Amy Winehouse soul- en jazz-rasartiest

Amy Winehouse was een jonge soul- en jazz-zangeres die de ene prijs na de andere binnenhaalde. De meeste van haar songs schreef ze zelf. Sommige daarvan zijn autobiografisch zoals het nummer Rehab. Amy was ook veelbesproken vanwege haar gebruik van drugs en alcohol. Op 23 juli 2011 stierf Amy op 27-jarige leeftijd.

Algemeen

Amy Winehouse, de grote winnaar van de Grammy’s 2008. Ze won er maar liefst 5. Deze toen 24-jarige zangeres had maling aan alles en iedereen, bracht het ene nummer na het andere uit, won de ene prijs na de andere.

Amy Winehouse

Amy Jade Winehouse werd geboren op 14 september 1983 als dochter van de taxi-chauffeur Mitchel en apotheker Janis Winehouse. Ze groeide samen met haar broer Alex (acteur) op in het Noord Londense Barnet.

Ze groeide op te midden van Jazz muziek, vele ooms van moeders kant waren professionele jazz muzikanten. Haar grootmoeder van vaders kant heeft ooit een romance gehad met de Britse jazz legende Ronnie Scott.

Amy bezocht de Ashmole school, toen ze 10 jaar was, sloot ze zich aan bij “Sweet ‘n’ Sour”, een rapgroep. Drie jaar later kreeg ze haar eerste gitaar. Ze voelde zich aangetrokken door de muziek van onder andere TLC, Salt-N-Pepa, R&B en Hip Hop uit haar tienertijd. Op haar 15e ging ze naar de zelfde school waar ook Emma Bunton (van de Spicegirls) haar opleiding heeft gehad, de Sylvia Young Theatre School. Amy werd hier afgestuurd en belandde op een Engelse meisjesschool, wat ook geen succes werd.

Haar carrière

Op haar 16e studeerde ze geschiedenis, en begon ze professioneel te zingen, haar vriend (de soulzanger Tyler James) stuurde een platenmaatschappij een demo van Amy en hierdoor werd ze ontdekt. Ze kreeg een contract bij Island Records.

Frank, haar debuut album, kwam in oktober 2003 uit. De dan 20 jarige Amy had aan bijna alle nummers van het album meegeschreven.

Nadat ze in 2006 haar management ontsloeg en hitsingle “Rehab” heeft uitgebracht, kwam in oktober haar tweede album uit met de titel: “Back To Black”, waar het eerder uitgebracht nummer ook op staat. In de eerste week nadat het is uitgebracht, zijn er ruim 50.000 exemplaren van verkocht. Binnen korte tijd stond het album op de 6e plaats van de Billboard 200. Op dit album staat het beste wat Amy tot nu toe heeft laten zien, een combinatie van verfijnde aanpak in het schrijven en de directe eerlijke teksten. De producer is wederom Salaam Remi en de New Yorkse producer Mark Ronson.

Als tweede singel van het album bracht ze “You Know I’m No Good” (een nummer over de ontdekking dat je precies hetzelfde kunt doen als alle mannen die je hebben laten zitten) en als derde single kwam “Tears Dry on Their Own” uit. Beide waren geen succes. Pas toen van hetzelfde album “Valerie” uitkwam, had Amy een dikke hit te pakken. In Nederland werd het nummer binnen drie weken een nummer 1 hit. Het nummer is trouwens alleen te verkrijgen als een download. Valerie is de eerste nummer 1 download.

In 2007 werd ze gecontracteerd voor zowel Pink Pop als het North Sea Jazz Festival. Op beiden zou ze vanwege dronkenschap niet optreden. Wel was ze te zien in de Heineken Musci Hall.

Amy, muziek, drugs en alcohol

Na het uitbrengen van het album Frank, brak een periode aan van dronkenschap en ontwikkelde ze eetstoornissen. In 2006 kreeg ze van haar management het advies om zich in een kliniek van haar verslaving af te laten helpen. Haar antwoord was het ontslag van haar management en het nieuwe nummer “Rehab” (een song over de wens van anderen dat ze gaat afkicken, maar zelf vindt ze dit niet nodig), welke begin 2007 in Nederland de 17e plaats behaalde in de Top 40.

In Augustus 2007 werd Amy afgevoerd naar het ziekenhuis, alwaar haar maag na een overdosis drugs werd leeggepompt. Twee maanden later, in oktober, werd zij samen met haar echtgenoot gearresteerd in Noorwegen, wegens het bezit van Marijuana.

Amy familievrouw

Tijdens een geheime ceremonie trouwde Amy op 18 mei 2007 in Miami met Blake Fielder-Civil, met slechts 6 gasten op de lijst der genodigden. In augustus 2009 was de scheiding een feit. Echter de twee konden niet zonder elkaar, ze waren soule mates. Ze hadden regelmatig contact ondanks dat beiden regelmatig andere relaties hadden.

