jaar oud.

Back to Black

Nog meer lof krijgt Amy als ze in 2006 de opvolger Back to Black uitbrengt. Voor dit album liet ze zich inspireren door meisjesgroepen uit de jaren zestig. Veel teksten gaan over de liefde, zoals de singles You know Im no good , Back to Black en Tears Dry On Their Own.

Rehab

Haar grootste hit is echter de eerste single van dit album Rehab. In dit nummer zingt ze dat mensen vinden dat ze moet afkicken, maar dat ze dat zelf onzin vindt. Het nummer wordt wereldwijd een succes. Ook het nummer Valerie, dat ze maakte met producer Mark Ronson en dat niet op haar album staat, staat in 2008 weken lang hoog in de hitparades.

Ze won vijf Grammy's en het album Back to Black wordt meer dan tien miljoen keer verkocht.

Haar opvallende verschijning (veel eyeliner en hoog haar) inspireerde onder meer Karl Lagerfeld.

Alcohol en drugs

Toch staat haar alcohol en drugsgebruik haar carrière in de weg. Diverse optredens worden letterlijk op het allerlaatste moment afgezegd.

Ook verschijnt ze regelmatig in de pers vanwege haar zelfdestructieve gedrag. Ze geeft toe problemen te hebben op het gebied van eetstoornissen en depressies. Ook het feit dat haar ex-man Blake Fielder-Civil met dezelfde alcohol en drugsverslavingen kampt zal niet helpen.

Alhoewel de muziekwereld het eens is over haar grote talent, vragen zij zich af of Amy in staat is niet onder te gaan in de wereld van drugs en alcohol.

Terugval

Ze vermagert tot er niet veel meer van haar over is, maar net op tijd komt de omslag. Ze verblijft gedurende een langere peiode op het Caribische eilans St. Lucia. Het lijkt beter met haar te gaan. Ze komt weer wat aan en begint weer met schrijven van teksten. Toch gaat het niet altijd goed en valt ze regelmatig terug in haar oude gewoonten.

Overlijden

Update: op 23 juli 2011 wordt bekend dat de zangeres dood in haar woning is aangetroffen. De exacte doodsoorzaak is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk een overdosis zijn.

Deze zomer werd haar Europese tournee afgeblazen, nadat ze totaal van de wereld op het podium verscheen. Ze ging weer naar een afkick-kliniek. Haar vriend maakte hun relatie uit, volgens de media omdat hij niet langer kon aanzien hoe zij ten onder ging aan haar eigen demonen.

27 jaar

Winehouse overlijdt op 27-jarige leeftijd en voegt zich bij de '27-club'. Deze "club" bestaat uit muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden zijn, zoals Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Kurt Cobain.

Derde cd

Amy Winehouse zou in 2011 haar derde album gemaakt hebben. De platenmaatschappij Universal heeft de release uitgesteld totdat ze weer in staat zou zijn om op te treden. Het is niet bekend of en wanneer deze cd uitgebracht wordt.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amy Winehouse soul- en jazz-rasartiestAmy Winehouse was een jonge soul- en jazz-zangeres die de ene prijs na de andere binnenhaalde. De meeste van haar songs…
Amy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse, de 27-jarige Engelse zangeres en rock chick, is niet meer. Na jaren leven met een drugs- en alcoholversla…
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die…
Hits jaren 00: 2007In 2007 maakten we kennis met artiesten zoals Mika, Snow Patrol, Leaf en Amy Winehouse. Dankzij radiozender 3FM werd het…

DJ; geschiedenis tot aan de jaren 80Naarmate de muziek zich ontwikkelde, ontwikkelde de manier van presenteren mee. Een nieuwe term werd in de jaren 40 de…
John Denver, een grootheid in de country muziekJohn Denver was een countryzanger met grote internationale bekendheid. Hij behoort tot de top 10 van de meest verkochte…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 24-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.