Gewonnen prijzen

 • 2004, Genomineerd voor de Mercury muziekprijs
 • 2004, gewonnen de Ivor Novello Award voor “Stronger Than Me”.
 • 2007, 14 februari gewonnen de Brit Award voor beste vrouwelijke artiest
 • 2007, 9 september in Las Vegas, tijdens de MTV Video Music Awards waren nominatie’s in de categorieën “Beste Vrouwelijke Artiest van het Jaar”, “Beste Nieuwe Artiest” en “Video van het Jaar”.
 • 2007; 1 november in München tijdens de MTV Europe Music Awards, was ze het meest bizarre optreden tot nu toe. Stomdronken zong ze Back to Black.
 • 2008, 10 februari, Amy krijgt 5 Grammy’s in de volgende categorieën: “Record of the Year”, “Song of the Year”, “Best New Artist”, “Best Female Pop Vocal Performance” en “Best Pop Vocal Album”. Gezien haar drugsverleden heeft ze geen visum verkregen om Amerika binnen te komen. Vanuit Londen geeft ze een spetterend optreden via een satelliet verbinding.
 • 2012, 12 februari, Amy krijgt postuum een Grammy Award in de categorie Best Pop Duo. Zij heeft ooit het nummer Body and Soul opgenomen met Tony Bennett. Dit nummer behoort tot één van de laatste opnamen die Amy heeft gemaakt.
 • 2013, Amy is postume genomineerd voor de BRIT award in de categorie “Best Female”. Zij is de eerste postume BRIT nominatie. De prijs is echter uitgereikt aan Emili Sandé.

Amy anno 2008

In januari werd Amy door de politie ondervraagd, overigens was ze niet gearresteerd, over het filmpje waarin Amy een crackpijp rookt. Tevens vreest moeder Winehouse dat Amy niet lang meer te leven heeft, tenzij zij haar verslaving gaat overwinnen.

Terwijl Amy in een afkick kliniek verbleef, heeft haar echtgenoot op 18 februari een overdosis drugs genomen. De in de gevangenis verblijvende Blake werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht, waar men zijn leven heeft kunnen redden.

Nadat Amy al niet op haar eigen verjaardagfeest op 14 september was geweest, zakte zij op 27 september 2008 backstage in elkaar. Nadat zij was bijgekomen gaf zij aan “niet meer te kunnen” en “ik ben op”. Naast haar drank- en drugsproblemen leed zij aan longemfyseem. Roken was zeer gevaarlijk, maar Amy kon de sigaret niet laten staan.

Amy anno 2011

Na diverse pogingen te hebben ondernomen om van haar alcohol en drugsprobleem af te komen, begon zij in 2011 weer met optredens. Zo was zij in januari in Brazilië voor 5 optredens en een maand later trad zij op in Dubai. In juni stond het begin van haar tournee gepland in Belgrado. Hier kwam zij zo dronken het podium op, dat zij door haar fans werd uitgejouwd en het optreden werd stopgezet. De gehele tour werd afgelast en Amy ging terug naar Londen.

Het overlijden van een talent

Op 23 juli werd bekend gemaakt dat het jonge talent Amy Winehouse dood was aangetroffen in haar appartement. De avond ervoor was zij nog gezien, ogenschijnlijk nuchter en zonder drugs. De muzikale wereld is in schok. Eind oktober 2011 is het autopsierapport klaar en blijkt dat Amy Winehouse is overleden doordat zij 5x zoveel alcohol in haar bloed had, als is toegestaan voor automobilisten. Er werden geen sporen van illegale drugs gevonden.

Muziek en Amy

 • Begin december 2011 lag er een geheel nieuw postuum album van Amy Winehouse in de winkels “Lioness, Hidden Treasures”. Op het album staan persoonlijke tracks van Amy, aldus Island Records.
 • In november 2012 zal het dubbel album “Amy Winehouse at the BBC”, een DVD “Amy Winehous – The Day She Come To Dingle” en een CD met 14 songs “The BBC Sessions” uitkomen.
 • Patti Smith heeft op haar album Banga een ode gebracht aan Amy. Het nummer heet “This is the Girl”.
 • De rapper Nas zet op zijn album het nummer Cherry Wine, opgenomen samen met Amy die ook aan het nummer heeft meegeschreven. Van dit nummer kwam op 3 oktober 2012 de videoclip uit.

Interressant om te weten

 • Amy was gek op tattoos, haar tot nu toe laatste was een naakte vrouw. Voor deze tattoo heeft ze zelf model gestaan.
 • De vader van Amy heeft een boek geschreven over zijn dochter. De opbrengst van dit boek komt ten gunste van de Amy Winehouse Foundation. Het boek is in juli 2012 op de markt gebracht.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslavingAmy Winehouse: zangeres ten onder aan succes en verslavingAmy Winehouse haalde regelmatig de media met haar alcohol- en drugsgebruik, maar ze zou vooral bekend moeten staan om ha…
Hits jaren 00: 2007In 2007 maakten we kennis met artiesten zoals Mika, Snow Patrol, Leaf en Amy Winehouse. Dankzij radiozender 3FM werd het…
Amy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse overleden, rock chick wordt rocklegendeAmy Winehouse, de 27-jarige Engelse zangeres en rock chick, is niet meer. Na jaren leven met een drugs- en alcoholversla…
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden worden wel aangeduid met de naam de 27 Club. Helaas is de club van die…

I.O.S.; het was echt schitterendSinds 1996 is de band I.O.S, oftewel Is Ook Schitterend, al bezig met nederlandstalig muziek. Toch zijn ze nog niet bij…
Islamitische idool Sami YusufIn moslimkringen zorgt hij voor ongekend, enthousiaste taferelen, deze van oorsprong Azeri-zanger, musicus en componist.…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.